składniki * 4-5 jabłek * 4 jajka * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3-1/2 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * płatki migdałowe * cynamon dodatkowo * 4 łyżki dowolnego dżemu * 1/2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki. Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 °C, ok. 40 min do tzw suchego patyczka. Gorące ciasto wysunąć
Mix smakumieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie: Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w nieiwielką kosteczką. Do tak przygotowanych sledzi wkrajamy w małą kostkę ziemniaki i jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy(...)marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach
Z Majeczką w kuchnicukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez(...)brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy. Aż do momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na wierzch ułożonych jabłek
Zdrowie na języku :Psłoiczkach) - 1 galaretka jasna (użyłam pomarańczowej) Rozumiem, że ktoś może nie mieć takich "zapasów" jak ja :D A więc masę przygotujemy teraz. Wystarczy wziąć około 1,5 kg jabłek. Obrać je i pokroić w małe kawałeczki. Uprażyć na patelni, podlewając wodą by się nie przypaliły i czekać aż się rozpadną i stworzą taki jakby musik :) Następnie zagotowujemy(...)wody i rozpuszczamy w niej galaretkę, którą następnie dodajemy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, ale nie stężenia! Moje jabłka były dość słodkie, dlatego nie dodawałam cukru, ponad to słodyczy nadała im też galaretka. Składniki na masę budyniową: - 1 budyń śmietankowy - 400 ml mleka - coś do posłodzenia Po prostu gotujemy budyń :) Tylko troszkę gęstszy. Na ciasto wylewamy
Zdrowie na języku :Pznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie jabłka. Na wierzch posypujemy ciastem z zamrażalki startym na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę. Nie chciałam by wierzch się przypalił, bo mój piekarnik mocniej
NA MOIM TALERZUbiałek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając. Do masy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Upiec biszkopt ;) Składniki: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 zielone galaretki 1/2 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru 3 princessy kokosowe 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Upieczony biszkopt(...)przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę czasu ;) 1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać ją do jabłek. I czekać aż zacznie tężeć... Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. Śmietanę ubić
Lawendowe Niebojabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać(...)Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta
Lawendowe NieboMimo tego proponuję pyszny, bardzo szybki i zdrowy deser. Można go podać z lodami (i wtedy jest już mniej zdrowy) lub sam ;) Porcja przeznaczona jest dla 4 osób ;) Zapiekane jabłka Składniki: 6 dużych jabłek gruszka orzechy włoskie płatki owsiane rodzynki(...)łyżeczki lipowego miodu Przygotowanie: Przygotować 4 kokilki. Jabłka należy obrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Można je podawać
Lawendowe Niebosądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 6 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: syrop z ananasa (zalewa z puszki(...)kostka masła kandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie
Kuchnia domowa AniKiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy. "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki. Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać(...)chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką). Dać na jabłka. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikową Liryczne babeczki
Moje pyszne gotowaniemoją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg jabłek 250 g masła(...)ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE musu jabłkowego: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta
kulinarnyJasmakowicie? Zapraszam wszystkich niedzielnych łakomczuchów na placuszki z białym serem i jabłkiem. Miłej niedzieli moi drodzy! PS. Jesteście gotowi na przyjście Wiosny? Zaczynamy odliczanie? 4! " Składniki : 180 g białego sera 150 ml mleka 3 ubite jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 40 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy ser i zalewamy(...)masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron. Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię
Słodkie Przyjemnościzewnątrz mięciutkie w środku, skusicie się?" Składniki : 3 białka 2 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej łyżka maki pszennej łyżka mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy(...)ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej strony. Podajemy na pokrojonych cienkich plasterkach drugiego jabłka. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo: mleczna czekolada łyżka masła Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)Jabłkowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne. Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści. Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem
Czerwona Porzeczkaskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 szklanki cukru * 1 łyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1 kg jabłek * 3 galaretki masa śmietanowa * 200 ml śmietany 30% * 2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać(...)stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem
Mix smaku