mały proszek do pieczenia cukier waniliowy Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki(...)bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniażółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 0,75 l. mleka bułka tarta kisiel 4 białka + 1/3 szkl. cukru Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki(...)ciastem z lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika
charlotte gotujebiszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan(...)dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku i cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś 2 min. Po tym czasie gorące jabłka wykładamy na biszkopt. 3. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietanę wykładamy na ostudzone już jabłka
charlotte gotujedomu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :) Składniki : 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg jabłek margaryna cynamon rodzynki Przygotowanie: Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno(...)przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek możemy dodać cynamon i rodzynki to zależy oczywiście od naszych upodobań :) Smacznego
charlotte gotujeBardzo kruch e ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach. Składniki na ciasto : 350g mąki 4 żółtka(...)250g margaryny 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo
charlotte gotujerobiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi! Składniki -jabłka przyprawa 5 smaków od Skworcu Jabłka umyłam , pokroiłam w ćwiartki, usunęłam niazda nasienne. Zostawiłam skórkę. Wsadzilam do największych garnków z grubym dnem i zakręciłam pokrywkę, nie dolewałam wody, nie dosypywałam cukru, gdyż jakbłko im dłużej smażone(...)słodsze się robi. Doprowadziłam jabłka do tzw.”paciary”. Wyłączyłam i pozostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Przetarłam przez przecierak do pomidorów. Włożyłam do największego garnka z grubym dnem i tak odkryte zostawiłam. Na drugi dzień włożyłam do mojego robota Kenwood i smażyłam około 4 godzin każdą porcję. Włożyłam wszystkie wysmażone porcje do brytfanna Toscana od Florina, przykryłam
Z Kuchni Do Kuchniżółtka 3 łyżki stopionego masła 2 białka łyżeczka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej cynamon (opcjonalnie, wg uznania) oliwa do smażenia 2 jabłka W jednej miseczce połączyłam suche składniki. W drugiej mokre. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych(...)Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę. Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej. Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś ze mnie kiepski. Zawsze mi się coś zważy. Nie wyrośnie. Przypali. Znacznie lepiej idzie
bastalenaSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących(...)jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową
Walijskie Pichceniesoli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła (stopinionego i schłodzonego) rodzynki 1 jajko (żółtko+ubite białko) 0,5 szklanki wody 4 jabłka olej do smażenia kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie: Mąkę, sól, żółtko, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było(...)grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Krążki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy
Walijskie Pichcenieciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia! Składniki: 250 g twarogu 250 g prawdziwego masła 250 g mąki kilka łyżek cukru pudru do popudrowania 3-4 jabłka Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy(...)ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Pieczemy 20 minut w 190°C. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem
Walijskie Pichceniewaniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto : słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu(...)użyłam 3/4l. Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem. Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto. Piec
Walijskie Pichceniesposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą. Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :)) Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami. Składniki: ok 400 g. mąki 1 cukier waniliowy 16g łyżka cukru 2 jajka 0,5 l zsiadłego mleka 400 g. obranych jabłek olej Wykonanie: Jabłka(...)pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ,następnie dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichceniezwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka ( odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju(...)listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru. Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie
Delicious Titbitswięc słodycz musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że tak szybko jak się zrobiła tak szybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu(...)masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto
Przysmaki Karolkitylko się roześmiała i powiedziała "zrób, a zobaczysz". Zrobiłam więc. I faktycznie, te kilka składników wystarczy. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Polecam gorąco! Składniki: jabłka makaron ugotowany jajka cukier słodka śmietana lub jogurt Najlepszy makaron to ten "rosołowy" jak mówi mój T., czyli nitki, ale można użyć każdego innego. Wszystkich składników można użyć(...)dowolnych proporcjach. Jabłka kroimy w szóstki, wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy z makaronem. Jajka mieszamy z odrobiną cukru, zalewamy makaron z jabłkami. Całość mieszamy, nakrywamy przykrywką i zapiekamy w temp. 200 st. C. Podajemy polany jogurtem wymieszanym z cukrem. Smacznego
chwile dla mnie