Składniki: 4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 2 kg jabłek bułka tarta Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem dodać cukier i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać żółtka z jogurtem i dodać je do suchych składników. Wyrobić dokładnie(...)jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć tarki do jarzyn). Na podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem
Krakowskie smaki AniMuffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1/2 szkl jogurtu naturalnego (można pominąć i dać po prostu 1 szkl mleka) 2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę 100 g posiekanej czekolady (dla mnie najlepsza jest z orzechami bo później ich kawałeczki przyjemnie chrupią) 1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier
Kto ugości moich gości?pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż ja już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki. około 1 kg jabłek cynamon kardamon 16 g cukru wanilinowego 5 dag rodzynek [ zapomniałam] 6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej masło(...)przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto
Moje domowe kucharzeniegranolą orzechowo-rodzynkową.... ...to pyszny, zdrowy deser /lub podwieczorek/ , który doskonale zaspakaja moje zachcianki na coś słodkiego..... Składniki /3 porcje/ 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki domowej granoli 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu kilka goździków sok z ½ cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka(...)dusić do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki usunąć. -W szklanych miseczkach układać warstwami granolę i jabłka do ¾ wysokości. -Na wierzch wyłożyć jogurt wymieszany z miodem i posypać granolą
Zakamarki mojej kuchniWystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania Jabłka nie obierając ze skórki(...)pokroić na półplasterki, (tak jak na zdjęciu), o grubości nie więcej niż 0,5 cm. Cukier wraz z 3 szklankami wody zagotować i wrzucić na chwile pokrojone jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda. Ciasto francuskie pociąć
Jadło i czytadłoSkładniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka(...)Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam
Sama słodycz i szczypta chilicukru waniliowego - łyżeczka cynamonu *Kruszonka: - 50 g masła w temperaturze pokojowej - 50 g cukru brązowego - 100 g mąki pszennej - łyżka płatków migdałowych (pokruszonych) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, mąkę, migdały, cynamon i rozetrzeć w palcach(...)ciasta powstały grudki. Jabłka rozdzielić do dwóch kokilek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 10-12 minut
W poszukiwaniu inspiracjizapisałam adresu strony do zalinkowania. Zupa jest przepyszna, a jedyną moją modyfikacją jest bazyliowe pesto.Polecam popróbować retro smaku. Składniki: 1,5 kg dojrzałych, pysznych pomidorów ( u mnie krakowskie) 2 jabłka 4-5 zabków czosnku 1 marchewka 1 sredni korzeń pietruszki 1 mały seler 1 czerwona cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego(...)masła -sól i czarny pieprz do smaku Pesto: garść liści świeżej bazyli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dodatkowo: kilka listków bazyli gęsta śmietana do zup Sposób przygotowania: Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z z marchewki, selera
Gosia gotujejabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty „dżem”. Dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę dusimy. Żurawina (w formie dżemu lub suszona) Pianka: 4 białka(...)masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być
kuchcikowniabędzie niższe) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg) 180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy(...)obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. 3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło. 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę
Szefowa kuchniprostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS. Pyyyyszota! KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką. Połóż na niej 2 z 4 kawałków(...)ciasta francuskiego. W garnuszku rozpuść masło, dodaj posiekane jabłka i gotuj około 6-8 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień na mały i dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyłóż jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne
Gotowanie to kochaniestarzeniem się, uelastycznia ją. A dokładając do tego właściwości jabłka...no cóż idealny kosmetyk i co dla mnie najważniejsze - pyszny napój. Składniki: 1 kg marchwi 2-3 soczyste jabłka Przygotowanie: Jeśli posiadamy sokowirówkę, po prostu kroimy marchew i jabłka na mniejsze części i wrzucamy do maszyny. W przypadku jej braku jabłka i marchew obieramy i trzemy
Słodkie okruszkiłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 600g serka homogenizowanego 1,5kg jabłek 6 łyżek mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 czubate łyżka cukru Przygotowanie: Margarynę utrzeć(...)dodawać do masy maślano -jajecznej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę wykładamy na jabłka i równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy
Amatorka kuchennadomu i okazało się, że macie pustą lodówkę? Jeśli tylko macie jabłka, mąkę, cukier i śmietanę, jesteście uratowani! Bo oznacza to, że możecie usmażyć przepyszne racuchy z jabłkami! To kolejna potrawa, która nieodwołalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy robiła je moja mama, ich zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był(...)sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc. 200 g) szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć
W SMAKCzasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. SKŁADNIKI: 20 sztuk herbatników, 5 plasterków suszonych jabłek, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżki(...)spirytusu, 10 dag orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę. Masło ucieram z cukrem, kakao i spirytusem. Dodaję pokruszone herbatniki oraz suszone jabłka. Dokładnie mieszam. Z masy formuję niewielkie kuleczki. Trufelki obtaczam w posiekanych orzechach włoskich. Wkładam na godzinę do lodówki, aby stwardniały
Tradycyjna kuchnia Kasi