Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie, sok z cytryny 1 łyżeczka, anyż Royal Brand 1 gwiazdka, cukier puder - ile potrzeba gwiazdkę anyżu w moździerzu utłuc z 1 łyżką cukru, wsypać do pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry(...)dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować z 3/4 ciast na dnie blaszki na ciasto wsypać anyżowe jabłka lekko je przyklepać do ciasta na jabłkach rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 50 minut i wyjąć z blaszki jak będzie zimne posypać ciasto pudrem cukrem - ciasto jest smacznie anyżowe, miękkie i szybko się zjada
W Mojej Kuchni Lubięczasu uda mi się go napaść z nienacka. Owsianką. Nie żeby inaczej ;) A jako, że zawsze była owsianka z jabłkami. To może dziś tak odwrócić role? 2 jabłka 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren słonecznika sok z 1 pomarańczy i miąższ po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu kilka suszonych żurawin Jabłka umyłam(...)Ścięłam górę. Delikatnie wydrążyłam. Z pomarańczy wycisnęłam sok i wyskrobałam miąższ. W miseczce połączyłam płatki, siemię, ziarna słonecznika i przyprawy. Zalałam sokiem pomarańczowym. Wymieszałam z miąższem. Farszem wypełniłam jabłka. Całość zapiekałam w 150st. przez 40min
bastalenacynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 2 duże słodkie jabłka 1 łyżeczka brązowego cukru szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion) Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. 4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek
My Culinary Artmakowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części(...)proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią bułkę tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i wyłożyć nią
Na słodko lub wytrawniejednych się pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej(...)jajek 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka wody ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 – 4 jabłka Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier, cukier waniliowy a następnie stopniowo po jednym jajku. Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis wzięłam tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta. Składniki na ciasto(...)śmietanę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować masę jabłkowo - śliwkową: Umyte jabłka pokroić w plastry, śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze części. Pokrojone jabłka i śliwki wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a cukier rozpuści. Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć
Na słodko lub wytrawnieproszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka i orzechy(...)czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki 1 i ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 jajka 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 szklanka oleju roślinnego 4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki 5 łyżek cukru 2 – 3 łyżeczki cynamonu. Sposób wykonania: W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka. W drugim(...)cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha! Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej 7 jajek 210 g masła lub margaryny(...)rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki cukru Łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki. Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie
Na słodko lub wytrawniebottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dostałam od mamy wycinki z przepisami i na jednym znalazłam przepis najwspanialsze ciasto z jabłkami, jakie dotychczas piekłam. W ciągu dwóch miesięcy upiekłam je już ponad 5 razy i zanim się zebrałam do tego, żeby je sfotografować to ciasta już nie było. Delikatny, lekko(...)szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 i ¼ szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ¾ szklanki oleju 4- 5 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Sposób wykonania: Całe jajka ubić z cukrem na puszysta pianę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon sodę oraz olej i wszystko dokładnie wymieszać
Na słodko lub wytrawniedzieckiem nie znosiłam wątróbki , teraz to się zmieniło , zaczęłam ją doceniać . Uwielbiam wątróbkę lekko krwistą, taka jest najlepsza z ziemniaczkami lub ryżem. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: wątróbka z kurczaka - 550 g jabłka - 1 szt cebula - 2 szt sól i pieprz mąka do oprószenia tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać , pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu. Jabłko umyć(...)osączyć, pokroić w cząstki, usunąć z jabłek gniazda nasienne, dodać do cebuli, podsmażyć. Wątróbkę umyć, odsączyć i oczyścić z błon. Oprószyć wątróbkę w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Do podsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, chwilę razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami. (function
Kuchnia Danusizarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką. Składniki: 1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg) 6 jabłek 1 główka czosnku 100 g masła 300 ml wody 3 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek(...)również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy
IMPRESJA SMAKUrównie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder(...)pieczenia. Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej! Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy. Jabłka myjemy , wydrążamy środki. Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną. Zalewamy masą serową. Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ). Wkładamy do gorącego piekarnika
Ostra na Słodkociasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy(...)szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką.Przełożyć na blachę.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzeniemargaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały zmielić w blenderze. Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się(...)wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka. Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut, Smacznego :D SZARLOTKA INACZEJ: Łyżkowa szarlotka Zielona szarlotka
Moje pyszne gotowanie