szklanki letniego mleka * 100 g masła * 1 całe jajko * 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania wierzchu drożdżówki ) Nadzienie: * około 1 kg jabłek * 50 g rodzynek * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki(...)ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka
kolorowotorcikowotrzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI 125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE(...)robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec w temperaturze
W kuchennym oknie EwySernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 - 4 jabłka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy cukier waniliowy 25 dag cukru kryształu 5 jaj 3 łyżki kaszy manny 1. Masło rozpuszczany, dodajemy cukier i mieszamy, cukier rozpuści się
Apetyczna babeczkamąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady, sok z jednej mandarynki, warstwa wierzchnia: 400 g startych jabłek (na grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej(...)robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy
Moniki Smakołykiopakowanie cukru waniliowego cynamon 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 80 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na spore kawałki. Na wysmarowaną tłuszczem formę kładziemy jabłka, posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier(...)płatki owsiane. Całość mieszamy (nie musi być dokładnie) i wykładamy na jabłka. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Lubicie apple crumble
Zofianaskładniki * 4-5 jabłek * 4 jajka * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3-1/2 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * płatki migdałowe * cynamon dodatkowo * 4 łyżki dowolnego dżemu * 1/2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki. Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 °C, ok. 40 min do tzw suchego patyczka. Gorące ciasto wysunąć
Mix smakumieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie: Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w nieiwielką kosteczką. Do tak przygotowanych sledzi wkrajamy w małą kostkę ziemniaki i jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy(...)marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach
Z Majeczką w kuchnicukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez(...)brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy. Aż do momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na wierzch ułożonych jabłek
Zdrowie na języku :Psłoiczkach) - 1 galaretka jasna (użyłam pomarańczowej) Rozumiem, że ktoś może nie mieć takich "zapasów" jak ja :D A więc masę przygotujemy teraz. Wystarczy wziąć około 1,5 kg jabłek. Obrać je i pokroić w małe kawałeczki. Uprażyć na patelni, podlewając wodą by się nie przypaliły i czekać aż się rozpadną i stworzą taki jakby musik :) Następnie zagotowujemy(...)wody i rozpuszczamy w niej galaretkę, którą następnie dodajemy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, ale nie stężenia! Moje jabłka były dość słodkie, dlatego nie dodawałam cukru, ponad to słodyczy nadała im też galaretka. Składniki na masę budyniową: - 1 budyń śmietankowy - 400 ml mleka - coś do posłodzenia Po prostu gotujemy budyń :) Tylko troszkę gęstszy. Na ciasto wylewamy
Zdrowie na języku :Pznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie jabłka. Na wierzch posypujemy ciastem z zamrażalki startym na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę. Nie chciałam by wierzch się przypalił, bo mój piekarnik mocniej
NA MOIM TALERZUbiałek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając. Do masy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Upiec biszkopt ;) Składniki: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 zielone galaretki 1/2 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru 3 princessy kokosowe 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Upieczony biszkopt(...)przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę czasu ;) 1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać ją do jabłek. I czekać aż zacznie tężeć... Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. Śmietanę ubić
Lawendowe Niebojabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać(...)Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta
Lawendowe NieboMimo tego proponuję pyszny, bardzo szybki i zdrowy deser. Można go podać z lodami (i wtedy jest już mniej zdrowy) lub sam ;) Porcja przeznaczona jest dla 4 osób ;) Zapiekane jabłka Składniki: 6 dużych jabłek gruszka orzechy włoskie płatki owsiane rodzynki(...)łyżeczki lipowego miodu Przygotowanie: Przygotować 4 kokilki. Jabłka należy obrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Można je podawać
Lawendowe Niebosądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 6 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: syrop z ananasa (zalewa z puszki(...)kostka masła kandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie
Kuchnia domowa AniKiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy. "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki. Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać(...)chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką). Dać na jabłka. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikową Liryczne babeczki
Moje pyszne gotowanie