jabłka - 25490 przepisów (strona:323/1700)

Afrykańczyk 267

końcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min  w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam(...)Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.  Przepis pochodzi z książki 100 nowych

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 176

Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą   Światowy Dzień Jabłka  i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa(...)jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła  śmietana 30% szczypta soli Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym

Ciasteczkowy Potwór
Placuszki z jabłkami 124

szklanki mąki pszennej; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2-3 łyżki cukru; 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe); olej do smażenia; cukier puder do posypania; Wykonanie: Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy(...)sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

In my kitchen
Szarlotka tatrzańska 249

Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 2,5- 3 kg jabłek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę ze schłodzoną margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą porcję(...)minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka francuskie z jabłkami 228

mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić(...)wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy). Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Kuchcik gotuje
Szarlotka krzemińska 357

szklanki cukru 2 jajka + 1 żółtko ugotowane na twardo 1 łyżeczka octu 2 łyżki śmietany 1 łyżka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Farsz: 1-1,5 kg jabłek cynamon- wedle uznania 1-2 łyżeczki Dekoracja: cukier puder do oprószenia opcjonalnie lody waniliowe Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito i dodać pozostałe składniki 2. Szybko zagnieść ciasto(...)oleju, posypać tartą bułką. 6. Wyłożyć 2/3 ciasta, odkrawać od zmrożonej kuli plastry, rozgniatać lekko w dłoniach i wykładać w formie. 7. Na warstwę ciasta wykładać usmażone, wystudzone jabłka, posypać cynamonem 8.Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na jabłka. Piec: ok.40-50 minut w temperaturze 180* Podawać na ciepło z lodami waniliowymi bądź na zimno, oprószoną

KreatywnePiny
Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną 137

wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6  kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki  konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek  laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku(...)żaroodpornego. -Na cebuli  ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy. -Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut. -Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne  i dodać do kiełbasy. -Piec razem ok.20 minut. -Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona,  jabłka miękkie. -Upieczoną kiełbasę

Zakamarki mojej kuchni
Jabłecznik z masą orzechową 355

masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy

kuchcikownia
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 154

ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów(...)mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie

Pełny talerz
Ruchanki 1991

ruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 2½ szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 100 g masła cukier waniliowy (15 g) ½ łyżeczki soli 2 jabłka olej do smażenia 2 jaja * cukier puder do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Odstawić. Masło stopić, odstawić do ostudzenia(...)Pozostałe mleko podgrzać, dodać cukier waniliowy i sól. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje

Pełny talerz
Biała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym 146

smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już jest połowa sukcesu. Druga część, to mus z pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki dla 2 osób: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 cienkie białe kiełbaski(...)ułożyć ślimaka z białej kiełbasy,posmarować resztą oleju. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Podawać z musem. Mus jabłkowo-chrzanowy 2 jabłka 2-3 łyżki chrzanu Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze, skropić olejem. Piec w gorącym piekarniku,aż jabłka będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, zmiksować w blenderze. Następnie przetrzeć przez

Pełny talerz
Racuchy z jabłkami. 498

Racuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru(...)jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody)  7-10 jabłek olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około

Symfonia smakowa
Placek z jabłkami 135

lodówce , więc  bez większego zastanawiania się powstał ten wypiek . składniki na 4 porcje szklanka maki 2 jajka pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem(...)następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonych w plasterki jabłek . Owoce polewamy pozostałym ciastem .Ciasto pieczemy  w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut . warianty zamiast  jabłek  można użyć truskawek , wiśni , śliwek itp . owoce  można posypać  kruszonką

Smakowite Dania
Wątróbka z jabłkami i cebulą 153

duża cebula 2 jabłka 2 łyżki  margaryny do smażenia sól pieprz przepis Wątróbkę drobiową namaczamy na 1/2 godziny w mleku. Opłukujemy oczyszczamy z żyłek i błonek. Jabłka kroimy razem ze skórką na większe cząstki. Cebulę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni . Oczyszczoną wątróbkę , oprószamy mąką i smażymy  na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonymi cząstkami jabłek , dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem do miękkości jabłek . Podajemy z ziemniakami i surówką

Smakowite Dania
Błyskawiczny gulasz z kiełbasy+ film 136

ciągu 15 minut powstanie przepyszny gulasz , który polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 40 dag kiełbasy 2 cebule łyżka oleju 5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego kminek 2 jabłka sól majeranek przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w piórka lub kostkę i przesmażamy ją na tłuszczu ale nie rumienimy.Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość przesmażamy , dodajemy(...)koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i trochę kminku całość chwilę podgotowujemy . Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne  i kroimy w kostkę , dodajemy do  kiełbasy i gotujemy razem do miękkości jabłek. Doprawiamy do smaku sola i majerankiem . Gulasz podajemy z pieczywem

Smakowite Dania