zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw. Można ją podać na kaszotto z grzybami(...)minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz. Odstawić
SzczyptaSmaQJedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu są oczywiście nasze polskie jabłka, zamiast mąki będzie kasza jaglana - królowa wśród kasz. Proponowane cisto jest dużo zdrowsze i bezglutenowe. składniki: 5 kwaśnych jabłek 1, 5 szklanki suchej(...)duże wiejskie jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki 2 łyżeczki olejku waniliowego 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem
pieprzny smaczek". W związku z tym, że zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka umyć, obrać zetrzeć(...)miseczki, włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem czekoladę rozpuścić i polać babeczki. Dla dzieciaków można dołożyć kulkę lodów, owoców natomiast dla dorosłych wystarczy cydr z polskich jabłek. Udanego weekendu
pieprzny smaczekJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki: 170 g mąki razowej 125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek 100 g cukry(...)imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą
pieprzny smaczekpszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam. SKŁADNIKI: 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej 3 jajka 2 szklanki mleka olej do smarowania patelni SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko(...)miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników. Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie. Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy
W kuchennym oknie Ewypodwoić ilość składników. 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa http://mlyn-kopytowa.pl/strona,doc,pol,glowna,2114,0,4841,1,2114,plus.html szczypta soli pół maragryny szara reneta lub inne jabłka, około 5-6 sztuk, zależy od wielkości Obierz jabłka i pokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę(...)proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Poukładaj jabłka. Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół godziny do 45 minut. Sprawdzaj patyczkiem lub ...spaghetti. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy kokos, lekko mieszamy. Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek. Dodatkowo: 4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste) 1-2 łyżki cukru kryształu cynamon (jeśli lubicie) Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wykonanie: Formę dużą o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką, dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. The post Szarlotka Sypana appeared first on Made
Made By Mom And Soncynamon / cinnamon tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem dokładnie myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Obrane jabłka kroimy na równe ćwiartki (pozbywamy się pestek) i posypujemy cynamonem. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka(...)cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie! ***** First, we melt the margarine
Projekty ze smakiempieczenia 250g 2 łyżki smalcu 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Owocowe nadzienie : 75dag rabarbaru i jabłek 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody) 3 łyżki cukru Piana: 5 białek szklanka cukru 1 opakowanie jasnego kisielu Kruszonka: 100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami 100g(...)masła 50g cukru Wykonanie: Najpierw przygotowujemy rabarbar. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok . Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa). Odlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamały proszek do pieczenia cukier waniliowy Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki(...)bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniażółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 0,75 l. mleka bułka tarta kisiel 4 białka + 1/3 szkl. cukru Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki(...)ciastem z lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika
charlotte gotujebiszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan(...)dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku i cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś 2 min. Po tym czasie gorące jabłka wykładamy na biszkopt. 3. Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietanę wykładamy na ostudzone już jabłka
charlotte gotujedomu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :) Składniki : 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 kg jabłek margaryna cynamon rodzynki Przygotowanie: Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno(...)przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek możemy dodać cynamon i rodzynki to zależy oczywiście od naszych upodobań :) Smacznego
charlotte gotujeBardzo kruch e ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach. Składniki na ciasto : 350g mąki 4 żółtka(...)250g margaryny 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo
charlotte gotujerobiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi! Składniki -jabłka przyprawa 5 smaków od Skworcu Jabłka umyłam , pokroiłam w ćwiartki, usunęłam niazda nasienne. Zostawiłam skórkę. Wsadzilam do największych garnków z grubym dnem i zakręciłam pokrywkę, nie dolewałam wody, nie dosypywałam cukru, gdyż jakbłko im dłużej smażone(...)słodsze się robi. Doprowadziłam jabłka do tzw.”paciary”. Wyłączyłam i pozostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Przetarłam przez przecierak do pomidorów. Włożyłam do największego garnka z grubym dnem i tak odkryte zostawiłam. Na drugi dzień włożyłam do mojego robota Kenwood i smażyłam około 4 godzin każdą porcję. Włożyłam wszystkie wysmażone porcje do brytfanna Toscana od Florina, przykryłam
Z Kuchni Do Kuchni