selerem w sosie remoluade śledzie w chimichurri sałatkę ze słodkim śledziem w curry zdekonstruowana sałatkę śledziową na pieczonym ziemniaku śledzie w peperonacie z gorącymi ziemniakami gryczane bliny z jabłkiem, jajkiem i śledziem tatara ze śledzia z fenkułem i jalapeno, awokado i buraczkiem W trakcie warsztatów powstały również nowe pomysły na dania ze składników, które nam zostały na stołach. Była
Kulinarne przygody Gatitykawałkami owoców, cukrowanymi kwiatami... lub bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;) W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami. Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 250 g dojrzałych truskawek 200 g rabarbaru 120 g brązowego cukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle
SzczyptaSmaQorzechów + nasion (np. płatki migdałów, nerkowce, słonecznik, pestki dyni) 1/2 kubka siemienia lnianego 1/2 kubka suszonych owoców drobno pokrojonych (u mnie żurawina i daktyle) 1 łyżeczka cynamonu 1 stare jabłko 1/4 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce
kruche babeczkiszklanki wody gorzka czekolada (ja dałam 3 kostki) 11/2 szklanki płatków owsianych u mnie Halina 3 łyżki kakao rodzynki żurawina kokos 2 łyżki miodu Dodatkowo owoce: kiwi mandarynki jabłka Do rondelka wlewamy mleko i wodę, dodajemy miód, płatki, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę, rodzynki i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż wszystko nam zgęstnieje. Dodajemy kokos
kruche babeczkiwrzucam wszystko raz i w zależności kto i jak woli, szykuję. Składniki na owocowe „co kto woli” 1/2 melona miodowego 2 brzoskwinie 1 banan 1 pomarańcza 1 jabłko wyciśnięty sok z 1 cytryny parę listków świeżej mięty Wykonanie: Z melona usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Resztę owoców obrać ze skórki, pousuwać pestki. Całość solidnie zmiksować dodając sok z cytryny
gutfutZdrowa klasyka o pięknym kolorze. Do niedzielnego obiadu i nie tylko. Świetnie komponują się z różnego rodzajami mięs i - oczywiście - ziemniakami. Można do nich dodać starte jabłko lub gruszkę, doprawić zasmażką z mąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Składniki: 6 buraków 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku, według
Zasmakuj Kuchnizapraszam na pyszny I zdrowy koktajl, który znakomicie smakuje I świetnie gasi pragnienie. Polecam. Składniki: • 1 pomarańcza • 3 dojrzałe owoce kiwi • ½ limonki • 3 garście świeżych liści szpinaku • 1 duże jabłko Sposób przygotowania: 1. Owoce przygotować: umyć, obrać. 2. W sokowirówce wycisnąć sok z połowy owoców. 3. Do sokowirówki włożyć szpinak. Wycisnąć sok. 4. Wycisnąć sok z pozostałej części owoców
W mojej kuchniinne warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj je w sezonie, czyli wtedy kiedy są najtańsze. Pamiętaj, że owoce i warzywa świeżo po zbiorach mają najwięcej witamin. Polecam zapoznanie się z kalendarzem sezonowości
Powiedz dietom nieostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany do produkcji bardzo różnorodnych win. W Dolinie Loary nosi on nazwę Melon de Bourgogne. Dwie trzecie muscadetów produkowanych jest metodą „ sur lie”. Oznacza
królestwo garówPostanowiłam ugotować eksperymentalny kompocik na bazie jabłek i mleczu, czyli mniszka pospolitego. Dodałam do całości garść suszonej żurawiny, 1 goździk, odrobinę kardamonu i miód lipowy do smaku. Napradę bardzo dobry kompocik i o ile nie pomyliłam niktórych kwiatków mniszka z jego trującym przeciwnikiem ;) to napewno też jest bardzo zdrowy
Ukojenie PodniebieniaPyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka
Kucharzycabędzie bardziej chrupka. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól cukier pieprz trochę oleju Seler pokroić w paseczki. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach najlepiej ze skórką. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na małych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą
talerz przyjemnościSkładniki 8 marchewek obranych i pokrojonych w kostkę 4 zielone jabłka, pokrojone na kawałki kawalek świeżego imbiru Wykonanie Umieścić składniki w wyciskarce (jeśli nie masz można również użyć miksera)i wycisnąć sok. Konsumować sok zaraz po przygotowaniu:)) Marchew pomaga ciału w utrzymania zdrowej tkanki łącznej, zębów i dziąseł. Jej właściwości przeciw utleniające pomagają organizmowi bronić się przed chorobami i gromadzenie
w mojej kuchnigrupy. Możecie wspólnie z nami proponować swoje błyskawiczne sposoby nie tylko kulinarne. Możecie także dołączyć do grupy, aby być na bieżąco z wpisami. Zapraszamy :) Kotlety jajeczne Odwrócone ciasto z jabłkami Bagietki z rwaną łopatką Chłodnik szparagowy Kuskus z warzywami Pomysł na okrycie nieciekawej doniczki Lemoniada pomarańczowa Zupa gulaszowa ze śmietanką Surówka z młodej kapusty
Codzienna kuchnia niecodziennawody, łyżkę siemienia lnianego i całość mieszamy na jednolitą masę. Polecam też przepisy na inne smoothie: Smoothie z ananasem i arbuzem Smoothie z jarmużu Smoothie ze szpinakiem i jabłkiem Koktajl z witaminą C Zielony koktajl Post Smoothie zielono- żółte pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!