Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 187zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA
Zasmakuj Kuchni
PIERNIK LAST MINUTE 592jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :) SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość do rozpuszczenia. Ostudzony piernik przekrój wzdłuż na pól i przełóż go powidłami śliwkowymi. Następnie wierzch polej polewą czekoladową. Przechowuj go szczelnie zawiniętego w torebce maksymalnie przez 7 dni. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik wiedeński bezglutenowy 409uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny . Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji migdałowej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku zasad: - twaróg musi być naprawdę dobry
mojewypiekiinietylko
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką 126Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką to prosty pomysł na letni deser. Przygotowuje się je błyskawicznie i są bardzo smaczne. W sam raz dla niespodziewanych gości Składniki
Oryginalny smak
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 225mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.pl
Muffiny czekoladowe z jabłkami 233Święta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie
Ciasteczkowy Potwór
NALEŚNIKI TIRAMISU 630NALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych
Słodko-Słony Świat Ilony
DESER Z KIWI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 243Ten prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 178składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNI
Ciasto orzechowe 240ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM(...)PRZYGOTOWANIE : Pierwszy blat biszkoptu włożyć do formy, posmarować połową masy budyniowej, na to kładziemy warstwę orzechową, smarujemy drugą połową masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, udekorować polewą czekoladową i schować do lodówki, do schłodzenia
KUCHNIA POLSKA
Deska serów 280pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz
Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 294niego dużej tortownicy (musi być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady(...)szklankę mleka skondensowanego i mieszamy, aż się połączą. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajmy do czekolady z mlekiem. Mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny. Łączymy masę czekoladową z mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinna być słodka i orzeźwiająca. Wyjmujemy z lodówki spód, bardzo cienko smarujemy go masą i wysypujemy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wykładamy kilka
Poezja smaku
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 239tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy, czy aby nie będą(...)cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara
Smaki Na Talerzu
Marysieńka Siostry Anastazji 196Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Nie gotować
Ciasteczkowy Potwór
Restauracja Kuter Port 148owocami morza ) oraz sezonowych warzywach. Mimo to amatorzy zarówno pierogów jak i mięsa znajdą coś dla siebie i wszystko jest naprawdę bardzo smaczne. Nieczęsto trafiają się pierogi z cienkiego ciasta wypełnione farszem po same brzegi. W zeszłym roku przetestowaliśmy chyba całą kartę (oprócz placków ziemniaczanych, ale tych w knajpach z założenia nie jadam – sama robię najlepsze ) i żywcem(...)bardzo smaczne połączenie. Sandacz w sosie borowikowym Delikatny halibut z lekko pikantnym tagliatelle również tworzy harmonijne i dobrze zbalansowane danie. Deser tym razem odpuściliśmy, jednak z ogromnym sentymentem wspominam czekoladowe brownie. Pieczony halibut na tagliatelle ze szpinakiem, pomidorkami i dynią Do tego wszystkiego fajna karta win z dobrze znanego nam źródła, a o niektórych z nich możecie poczytać tutaj , tutaj
Kate's Kitchen
Babka kakaowa, beztłuszczowa z czekoladą 130przepisie mleko zamieniłam na kakao ugotowane na wodzie, z łyżeczką kawy rozpuszczalnej i dwoma pełnymi łyżkami mleka w proszku. Reszta zgodnie z podejrzanym przepisem. Babka naprawdę wyrosła, jest bardzo czekoladowa, miękka. Nie tak puchata jak murzynek i kremowa jak brownie. Ma strukturę, w której intensywnie wyczuwalne są kawałki gorzkiej czekolady. Musi być ich sporo! Jest pyszna, a jej kaloryczność zapewne(...)połączenia się składników. Masa powinna być dość gęsta. Wsypujemy poszatkowaną gorzką czekoladę i mieszamy łyżką. Pokusiłabym się tu również o dodanie orzechów laskowych lub włoskich, ale ich nie posiadałam. Ciasto wlewamy do keksówki - u mnie silikonowa (23 cm x 12 cm), więc niczym nie wyłożona. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Przed wyciągnięciem zróbcie test patyczka. Studziłam babkę 5 minut
Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z czarną porzeczką 159Letnie miesiące, to czas kiedy na moim stole bardzo często goszczą różnego rodzaju serniki na zimno. Raz, że jest tak ciepło, że odpalanie piekarnika, to byłoby
Kulinarne przygody Gatity
Sernik z dyni hokkaido 213Wraz z jesienią na w ogródku pojawiają się zupełnie inne warzywa, inne smaki i inne kolory. Jesień kojarzy mi się z kasztanami, kolorowymi liśćmi spadającymi
Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek migdałowy makaronikowy 152250 g obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny
królestwo garów
Tort kwiat 251pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony(...)motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smaku