diecie bez.. mleka, nabiału, fodmap, dla wegan i dla każdego kto lubi po prosu dobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka(...)dodawać stopniowo do masy (musi być ciepła, więc jeśli już wystygła trzeba ją podgrzać i mieszając dodawać skrobię dociepłej kaszy) aż zgęstnieje Zestawić z ognia i wylać na masę czekoladową, schłodzić Smacznego
pyszne zdrowościKrem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak. Warto przełamać do żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców
Słodki Pomysłniepamięć. Dziś jako, że w przedszkolu miałam lżejszy dzień, jak to w piątki sfotografowałam to co przygotowałam na snack'a dla dzieciaków, a mianowicie: smażone, bezglutenowe placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami. Bez dodatku glutenu, mleka i cukru, a więc idealne dla alergików i osób dbających o sylwetkę. Szybkie i proste danie, idealne na podwieczorek czy weekendowe śniadanie(...)ubijamy trzepaczką(ręcznie) na delikatną pianę. Analogicznie dodajemy je go masy. Kolejno dodajemy do niej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną oraz olej i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt rzadkie mleka roślinnego). Odstawiamy na około 15minut, aby składniki w cieście przegryzły się - W międzyczasie sporządzamy polewę malinową. Maliny
Symfonia SmakówJak pewne wiele osób zauważyło Fb wywalił mi ze strony wszystkie posty a było ich sporo bo prawie 8 lat pracy wywalili jednym kliknięciem. Pocieszam się
Ewa w kuchniBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin Blogwreszcie powyższa propozycja cieciorkowa natchnęła mnie do wypróbowania mojego orkiszu w tej zachęcającej postaci. Orkisz gości u nas w postaci mąki, piekę z niej chleb, a nawet ciasta, ale dzisiejsze ciasteczka to nowość. Skoro ta pradawna pszenica ma tak liczne walory zdrowotnościowe, a zalet gorzkiej czekolady niewielu nie uzna, pozwolę sobie na stwierdzenie, że moje dzisiejsze chrupiące orkiszowe krążki(...)godzinę w lodówce. Po tym czasie są zespolone i gotowe do raczej błyskawicznej dematerializacji, o ile postawicie je na stole przed degustatorami. Proste? No przecież! Przygotowując takie czekoladowe chrupki nie możecie zostać posądzeni o propagowanie niezdrowej diety, a zaspokoicie swój i dziecięcy apetyt na słodkości. Oczywiście można użyć innego rodzaju czekolady, jednak to gorzka jest tą najbezpieczniejszą, najzdrowszą, dla mnie
I tu będę miała takie teokazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie(...)sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Studzimy je w papilotkach na kratce. Po całkowitym wystudzeniu maczamy wierzch muffinek
MyCookBook.plMini serniczki bez pieczenia mascarpone to urocze słodkości, które smakują naprawdę obłędnie. Uwielbiam ich kremowy posmak! Powstały jako inspiracja z mojego przepisu na
Di gotujeFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy PrzepisownikMięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami
Opowieści z piekarnikaWszystkiego najsłodszego z okazji Dnia Dziecka ! 😚 Każdemu należą się życzenia, ponieważ wszyscy jesteśmy dziećmi dla naszych rodziców. Prezentem od nas jest recenzja pasty sezamowej ... ok, może
Candy Pandasalbo nie czujemy się zbyt pewni w kuchni, wykorzystajmy gotowe ciasto francuskie. A wyczarować z jego pomocą można różne pyszne cudeńka: Tarta z łososiem i cukinią Tarta z kurczakiem i boczkiem Zwijańce z ciasta francuskiego Kurczak w cieście francuskim z cukinią tarta z łososiem i cukinią zwijańce z ciasta francuskiego A może masz więcej czasu? Powyżej były propozycje dla osób(...)owocami i jogurtem Panna cotta z musem malinowym Mini serniczki z galaretką Muffinki piernikowe z powidłami Muffinki z różą Muffiny bananowe Andrut z masą kajmakową i dżemem porzeczkowym Czekoladowe babeczki z owocami Pokrojone andruty z kajmakiem kruche babeczki z owocami Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę ! Artykuł Przekąski na Sylwestra pochodzi z serwisu Bardzo
Bardzo Gruby SmokSernik z mlekiem skondensowanym to jeden z moich ulubionych serników. Jest banalnie prosty, pięknie wyrasta, pozostaje wysoki i równy. Delikatny i puszysty smakuje wszystkim, dlatego pol
babka w formie