ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1265/1520)

Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij 490

wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl cukru 1/4 margaryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyża mąki ziemniaczanej(...)także w temperaturze pokojowej Wykonanie: Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej,  na niej układamy sernik, który smarujemy resztą masy. Całość przykrywamy drugim blatem orzechowym . Wierzch można polać polewą czekoladową

Bon appetit mon amie
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 163

zazwyczaj te niesolone. Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą. CIASTKA Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA

Zasmakuj Kuchni
PIERNIK LAST MINUTE 574

jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający  to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :)   SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)garnuszku umieść połamaną na kostki czekoladę, kremówkę oraz masło. Podgrzewaj lekko całość do rozpuszczenia. Ostudzony piernik przekrój wzdłuż na pól i przełóż go powidłami śliwkowymi. Następnie wierzch polej polewą czekoladową. Przechowuj go szczelnie zawiniętego w torebce maksymalnie przez 7 dni. Gotowe!   Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik wiedeński bezglutenowy 365

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji migdałowej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku zasad: - twaróg musi być naprawdę dobry

mojewypiekiinietylko
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką 107

Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką to prosty pomysł na letni deser. Przygotowuje się je błyskawicznie i są bardzo smaczne. W sam raz dla niespodziewanych gości Składniki

Oryginalny smak
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 194

mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Muffiny czekoladowe z jabłkami 214

Święta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć  do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie

Ciasteczkowy Potwór
NALEŚNIKI TIRAMISU 598

NALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam(...)truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych

Słodko-Słony Świat Ilony
DESER Z KIWI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 213

Ten prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania! Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 153

składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych  orzechów  na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego

SMYKWKUCHNI
Ciasto orzechowe 214

ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM(...)PRZYGOTOWANIE : Pierwszy blat biszkoptu włożyć do formy, posmarować połową masy budyniowej, na to kładziemy warstwę orzechową, smarujemy drugą połową masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, udekorować polewą czekoladową i schować do lodówki, do schłodzenia

KUCHNIA POLSKA
Deska serów 246

pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 241

niego dużej tortownicy (musi być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady(...)szklankę mleka skondensowanego i mieszamy, aż się połączą. Ścieramy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej wrzątkiem cytryny. Dodajmy do czekolady z mlekiem. Mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny. Łączymy masę czekoladową z mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinna być słodka i orzeźwiająca. Wyjmujemy z lodówki spód, bardzo cienko smarujemy go masą i wysypujemy większość borówek (część zostawiamy do dekoracji). Wykładamy kilka

Poezja smaku
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 218

tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy, czy aby nie będą(...)cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara

Smaki Na Talerzu
Marysieńka Siostry Anastazji 181

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Nie gotować

Ciasteczkowy Potwór