chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne wzorki. Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą. Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby(...)wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (3 do 4 milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Pierniczki układać
mecooksSemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki ziół (mięta i melisa) 1 łyżeczka proszku(...)formie po czym wyjmujemy ją. Przygotowujemy polewę po wystudzeniu babki: Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszac trzepaczką porządnie. Nie gotować. Na wystudzona babkę dodajemy polewę czekoladową i dodajemy upieczone gruszki. Możemy udekorować miętą
Kuchnia w oparachfakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej(...)posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Health-Fit-Lifefakt, że w poprzedni weekend robiłam ją dwa razy! Do osłodzenia użyłam syropu daktylowego, który nadał piance lekko orzechowy kolor. Całość posypałam płatkami migdałowymi co jeszcze bardziej wzbogaciło smak ciasta. Musicie jej koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 107 kcal w tym: B: 3 g; W: 18 g; T: 2 g. Składniki: Spód - 120 g mąki owsianej(...)posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Health-Fit-LifeDomowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i ma również inną konsystencję, a przede wszystkim nie jest taka tłusta i słodka. Nie da się jej też za dużo zjeść, bo len pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Jest to idealna propozycja(...)korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek. Mąkę lnianą można stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody
Kuchnia MagdaLenymoim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody(...)wysokości. Pieczemy w temp 180 stopni C przez około 35-40 minut. Na złoty kolor, do suchego patyczka. Pieczenie: dół, ostatnie 10 minut dół + termoobieg PROSTY KREM CZEKOLADOWY: - 250 ml śmietany 36% - 3 płaskie łyżki proszku żelatyny - 2 łyżki serka mascarpone (bądź ricotty) - 3/4 czekolady Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Śmietanę
SMYKWKUCHNIIlość: 18 sztuk Czas przygotowania: 50 minut + 25 minut pieczenie Składniki: – 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1 szklanka mąki ryżowej – 50 g
Podwójnaporcjamleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać(...)tort. Ukazały się kryształy. Prawdziwa kraina lodu na talerzu. Niepotrzebny stres. Tort prosty w przygotowaniu. Nie taki diabeł straszny jak go malują. I nie potrzebowałam piekarnika. Jeśli chcesz, biszkopt czekoladowy upiecz sama, ja nie miałam takiej możliwości. Tort ma bardzo świeży smak, jest lekki,a dla dzieci idealny
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam puszyste czekoladowe placuszki. To idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub kolacje, a nawet na deser. Podane z moją ukochaną białą czekoladą… no cóż, jak dla mnie radość dla podniebienia. Spróbujcie, polecam. Do przygotowania moich placuszków użyłam mąki puszystej wrocławskiej Lubella . Idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych placków czy naleśników. 18 sierpnia otrzymała wspaniałą paczkę pełną pysznych produktów Lubella(...)małą szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mąkę, z kakao, sodą, mieszanką przypraw i cukrem trzcinowym. Do mokrych składników powoli dosypujemy suche ciągle mieszając (ja wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy
Słodkie okruszkiCzekoladowa pychotka z morelami. Składniki : ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru 25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych(...)wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć
Przepisy i porady kulinarnemożna upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie . Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego
Moniki Smakołykijednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam TUTAJ(...)dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego
Na słodko lub wytrawniespotkania. Byłu ciasteczka listy i kruche koperty z liścikiem w środku , były gofrowe churros z sosem , a także czerwone cynamonki i kremowy sernik z wiśniami i czekoladową polewą . Dziś jednak postanowiłam przyjść z wypiekiem wytrawnym pod postacią focacci, zachowując jednak miłosną kolorystykę :) Przed Państwem różowa, mięciutka focaccia przepełniona puszystą czułością i aromatycznym rozmarynem. Na wierzchu bukiet soczystych(...)Sposób przyrządzenia: 1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdżoe z cukrem i odstaw na 10min do wyrośnięcia. 2. Dodaj sok z buraka, sól i oliwę. 3. Dosyp mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu aż stanie się jednolite i gładkie (ok. 7-10min.) 4. Ciasto przełóż do natłuszczonej oliwą miski i odstaw do wyrastania na 1h. 5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć
Kuchnia w Słońcu Skąpanaponcz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy , 2 opakowania galaretki, dowolne owoce (u mnie maliny), gorzka czekolada lub polewa czekoladowa na oczy. Tort Jednorożec – jak to zrobić? Biszkopty na Tort jednorożec pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na przestudzenie. Jeśli macie wątpliwości, możecie obejrzeć(...)talerzu , pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Nasączamy spód sokiem z pomarańczy. Nakładamy na ciasto pierwszą cienką warstwę kremu. W sumie krem należy podzielić sobie mniej więcej na 3 części. 1 część wykorzystujemy do przełożenia tortu, 1 do pokrycia wierzchu i brzegów, 1 na ozdobne
CiastkozercyChyba każdy zna Nutellę, czyli popularny krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych. Choć pamiętam jego smak to nigdy nie gościł w moim domu ze względu na skład. (Skład: olej palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, kakao, orzechy laskowe, cukier. Ale cukier i olej palmowy to aż 3/4 zawartości całego słoika!) Niestety nieświadomość żywieniowa w społeczeństwie była i będzie, dlatego ten produkt(...)końcu wsypać mąkę przesianą z sodą oraz kakao. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę. (Masa powinna być miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.) Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek
Di gotuje