Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa deska wykonanie: Marchewkę trzemy na cienkiej jarzynowej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem i czekamy godzinę. W tym czasie smaki
Ania i Marcin gotująwersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko
Monia miesza i gotujeSałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem(...)powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, jajka, ogórki-odsączone, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, majonez. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem. Odstawić sałatkę
Gotowanie-ukzłoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków. Smacznego
Piekielna Kuchnia Patifilety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła
Gotowanie jest łatwezdrowotnych) jest fakt, iż marynata uzyskuje dzięki niemu cudowny, złoty kolor. Jeśli zaś chodzi o ocet jabłkowy - cudownie pasuje do pozostałych składników marynaty, dodatkowo nadaje jej owocowego posmaku jabłka, co jest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia (klik) - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę
Garniec Magaliejedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt. Nie sądzę, aby bardzo ascetyczne przepisy autorki skusiły mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych
Życie zamknięte w smakumorele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie
ladykitchenefektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświęta i nie tylko. U mnie w rodzinie każdy ją uwielbia. Nie dodaje groszku zielonego. Dodaje majonezu Kieleckiego. SKŁADNIKI: 3 Marchewki 2 Pietruszki 3 Ziemniaki 1 Seler 1 Jabłko 3 Ogórki Kiszone 1 Cebula 3 Jajka 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa gotuję. Następnie czekam aż wystygną. Kroję w kostkę. Jabłko obieram i kroję w kostkę
Gotowanie PatkiDzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikminut termoobiegu na piersi, po czym przewracamy kaczkę na brzuch. Podajemy od razu. Razem z kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona
Karo in the KitchenProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestole ale sama nigdy przy kolacji wigilijnej nie mam odwagi ich zapalić, czy też znacie te zabobony;) ? Ja niby nie wierzę, ale mimo wszystko w Wigilię... nie kroję jabłek, nie jem orzechów i nie palę świeczek a u Was w domu jakie są zwyczaje ? Zastanawialiście się kiedyś
dlaSmaQ