jabłka - 25490 przepisów (strona:1073/1700)

Kotlety mielone z indyka 163

Wyrobić masę i uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron. Kotlety podałam z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki i jabłka

Moja Galeria Smaku
Placuszki z białego sera z masłem orzechowym i figami 185

równie dobrze będą smakowały z cukrem pudrem czy ulubionym dżemem.  Jeśli szukasz innych inspiracji, polecam Ci moje: Placuszki z serka Ricotta Omleciki kokosowe z owocami Owsiankowe oponki z jabłek    Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKIEM 183

śniadanie....składniki i połączenie zaskakujące i taki też jest smak.Spróbujcie i dajcie znać czy wam smakuje,bo mi bardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz   Sos:   2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio(...)słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie na cienkie plasterki.Ogórki  pokroić w kostkę,obraną cebulę w cienkie krążki.Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce. Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą.sałatkę polać sosem,oprószyć solą,pieprzem,posypać koperkiem i delikatnie wymieszać. Sałatkę zostawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki z jabłkami i gruszkami 117

Jeśli zostaną Wam gruszki ze słoika i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić to wykorzystajcie je do naleśników. W towarzystwie jabłek świetnie się sprawdzą. Naleśniki możecie usmażyć w większej ilości i potem wykorzystać na przykład do krokietów, bo przecież nie zawsze muszą być na słodko. Ale te są słodkie i smaczne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zielony koktajl - porcja chlorofilu na śniadanie 116

polecam zaczynać każdy dzień na zielono. KOKTAJL SZPINAKOWY z BANANEM   Składniki:  (na 1 dużą porcję) 1 duża garść szpinaku typu baby, 1  banan 1 kiwi 1/2 jabłka 1/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego

Bon appetit mon amie
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 113

niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie, więc warto zamienić

Bon appetit mon amie
Niedzielny deser z owocami lata 132

owocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka.  Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata.  DESER z OWOCAMI LATA Składniki:   1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść

Bon appetit mon amie
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 188

Jesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała , prognozy przewidują, że już w ten weekend się załamie i zrobi się naprawdę typowo jesiennie,ale mimo to korzystając z okazji, znalazłam jeszcze na bazarku maliny (pewnie już ostatnie z odmiany jesiennej

Bon appetit mon amie
Waniliowy pudding z tapioki z syropem klonowym 96

Pora odetchnąć od jabłek.  Dzisiaj coś niecodziennego, dość oryginalnego, pochodzącego z rejonów Ameryki Południowej - tapioka. Brzmi nieco dziwnie i egzotycznie? Wygląda jak styropian? Po  ugotowaniu jest kleista i bez smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu  z tapioki zakochają się wszyscy

Bon appetit mon amie
Boeuf strogonow 166

Bożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej

Bon appetit mon amie
Łódeczki z selera naciowego 187

warzywne lub chipsy z owoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym  jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA Z SAŁATY I KURCZAKA W SOSIE ORZECHOWYM- KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 178

teraz wiem ,że będzie u mnie gościć na stole gdy przybędą do mnie goście!. Danie ma 310 kcal. 50 g sałaty kawałek piersi KURCZAKA ugrillowanego lub ugotowanego50 g. 1 jabłko ,obrane i pokrojone w kostkę 100g. 1 łyżka posiakanych orzechów włoskich 15 g  1 łyżka keczupu 10 g. 1/3 pojemnik jogurtu naturalnego 50 g. 1 łyżeczka oleju słonecznikowego(...)mała grahamka 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************** Sałatę opłukac i porwać.Pierś KURCZAKA pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać z jabłkiem polać przygotowanym sosem z jogurtu ,keczupu i oleju.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Racuchy z jabłkami - bez drożdży. 153

Składniki: -1 jajko -3 łyżki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 duże jabłko -olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i pokrojone w kostkę jabłko i delikatnie mieszamy. Racuchy smażymy na oleju na bardzo małym ogniu. Smacznego

Magia jedzenia.