dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako
WojnaNaSmaki.plktóra na pewno przeniesie was w ciepłe letnie dni, spędzane na balkonie lub w ogródku, możecie użyć mrożonych owoców leśnych tak jak ja lub wybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo ta nie straciła nic ze swojego
zdrowa vege kuchniabrykiecie który daje nam wyższą temperaturę grillowania. Wpierw grillujemy od strony goździków następnie obracamy. W międzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy gorzką czekoladę, przygotowujemy ajerkoniak a na grilla dokładamy kawałeczki jabłka. Gotowe banany przekładamy na talerze, chwytamy za nacięcia i pociągamy do góry wyciągając tym samym goździki (zob. film). Dzieciom polewamy czekoladą i posypujemy zsiekanymi orzechami a dorosłym polewamy ajerkoniakiem
Mechanik w kuchnisłuszną ilością herbaty w dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie
Grunt to przepis!pory crumble kojarzył mi si ę ze słodką kruszonk ą z jabłkami, gruszkami, śliwkami, truskawkami... do chwili, kiedy posmakowałam crumble z pieczarkami. Zapach maślanej kruszonki połączony z zapachem pieczarek to była miłość od pierwszego kęsa. Od tej chwili często
La grande e la piccola cuocasię aromatem i niepowtarzalnym smakiem owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i… niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła
Słodkie okruszkibakteriami 1 łyżeczka cukru trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach(...)patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiem Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą Wstawić do nagrzanego piekarnika
Proste PotrawyMamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany
Dzieje kuchennej Wiewiórylekko puściła sok. Efekt znakomity i już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać. Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier(...)obeschnięte. Ścieramy na tarce, posypujemy małą ilością soli i mocno mieszamy dłońmi aby kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny. 2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze sobą przeszły, a kapusta dodatkowo zmiękła
Apetyczna babeczkaautomatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć na kratkę do ostudzenia ----- Podobne: Podwójna zakręcona margherita Piwny chleb z suszonymi jabłkami Drożdżowy chleb marchwiowy Po "Rupieciarnię na końcu świata" Agaty Mańczyk sięgnęłam pod wpływem kwietniowego wyzwania u Ejotka. Okładka zupełnie mnie nie zachwyciłam i normalnie tę książkę bym sobie darowała. Tymczasem
Weekendy w domu i ogrodzierozmaitymi dodatkami. Chyba na blogu też nadejdzie era przepisów na jeszcze (!) szybsze dania. :) Składniki: - 7 łyżek płatków jaglanych - 400 ml wody - 3 łyżki gęstego mleka kokosowego - 1 banan - 1 jabłko - garść rodzynek - garść pokrojonych daktyli - 1 łyżka kakao/karobu - 3 łyżki migdałów w płatkach - ew. 1 łyżeczka cynamonu - ew. syrop słodzący Wrzucamy płatki na gotującą się wodę z dodatkiem mleka. Dodajemy(...)rodzynki, daktyle, obrane jabłko pokrojone w kostkę i rozgniecionego banana. Gotujemy 5 minut. Ew. dosładzamy syropem/miodem, dodajemy kakao i cynamon. Posypujemy migdałami
Smakuje zdrowoZdrowe koktajle są teraz na topie, więc i Ja mam dla Was taką propozycję :) Składniki: - 1 średnie jabłko - 2 kiwi - 1 łyżka miodu - 1 łyżka otrąb pszennych - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Jabłko i kiwi obieramy, dzielimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy
Zainspirowana w kuchnismaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz szklankę/kubek i wszystko nim odmierzaj. Składniki
greenscarfłyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy(...)minut. Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw. Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie" sałatkę). Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką
Słodkie okruszkialbo pyszny gęsty koktajl. Po całej zimie zielonych koktajli szpinakowych, marchewka z dodatkami to zdecydowanie mój faworyt na wiosnę. Można zrobić bardzo prostą wersję koktajlu z marchwi, banana i jabłka albo dodać trochę egzotycznych owoców np. mango albo pomarańczę. KOKTAJL MARCHEWKOWY Składniki: 1 duża marchew 1 banan 1/2 mango 1/3 melona kilka jagód goji Przygotowanie : Wszystkie
Bon appetit mon amie