Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko (najlepiej reneta) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, cukier, olej Sposób wykonania: Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty i cebuli. Wymieszać. Doprawić sola, pieprzem, cukrem
Prosto i Smacznie z Anetązimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko 15 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag żółtego sera 3 łyżki tłuszczu 15 dag śmietanki 3 łyżki mąki 3 jajka 2 kostki drobiowe sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz(...)formy Wykonanie: Wędlinę pokroić i udusić z pokrojoną cebulą, następnie zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką, jabłkiem i ziemniakami. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić śmietanką wymieszaną z kostkami drobiowymi. Wymieszać z masą mięsną, startym serem, jajkami i przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniagościom bardzo smakowała. Do sałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy Fanex , oraz groszku zielonego od firmy Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od Fanex Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania(...)ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą
Bajeczna KuchniaDomowy cukier cynamonowy jest idealnym dodatkiem do pysznych domowych szarlotek, ciast z jabłkami, naleśników czy kawy. Polecam:) Składniki: szklanka cukru 1 kora cynamonu 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Cukier wsypać do słoika, zetrzeć 2 łyżeczki kory, pozostałą odłożyć. Do cukru wsypać cynamon, dodać startą korę oraz włożyć korę w kawałku, która nam pozostała. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Cukier cynamonowy
magiczna kuchnia KasiPopularne w Rosji placuszki z sera smażone na patelni podawane są najczęściej na słodko, z rodzynkami, jabłkami, kwaśną śmietaną. Znana jest także wersja ze skórką pomarańczową i sosem pomarańczowym. Pokombinowałam trochę i zrobiłam syrniki z ziołami i czosnkiem. Różnią się od oryginału zastosowaniem serka kremowego zamiast zwykłego twarogu. Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką
Wrzosowa Polanawody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać(...)suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku . Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można je obrać ze skórki, lub ją zostawić – dorzucić do reszty. Zwiększyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie gaz zmniejszyć, aby płyn tylko lekko „pyrkał
Grunt to przepis!jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe warzywa i ryby. Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)Wykonanie Surowego buraka umyć, obrać, przekroić na pół. Jedną połowę pokroić w małą kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą
Świat SmakuSkładniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny
Qchnia po prostuwody 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych jabłek 5 szt. suszonych śliwek 5 szt. suszonych wiśni 6 szt. suszonych moreli 5 goździków Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia owoców. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. Ewent. dosładzamy do smaku. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno
Atlas Smakówżelatyny 150 g crème fraîche 100 ml ubitej śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek drobno pokrojonego poru 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę 100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego Dekoracja 2 jajka ugotowane na twardo świeży koper 1 limonka w plasterkach anchois Pokrój chleb w kostkę, a następnie(...)Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą. The post Wytrawny sernik ze śledziami
codojedzeniabędziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty
Kuchcik gotujegryczane gofry jabłkowe z resztą jabłka i domowym masłem orzechowym~ Wczoraj na YouTube dodałam kolejny filmik z serii What I Eat in a Day - zapraszam! ♥ Jeśli chcesz być na bieżąco i pierwsi wiedzieć o nowych filmach - KLIKNIJ TUTAJ i SUBSKRYBUJ mój kanał :) oglądajcie
breakfast of dreamscukrem, wlać olej Dodać: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Wymieszać wszystko razem i dodać: 1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek 1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita
Kubki smakuPrzepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon, i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam... Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości
Kubki smakusię pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo nam miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata