warunkach mam miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku
Smaczna Pyzapropozycja na śniadanie. Składniki: zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody ciasto: 1 szklanka mąki szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego oregano 1 1/2 szklanki wody 1 ogórek kiszony lub korniszon sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy na kilka minut. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z przyprawami, dodajemy namoczone siemię lniane(...)wodę. Całość mieszamy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego i dokładnie mieszamy. Miksturę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż krawędź omleta zacznie odstawać i brązowieć, wtedy przewracamy go na drugą stronę. Omlet dekorujemy np. ketchupem Mój najstarszy syn, w zależności od humoru chce “ketchupową” uśmiechniętą buźkę, słoneczko, a dziś chciał “byle jakość” . Mąż z kolei preferuje
Lamarida.pljogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO! Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF. Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS
Smak mojej kuchniWszyscy kiszą ogórki i ja bez nich nie wyobrażam sobie życia. Ale do kiszenia nadaje się wiele innych warzyw i owoców. Pierwsza na myśl przychodzi mi oczywiście kapusta, a zaraz po niej kiszony kalafior, który ukiszony jest pyszny! Spróbuj różowego kiszonego kalafiora! Tym razem postanowiłam zakisić marchewkę. Jemy ją często, pod różnymi postaciami, więc kiszona też znajdzie miejsce
Smaczna PyzaLato to czas kiedy należy się dobrze nawadniać. Dzisiejszy koktajl, to kolejny wymyślony "na biegu", ze składników które miałam w lodówce:) Składniki na cztery półlitrowe szklanki : 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże garście bazylii ( może być kolorowa jak na zdjęciu ) 2 cytryny 2-3 łyżki miodu rzepakowego 1l wody mineralnej szklanka lodu Ogórka i cytryny obrać ze skórki
Jemy Pijemyorganizmowi potrzebne żywe kultury bakterii, kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas
Cooking for Emilyulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle z truflowymi dodatkami. Ma on niepowtarzalny smak i bardzo aksamitną konsystencję. Tym razem danie ozdobiłam kiełkami fasoli mung Bonduelle, rzodkiewką, ogórkiem, świeżymi ziołami - majerankiem i tymiankiem oraz jadalnymi kwiatami. Wszystko zniknęło w 5 minut ;) Czy wiecie, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny(...)oliwy truflowej 2 łyżeczki borowikowej pasty z dodatkiem trufli sól truflowa świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki kiełków fasoli mung Bonduelle 6 plasterków ogórka 6 plasterków rzodkiewki świeży majeranek świeży tymianek szczypiorek jadalne kwiaty np. bratki, fiołki Wykonanie: Mąkę z soczewicy mieszamy z quinoą, wodą i oliwą, tak aby powstało jednolite ciasto, doprawiamy
Quinoa Raz!nich zapominam. Teraz będę sobie mogła przypomnieć :) Składniki: 3/4 szklanki makaronu w kształcie ryżu (już ugotowanego) 1 noga z kurczaka wędzona 1 papryka 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki korniszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, mięso oddzielić od kości, pokroić i dodać do makaronu. Następnie dodać
Agusiowe smakołykizapraszam na kolejną sałatkę tym razem z bobem i suszonymi pomidorami. Sałatka jest zdrowa, pożywna i pyszna, polecam :) Składniki: 250 g bobu 1/2 główki sałaty lodowej 1 ogórek zielony 6 rzodkiewek 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić(...)półplasterki, pomidory na kawałki, cebulę w półksiężyce, a szczypiorek posiekać. Ogorka obrać i pokroic w połplasterki. Na talerzu ułożyć porwaną na kawałki sałatę, na to kolejno bób, rzodkiewkę, ogórka, pomidory oraz z wierzchu posypać cebulą i szczypiorkiem. W miseczce dokładnie wymieszać składniki na sos, polać po całości. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizielona papryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy
Smaki Ewyciśnienia. Tuńczyk jest źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Fanom sałatek z tuńczykiem polecam inny, ale równie pyszny przepis na najlepszą sałatkę z tuńczyka z ogórkami kiszonymi i jajkami
My Chcemy Jeśćkulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy, bo wszyscy marzymy o zamknięciu w słoiczku choć trochę tego ukochanego aromatu lata. Czy wyobrażacie sobie obiad bez ogórków w zalewie lub kompotu truskawkowego? Chyba nie! Artykuł Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWitajcie w poniedziałek :-). Jak te weekendy szybko mijają :-(. Odpoczywaliście, czy pracowaliście ? Ja robiłam ogórki małosolne i dżem truskawkowy, trochę ich też zamroziłam. Ciężko było bo gorąco, ale truskawki będą się kończyć więc trzeba było zrobić. Tak jeszcze w temacie truskawek, to mam dla Was pyszny torcik z serków homogenizowanych i truskawek właśnie. Na pewno znacie, ale jest pyszny
kruche babeczkinatka pietruszki naciowej, jarmuż, natka selera naciowego, koperek, szczypiorek z młodej cebulki ), oraz odrobiną mielonej kurkumy. Kotlet schabowy w ziołowej panierce, posypany mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego ogórki konserwowe w zalewie musztardowej. S makował wybornie
Przepisy i porady kulinarne