pasty np. z soczewicy. Im mniej obróbki termicznej tym witaminy B9 (kwasu foliowego) będzie więcej. Smoothie z awokado i szpinakiem Składniki: (2 porcje) około 3-4 cm zielonego ogórka 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado garstka szpinaku (około 35 g) 6 soczystych mandarynek 200 ml soku jabłkowego Przygotowanie: Obieramy awokado i usuwamy pestkę. Szpinak płuczemy i odrywamy twarde łodyżki. Wyciskamy(...)mandarynek. Obieramy ogórka. Przygotowane składniki umieszczamy w misie blendera, dolewamy sok jabłkowy i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego Pasta z soczewicy Składniki: 2 szklaki ugotowanej soczewicy 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki pasty tahini 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej sól do smaku woda do uzyskania pożądanej konsystencji mielony kumin
Słodkie okruszkimoim blogu znajdziecie również wariację na sałatkę grecką z wędzonym kurczakiem. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 ogórek długi 1 pomidor 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki oliwek czarnych (użyłem oliwek kreteńskich Stafidoelies ) 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłem(...)oliwy extra virgin Physis of Creta ) oregano , sól, pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki greckiej z fetą i oliwkami: Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Ogórka ze skórką przekrawamy wzdłuż, kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidora kroimy w łódeczki i również przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną w piórka czerwoną cebulę
kulinarnyJapowiecie na taki pomysł? Spróbujecie? Ja polecam. SAŁATKA TORTELLINI ITALIANI Składniki: 150 g tortellini z nadzieniem serowym 150 g szynki konserwowej 1 papryka żółta 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 mała czerwona cebula sos: 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy, studzimy. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, ogórka
Bon appetit mon amiewszystkim domownikom ślina ciekła na widok obiadu :) Po wizycie u babci w naszej kuchni ostatnio króluje szparagówka z masełkiem lub sadzone wiejskie jajko z ziemniakami i mizerią z domowych ogórków. Poezja! ;-) A dzisiaj - absolutnie fantastyczne placki tarte! I to nieprawda, że z młodych ziemniaków nie wychodzą - wystarczy je po prostu zetrzeć na grubych oczkach ;) SKŁADNIKI: 4 - 5 dużych
Kuchnia od dwojgaDokładnie rozbić, doprawić z obydwu stron solą pieprzem i papryką słodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli macie kurki w zalewie wlać
Kuchnia PokoleńWszystkie składniki zalewy zagotowuję, gorącą wlewam do słoików z botwiną, szczelnie zamykam, pasteryzuję tak około 20 minut. Gorące odwracam do góry dnem i gotowe. Smacznego :) Polecam przepis na domowe ogórki po meksykańsku
Moja Książka Kucharskablogu mięsa. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na rumiane i chrupiące mięsko. Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy . Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią, a może też
O kuchni z uczuciemChłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków
Przepisy Kulinarneproduktów, otrzymałam od firmy KRAKUS , za co ślicznie dziękuję. Składniki : koncentrat barszcz - 4 łyżki kefir - 3 szkl śmietana - 1 szkl rzodkiewka -1 pęczek jajka - 2 szt ogórek świeży - 1 szt bób - 1 szkl koperek świeży sól i pieprz Przygotowanie : Wymieszać kefir ze śmietaną i koncentratem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na połowę. Ogórka obrać
Kuchnia Danusipotrawa nam nie przywierała. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Pod koniec duszenia wsypać groszek, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz, posypać obficie zieleniną. Podawać z np. z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, pomidorami oraz ( dla lubiących odrobinę pikanterii ) papryką pepperoni
Kulinarne przemysleniałyżki pasty miso sok z ½ cytryny ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 szalotka lub mała cebulka 1 łyżka kaparów 2 łyżki oleju lnianego* świeżo mielony pieprz sól do smaku Dodatki: zielony ogórek rzodkiewka pomidory papryka czerwona cebula oliwki jalapeño kiełki czarnuszka * PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso(...)następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami. *Możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale „rybny” posmak nie będzie już tak wyraźny
Food SquareZrobiłam na sposób cygański ..Wyszła bardzo krucha .lekko pikantna po prostu delikatesy 🙂 .Polecam serdecznie.. Składniki: 1 kotlet wołowy z rostbefu 1 duże czerwone papryki /u mnie podłużna/ 3 ogórki kiszone takie mało solne dodałam 3 średnich cebule 2-3 ząbki czosnku sól pierz mąka pszenna
Ugotujmy CośSERNIK NA ZIMNO Z CHIA SZARLOTKA Z JAGODAMI TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO CHŁODNIK Z BURACZKÓW OGÓRKI MAŁOSOLNE PO NOWEMU PIEROGI Z JAGODAMI SMACZNEGO! LATO
SMYKWKUCHNIPonieważ na naszym polu rozpoczął się właśnie sezon na cukinie i ogórki, to w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z tymi warzywami. Może nie jestem jakimś rolnikiem-fanatykiem, ale przyznaję, że niezwykle przyjemnie jest gotować ze składników, które są owocami własnej pracy. Takie warzywka inaczej pachną i smakują. Po pierwsze dlatego, że nie ma w nich chemii
Pichceniomaniadodatkiem majonezu. Sos idealnie komponuje się do dań z grilla. Często dodaje go również do wrapów i różnego rodzaju przystawek. Spróbujcie, na pewno i Wam posmakuje 😊 Składniki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ogórka ścieramy
kulinarne odsłony pati