ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:1066/1509)

Chrupiące ciastka czekoladowe 166

Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 194

Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam

Mała Cukierenka
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 175

więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciacho z malinami i jagodami :) 163

Mocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie i takie....bardzo pyszne! Tak smaczne, że już go nie ma :D Dawno takiego nie robiłam, a szkoda :D Koniecznie do powtórki :) Wam też je polecam :) Bardzo proste i co ważne zdrowe, bo 1. Zamiast cukru użyłam ksylitolu w niewielkiej ilości, ponieważ w cieście są również banany. 2. Nie używałam margaryny a oleju rzepakowego 3. Jest

Zdrowie na języku :P
Szybki piernik żydowski z bakaliami 378

dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl

UgotujmyTo.pl
Mak-ser 223

równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 169

mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Puszyste pączki z nutellą 147

pudrem. Jedni jadają tylko z różą, marmoladą a inni z budyniem, czekoladą lub toffi. Ja dziś postanowiłam zaopiekować się słoiczkiem nutelli, ponieważ stała samotnie w szafce. Zapraszam Was na czekoladową podróż przez Tłusty Czwartek :) Składniki (na ok 20 sztuk): 50g świeżych drożdży szczypta soli 16g cukru wanilinowego  2 łyżeczki cukru 50g masła 250 ml ciepłego mleka 50 dag mąki(...)przestudzenia. Przesiewamy do miski mąkę, wsypujemy cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbijamy żółtka. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodajemy go  mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem i masłem. Ciasto wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub maszynowo aż będzie gładkie, sprężyste i mocno napowietrzone. Delikatnie podsypujemy dno miski mąką i pozostawiamy ciasto pod ściereczkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około

ChilliJemy
Ciasto kokosowe ala bounty 221

Puszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)łyżek kaszy manny 180 g cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy

Ala piecze i gotuje
Puchate racuchy na maślance (bez drożdży) 249

polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam. P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango Ale, ale… dziś nie tylko o racuchach na maślance czy deserach. Dziś kilka słów o moim nowym odkryciu. Sklepie Etno Bazar . Obserwatorzy mojego Instagrama (zapraszam każdego) często(...)składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!). Nakładamy

Słodkie okruszki
Chlebek piernikowy 110

masła 100 g mąki 100 g zmielonych migdałów 150 g posiekanej czekolady szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny szczypta cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika do dekoracji: polewa czekoladowa, prażone posiekane migdały do formy: masło i bułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, pozostały cukier, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 40-50 minut, sprawdzamy wykałaczką czy cisto nie przywiera.  Ostudzone ciasto

Niezły Młynek
Herbatniki Waniliowe z Czekoladą 245

natknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz, takie wyciągasz z piekarnika. Jak widać na zdjęciach bawiłam(...)którego kształt zakochał mnie do tego stopnia, że wszystkie ciastka jakie zamierzam piec wycinałabym na kształt herbatników. W zestawie dołączona jest silikonowa forma w trzech wzorach, która umożliwia wykonanie czekoladowych albo żelowych nakładek na ciastka. Albo po prostu cienkich czekoladowych tafli. Czekolada w nich zastyga w lodówce w kilka chwil, więc tylko wyciągać, napełniać i potem przyklejać na ciastka

Blondynka Gotuje
Brownie 72

Są chwile, gdy nachodzi ochota na dużą ilość czekolady… I wtedy na ratunek przychodzi właśnie BROWNIE Kruchy wierzch, mokre, lekko ciągnące się wnętrze, a to

Latosiowydom

Proponowane wyszukiwania