Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki(...)odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę na 35-40 minut. Wyjmij
Zasmakuj Kuchnizdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać do białek. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem, a na końcu dodać kakao i wodę. Piec około
talerz przyjemnościschłodzonego przez dobę w lodówce 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku) Krem czekoladowy na wierzch: domowa nutella bez cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo: sok z połowy cytryny 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika
Lamarida.plcukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno posiekanej czekolady (białej i ciemnej), czekoladowych groszków, lentilków itp. Zamiast części czekolady można dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Miękkie masło(...)koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko
KorniszonkiKinder Bueno - bez pieczenia To ciasto powstało z miłości do kuchennych eksperymentów. Jaki był efekt - sami oceńcie. Moim zdaniem to miła odmiana, od 3 - Bita, czy Kinder Country - ciast bez pieczenia, które są chyba wszystkim już znane. Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik - Kinder Bueno, warto wypróbować ! Składniki: 15 herbatników maślanych kakaowych 30 herbatników maślanych zwykłych(...)szklanki mleka w proszku 150 g orzechów laskowych Na krem ciemny: 4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Na polewę czekoladową: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem
My sweet a lifeupieczona w tym roku, do której wykorzystaliśmy biały ser. Jest złocista, puszysta, delikatna w smaku i niezbyt słodka. Przyozdobiliśmy ją tylko cukrem pudrem, ale można do tego wykorzystać polewę czekoladową lub lukier i z pewnością babka serowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Składniki na babkę serową 250 g białego sera 250 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 opakowanie(...)przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – za każdym razem dobrze zmiksować, żeby nie powstały grudki. Dużą formę na babki natłuścić margaryną, przełożyć do niej ciasto (maksymalnie do 2/3 wysokości formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), babkę serową piec 60 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka serowa pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparykorzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki łyżeczka kakao(...)łyżki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka otarta z pomarańczy na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku szklanka wiórek czekoladowych Uwaga: masa makowa, której użyłam była dość gęsta ale jeśli ta której użyjecie będzie bardziej wodnista to można dodać trochę więcej kaszy manny. Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio znów sobie przypomniałam o fenomenie babeczki z kubeczka w 3 minuty. Choć ma ona swoich zwolenników i przeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać z dowolnymi(...)naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M do podania: u mnie truskawki i krople czekoladowe – z białej i mlecznej czekolady, polecam również wersję z gałką lodów waniliowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Mieszamy składniki łyżką
Słodkie okruszkiszansa na wygranie ekspresu do Kapsułek typu Nespresso. Losowanie odbywa się co miesiąc. Nie wierzycie? To sprawdźcie sami Ale najpierw przygotujcie sobie babeczki Miłego i smacznego weekendu. Składniki: Na czekoladowy krem: 90 g mlecznej czekolady 125 g sera mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko mała(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy
Słodkie okruszkiGotowe ciasto włożyć do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Muffinki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI: około 79 kcal Białko: 3,2g Węglowodany: 8,7g Tłuszcz: 3,6g Błonnik pokarmowy: 1,6g Ładunek glikemiczny: 2,9 (IG = 41,2) Spróbuj także: zdrowy krem czekoladowy, daktylowe trufle
Natka Pietruszkiczekoladowych dropsów 1 łyżka suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Schłodzone roztopione masło połącz z jajkiem, dyniowym puree i cukrem - dokładnie połącz. 2. Dodaj do masy mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia - połącz na jednolitą masę. 3. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj porcje masy ciasteczkowej - 1 łyżka ciasta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubicie czekoladowe wypieki? Jeśli tak to polecam Wam przepis na pyszne babeczki brownie z wiśniami. Dosłownie czekoladowe love My je uwielbiamy. Zawsze znikają w mgnieniu oka. Bo jak oprzeć się takiej czekoladowej słodyczy? Ja nie umiem Czekoladowe babeczki z wiśniami idealnie sprawdzają się w formie szybkiego deseru do kawy lub herbaty, jak i na specjalne okazje. Tym razem czekoladowe babeczki(...)bardziej czekoladowe. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do około 3/4 wysokości papilotki. W każdą babeczkę wciskamy delikatnie po 2 wiśnie. Babeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nie pieczemy zbyt długo, bo babeczki wyjdą zbyt suche. Na patyczku wbitym w babeczkę nie może być widoczne surowe ciasto. Jednak może
Słodkie okruszkisię ciasto i wlewa do gofrownicy, na to syrop klonowy. Chętni mogą także skosztować bajgle z serkiem Philadelphia i wędzonym łososiem. Należy wiedzieć, że stara część Sacramento (stolicy Kalifornii) wygląda trochę jak z westernu. Jeżdżą dorożki, domy mają werandy i podcienie dookoła. Możemy usiąść w cukierni żeby zjeść „pie”. Wyrób jest znaczący. Z jabłkami, jagodami, „black bottom pie” (czekoladowy, budyniowy
ProstePesto.plSkładniki: 1 szklanka mąki, 120 g 3 jajka 90 g cukru 200 g śmietany 12% 1/2 tabliczki deserowej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2
czarrna od kuchnicynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową są banalnie proste do przygotowania i robi się je bajecznie prosto. A na dodatek nie są tak kaloryczne, jak te smażone w głębokim tłuszczu. Idealnie, prawda? 💓 Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 8 ciastek Składniki(...)Polewa czekoladowa: ⠀ 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⠀ 100 ml śmietanki 30%⠀ 1 łyżka miękkiego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odcinamy rożek i wyciskamy do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno
Kulinarne przygody GatityPieczone donuty z polewą czekoladową Karnawał w pełni, więc obowiązkowo na naszym stole muszą się pojawić karnawałowe słodkości. Dziś zapraszam Was na amerykańskie pączki, czyli donuty. To takie pyszne pączki z dziurką znane nam z różnych sieciówek i kawiarni. Tym razem mam dla Was ich nieco lżejszą wersję. Pieczone donuty z polewą czekoladową są bardzo proste do przygotowania(...)lukrem Donaty (donuts) z piekarnika Donaty (donuts) Pieczone donuty z polewą czekoladową Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 8 ciastek Składniki: 125 g mąki pszennej 50 g cukru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka oleju 150 g jogurtu naturalnego Polewa czekoladowa: ⠀ 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⠀ 100 ml śmietanki
Kulinarne przygody Gatitymasło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :) Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać
Zrób to smacznieCzy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna
Słodki sentymentmasy jajecznej. Następnie, nie przerywając miksowania, wlałam do ciasta cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączyły, odlałam ok. 1/3 ciasta do innej miseczki i wymieszałam je z kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wyłożyłam jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Widelcem przemieszałam ciasto w formie, żeby powstały esy floresy i wstawiłam babkę do piekarnika. (adsbygoogle(...)temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie a metalowej kratce. Po wystygnięciu, wyjęłam babkę z formy i usunęłam papier. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili czekoladę wymieszałam aż zupełnie rozpuściła się w mleku. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Babkę można podać po zastygnięciu czekolady. Taką
Waniliowe Improwizacjepolewą czekoladową, lukrem smakowym, np. cytrynowym. Upieczone ciastka studzę na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. PRZYGOTOWANIE: Czekoladę siekam na malutkie kawałki. Miękkie masło ucieram mikserem razem z cukrem i cukrem z wanilią, dodaję jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką. Z ciasta odrywam
Zasmakuj KuchniCzy bezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna
Słodki sentymentwytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 3-4 łyżki cappuccino (u mnie: czekoladowe
Kuchnia MagdaLenywytrawne ciasta. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym! Składniki: 150 g biszkoptów podłużnych 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 3-4 łyżki cappuccino (u mnie: czekoladowe
Kuchnia MagdaLenytłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki. W końcu wyjąć delikatnie ciepły sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Smaki Arminemasło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :) Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać
Zrób to smacznieciasto. 3. Do pierwszej dajemy kakao plus prawdziwa kawę mieloną. Do drugiej dajemy kakao plus kawę rozpuszczalną. Do trzeciej dajemy samą inkę. Mieszamy wszystko i wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tkz. suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy roztopionymi nad kąpielą wodną czekoladami, oraz obsypujemy np. czekoladowymi kuleczkami
Gotowanie...to proste !polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: W misce miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, dokładnie miksujemy. Kolejno wsypujemy wiórki, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem. Składniki mieszamy łyżką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy do niej nasze ciasto. Pieczemy
Słodkie okruszkiciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy do zamrażalki. Rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu czekoladę, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wyciągamy masę w lodówki i kroimy w prostokąty. Następnie polewamy je masą czekoladową i zostawiamy
Smaki Przyprawy i KoloryW Polsce od kilku lat nasila się moda na Halloween. Oczywiście jest to fajny pretekst do tego żeby spędzić miło wieczór ze znajomymi czy wypuścić swoje
Niezły Młynekciasta i sprawił , że z kawą i w gronie przyjaciół nieźle smakował.Zapraszam.! 2 szklanki.mąki 2 jajka 2 łyżki cukru marcepanowego 0.5 szkl.cukru trzcinowego 0.5 szkl.oliwy 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanki.mleka 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżka powideł śliwkowych ****************************************** Wszystkie składniki ze sobą wymieszać mikserem, piec 40 minut w 180 stopni.Polac polewą czekoladową
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu! Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru Spód biszkoptowy: 100 g biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek likieru czekoladowego / wódki
Taste and CookZainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej
Kuchenne WariacjeLusette czekoladowy 1 sztuka, wafelek Lusette cappuccino 1 opakowanie jajka z cukrem mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wlać olej rzepakowy, połączyć składniki dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowe pyszności. Mnie samo robienie tych babeczek uspokaja, może dlatego, że zawsze wychodzą pyszne i bez przeszkód dają się modyfikować. Dzisiaj cebularze, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przegryzka, lub dodatek, na przykład do czerwonego barszczyku. Składniki na 12 babeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt
Pichceniomaniaproszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli
Gotowanie...to proste !możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski(...)pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje
Gawron w rosoleciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też wytrzymałością]. Uformowane ciastka układam w odstępach na blasze. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek
Kuchnia co dniamiksujemy, aż się połączy. Wsypujemy małymi porcjami obie mąki i proszek. Miksujemy do połączenia. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (ciasto sporo urośnie). Przelewamy około 2/3 ciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa(...)jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową i czekoladowymi jajeczkami w pastelowych skorupkach. Post Babka majonezowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTen smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową
Czerwień i błękit