ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1055/1443)

Rogaliki drożdżowe z czekoladą 68

krem czekoladowy do nadziewania lub marmolada, jabłka itp. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite

Kulinarne przygody
Mus czekoladowy 71

Czekolada, uwielbiam co zrobić. Ostatnio jednak coraz częściej sięgam jednak po gorzką czekoladę, bardziej mi smakuje niż mleczna, może dlatego, że jest mniej słodka a bardziej

Do Garów!
Sernik pomarańczowo-piernikowy 74

Czas czytania: 2 min Sernik pomarańczowo-piernikowy Sernik na święta powinien być i nie wyobrażam sobie świąt bez niego! Nieważne czy będzie to sernik z musem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka a'la pieguski 97

trochę zmodyfikowałam, użyłam dużych kropelek czekoladowych, można dać małe, albo pokroić trzy rodzaje czekolady w kostkę i też będzie :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na około 12 sztuk: 100 g masła temp pokojowa 50 g cukru trzcinowego 1 jajko L 200 g mąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g kropelki/groszki czekoladowe 50 g białej czekolady(...)sodą oczyszczoną i dodajemy do reszty, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę i groszki, mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg), z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka powinny ładnie się zarumienić :-) Studzimy. Smacznego

kruche babeczki
Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką 208

długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite). Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut. Po przestudzeniu murzynka oblewamy  polewą czekoladową i dowolnie

Słodkie okruszki
Czekoladowo-daktylowe placuszki 131

znać w komentarz czy wypróbowaliście przepis. A może ktoś ma ochotę podesłać zdjęcie swojego śniadania? Śmiało. Życzę Wam cudownego dnia i dobrej kawy Print Czekoladowo-daktylowe placuszki Naturalnie słodkie, czekoladowo daktylowe placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz suszonych daktyli z dużą ilością kakao. Pyszne, proste i gotowe w kilkanaście minut. Course FIT deser, Śniadanie Keyword fit, mąka orkiszowa pełnoziarnista(...)zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego

Fitsweet.me
Ciasto Korsarz 149

przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy

Domowe ciasta
Ciasto DELICJA 118

smarować, wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 25 minut, gotowe wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. GALARETKA: • 3 galaretki pomarańczowe • 1-2 pomarańcze Galaretki rozpuścić w 4-4,5 szkl. gorącej wody, dodać pokrojone w małe kawałki pomarańcze, zostawić do ostygnięcia, pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i usunąć skórki. PIANKA CZEKOLADOWA: • 100 g czekolady

KUCHNIA POLSKA
Zielona zupa cukiniowa 186

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek różany z białą czekoladą 223

Propozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej

Kraina Miodem Płynąca
Carbonara z cukinią 189

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna carbonara 190

Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 142

łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE  Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam

słodki bratek
Domowa chałka Panterka (Lampart) 226

wszystkich kuleczek ciasta. Następnie nasze trzy kolorowe rulony należy jeszcze bardziej rozwałkować, by podwoiły swoją długość i przeciąć je na pół. Łącznie powinno wyjść ich 14. Gotowe rulony ułożyć w foremce i odczekać godzinę, by zwiększyły swoją objętość. Oo tym czasie wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 180 st. Gotową upieczoną chałkę możesz polać polewą czekoladową. Ja niestety wpadłam

Mojewlasne.pl
Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) 247

ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki

Via Gusto
10 przepisów na Babki Wielkanocne 594

10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z malinami i białą czekoladą 89

minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Nadzienie: -250g śmietanki 30% -125g białej czekolady -3 duże jajka -250g mrożonych malin Białą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec

Receptura smaku
Oponki serowe z polewą czekoladową 147

polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.  SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka.     PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 161

Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków

Sama słodycz i szczypta chili
.1161. burak z tej jaglanki... 119

domowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D  Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam

breakfast of dreams
Muffinki z orzechami laskowymi 141

laskowymi i czekoladowym kremem Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można wyczuć delikatną nutkę kawy w zapachu co niewątpliwie podnosi przyjemność z degustacji tej słodkości Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się żółtozłotym kolorem. Jest idealnym składnikiem słodkości takich jak ciasta, lody czy desery

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka owsiane 113

Ciasteczka owsiane to świetna przekąska, dobra do kawy i po przejażdżce rowerowej. Mama Stasia dopinguje Tatę do zdrowego stylu życia, przygotowując takie właśnie smakołyki. 45 min

Ania i Marcin gotują
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 142

Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki

GRUBY WAŁEK
Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach 203

Wiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam

Cynamonowe szczęście
Kukułka – ciasto bez pieczenia 128

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30

Tradycyjna Kuchnia
łatwe, smaczne z budyniem czekoladowym muffinki.. 146

łyżeczki, budyń czekoladowy 1 opakowanie jajka, cukier, olej, cukier wanilinowy, mleko rózgą dobrze wymieszać wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i wymieszać "byle jak", nie za długo 22 sztuki foremki silikonowe - budyń ugotować w 400 ml mleka z łyżeczką masła, 1 łyżką cukru i wystudzić - do foremek wkładać po czubatej łyżeczce budyniu i nakładać do pełna ciasta piekarnik nagrzać

W Mojej Kuchni Lubię
pieguski, czyli ciastka w kropki 138

Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To

zabawa smakiem
Naleśniki z bananami 172

zależności ile ciasta naleje mi się na patelnie).2. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części (lub na 2 - jak kto woli).3. Na naleśnika nakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami.4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju.5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym

Kuchnia domowa Ani
Sernik nowojorski 547

To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy

UgotujmyTo.pl
Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 135

gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny

Mango Papaja
Chocolate chip cookies 200

czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny  1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich  Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać. Z ciasta formować

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 131

tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć z płynną czekoladą. Zimne tartaletki wyjąć z foremek , nałożyć trochę dżemu i napełnić pianką śmietankowo-czekoladową .Odstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Babeczki na zyczenie 143

Babeczki czekoladowe składniki:  100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru  2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu

Przysmaki Karolki
Blokowe Babeczki z Orzechami, czyli Kruche Babeczki z Nadzieniem Czekoladowym z Orzechami 257

Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają. Przepis na babeczki pochodzi z mojego rodzinnego notesu, pomysł na blok, mój własny. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię(...)produkt Kruche babeczki 12 szt.: 120 g mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 żółtka surowe odrobina domowego ekstraktu waniliowego Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi

Blondynka Gotuje
Liebster Blog Award razy cztery 156

jedzenia - raczej proste ciasto. Ich smak przypomina mi dzieciństwo, poza tym wystarczy odrobina wanilii czy cynamonu, żeby nabrało zupełnie nowego charakteru. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie, to takie proste ciasta to codzienność, ale lubię wyzwania, więc od czasu do czasu lubię poszaleć z tortami. 5. Twoje ulubione czasopismo to...? Nie mam. Nie kupuję nic regularnie, ot, jak mnie coś zainteresuje(...)inwestuję w książki, nie tylko kucharskie. 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? Hmm... Bo ja wiem? Chyba czekolada - bo sama w sobie jest pyszna, a i wszystko, co czekoladowe, zazwyczaj powala smakiem. 7. Potrawa, której nienawidziłeś w dzieciństwie, to...? Nienawidziłam to być może zbyt mocne słowo, ale naprawdę nie lubiłam galatu. Do dzisiaj nie jestem jego największą fanką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kubuś bez pieczenia 121

pijamy takich skarbnicy cukru. Lepiej zjeść czekoladę lub... właśnie ciasto! Wolę zjadać cukier w słodyczach, a nie przemycony to takich produktów, w których jest zbędny. Wracając do przepisu... Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie oraz bardo delikatne w smaku. Jego sytość, pomimo niezbytniej słodkości sprawia, że spokojnie możemy zaspokoić swoją chęć na kremowe ciacho jednym, a w ostateczności dwoma kawałkami. Polecam(...)budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru (płaskie) 200g masła Bita śmietana: 600 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 120g czekolady (u mnie gorzka) 50g masła 50 ml mleka Ponadto: około 700g herbatników (u mnie maślane - Cukry Nyskie ) Przygotować masę budyniową.   Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki

Di gotuje
Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie 151

najlepsze brownie na świecie , które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, zawsze cudowna. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami (15 -20 kawałków) Składniki: 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy 175 g drobno zmielonego cukru(...)czasu do czasu. Wystudź ją przez chwilę. Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka, wanilię i przesianą mąkę i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Gdy brownie porządnie przestygnie

karmelowy
Tarta truskawkowa z panna cottą 191

jeszcze zdążycie przygotować naszą nową ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao i cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący wytrawność i słodkość pozostałych warstw(...)łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę i kakao przesiać i zagnieść z masłem. Dodać cukier puder, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto dobrze zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, oprószyć mąką, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć

Pociąg Do Kuchni
Pączki z nadzieniem adwokatowym 115

tego przepisu możecie też śmiało nadziać różą czy marmoladą. Tu macie dowolność. Podobnie jak z polewą. Ja zaszalałam i proponuję Wam dziś bardzo słodką wersję z białą czekoladą, czekoladowymi kuleczkami i skórką pomarańczową. Jednak Wy możecie pączki oprószyć cukrem pudrem lub po prostu polukrować. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do pączków z nadzieniem adwokatowym polecam Wam pyszną kawę włoską kawę(...)Ciasto wyrabiamy kilka minut, do czasu aż będzie gładkie i miękkie. Uwaga! Ciasto ma się będzie się lekko kleić. Można podsypać ręce mąką, ale nie za mocno. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na dość mocno oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Z ciasta

Słodkie okruszki
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 226

Zostawiamy pod skórką około 1,5cm miąższu, a to co wybraliśmy – zjadamy. Jabłka posypujemy w środku przyprawą do piernika i cynamonem. Na dno każdej jabłkowej miseczki wkładamy po łyżeczce czekoladowego kremu (lub kostkę dowolnej czekolady). Serki rozdzielamy po równo, do każdego jabłka, zachowując jednocześnie około centymetra wolnej przestrzeni od góry w każdym napełnionym jabłku. Serek ma w sobie sporo wody(...)czekolady, a dodatkowo dają trochę koloru. Posypujemy nadzienie cynamonem i przyprawą do piernika. Skórkę jabłek delikatnie i równomiernie dziurawimy w kilku miejscach ostrym widelcem (świetnie sprawdzi się widelczyk do ciasta). Gotowe nadziane jabłka rozkładamy w głębokiej blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi. Wstawiamy blaszkę na środkową półkę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę

Karo in the Kitchen
Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe 76

czekoladowe muffinki orkiszowe są wystarczająco zdrowe na śniadanie i wystarczająco słodkie na deser. Są pyszne i gwarantuję, że podpasują smakiem każdemu! Kiedyś miałam ogromną fazę na czekoladowe muffinki z lidla (miły z tego co pamiętam chrupiące kawałki czekolady!). Mogłam je jeść praktycznie codziennie. Wtedy jeszcze robiłam zakupy spożywcze codziennie, więc bardzo często lądowały dodatkowo w koszyku. Był to czas studiów(...)śniadanie. Do przygotowania fit muffinek warto użyć pełnoziarnistej mąki – może być orkiszowa, owsiana lub po prostu pszenna. Dodatek bananów świetnie zastępuje jajka, cukier i nadprogramowy tłuszcz. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, delikatne i słodkie. Muffinki można dosłodzić słodzikiem lub syropem klonowym. Dodatek kakao i gorzkiej czekolady jest opcjonalny, ale jak dla mnie obowiązkowy, bo uwielbiam ten deserowy smak

rabarbarowo
Piernik staropolski 192

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła

Domowa Cookierenka Agi
Chatka Baby Jagi 202

wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 36 sztuk herbatników odrobina aromatu waniliowego czerwona galaretka lub 2-3 banany 2-3 łyżeczki żelatyny Idealna czekoladowa polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao naturalnego 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić i pozostawić do całkowitego stężenia. Resztę składników ogrzać do temperatury(...)masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki. Całość złożyć w „trójkąt”. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta. Wykonać polewę. Wykonanie polewy: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody.  Resztę składników doprowadzam do zagotowania.  Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można

Cukiernia Pychotki