ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1069/1443)

Tort pomarańczowo-czekoladowy 236

Tort powstał dla wielbiciela Jaffa cake (odpowiednika naszych polskich delicji). Mocno czekoladowy z pomarańczą. Ozdobiony raczej skromnie, ale to w końcu tort dla mężczyzny.  Tort składałam w rancie cukierniczym. Możecie składać w tortownicy podnosząc boki papierem do pieczenia. Biszkopty z aromatem pomarańczowym i z pomarańczową skórką, pieczony w tortownicy o rozmiarze 20 cm Biszkopt  5 jajek   (osobno(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik z chałwą czy pistacjami? 54

sernika z chałwowym dodatkiem. Nie dość, że pięknie wygląda, to równie wyśmienicie smakuje. Sposób dodawania jej do ciasta jest dokładnie taki sam jak w przypadku pistacji. Możemy wkruszyć ją do masy, tuż bezpośrednio przed pieczeniem lub też posypać nią górę ciasta. Doskonałym towarzyszem podkreślającym smak słodkiego przysmaku jest czekolada. Niech nie przestraszy Was zbytnia słodycz tego zestawienia, bo dla prawdziwego(...)idealnie przełamią słodki akcent ciasta. Trudno jednoznacznie zadecydować, który z serników mógłby ostatecznie przypaść nam do gustu. W tej sytuacji wyjście okazuje się być tylko jedno: połączenie pistacji i chałwy. Pistacje możemy dorzucić do masy twarogowej jako bazy naszego ciasta, natomiast samą chałwę połączyć z ubitą słodką kremówką, która idealnie dopasuje się na wierzch naszego ciasta. Czy takie połączenie smaków

Oryginalny smak
Imieninek 100

ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do kawki :) Imieninek Biszkopt - 8 jajek - 6 łyżek mąki tortowej - 3 łyzki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru Nadzienie - sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody Krem - 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%) - budyń śmietankowy i czekoladowy

Kuchnia Pełna Emocji
Pączki bez glutenu (keto, dieta optymalna) 175

dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 6 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180C, a następnie(...)dół” 15-20 minut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Gdy pączki lekko ostygną polewam lukrem zrobionym z erytrytolu/ksylitolu bądź polewą czekoladową. Lukier z erytrytolu/ksylitolu: 3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę. Polewa czekoladowa

Saganek
Naleśniki czekoladowe bez glutenu 125

czekoladowe bez glutenu - przepis na 6 sztuk Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: 4 jajka, małą kremówkę, 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki ksylitolu, olej do posmarowania patelni, 500g twarogu półtłustego, łyżeczkę cynamonu, jogurt naturalny. 1. Jajka, kremówkę, mąkę, kakao i łyżeczkę ksylitolu zmiksuj i odstaw na chwilę. 2. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - do ciasta

Z notatnika dietetyka
Oponki serowe 559

sody oczyszczonej 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki wódki Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, w środku kieliszkiem. W dużym i niskim garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć na złoty kolor(...)dwóch stron. Gotowe układać na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szybkie mini pączki serowe → Pączki pieczone → Churros → Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo – anyżowym → Chruściki (faworki, chrust

Oryginalny smak
Piernik staropolski 119

lodówki na 4-6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut każdy. Placki studzimy, przekładamy powidłami i rozwałkowanym marcepanem. Tak przygotowany(...)obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą  z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance

Bon appetit mon amie
Owsiano-jaglane ptysie z kaszką Chufli Chia, kremem i owocami (bez glutenu, cukru, laktozy) 138

Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto wychodzi dość sztywne. Należy przełożyć je do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów  tworząc  dużą dziurę i wyciskać partiami na blachę. Przy pomocy mokrej łyżeczki formować(...)Ptysie piec w 200’C ok 20-25 minut. Do kubeczków/szklaneczek włożyć przygotowaną kaszkę, krem oraz owoce. Namalować na ptysiach oczy i buźki rozpuszczoną czekoladą. Na folii zrobić czekoladowe kółka, które pozostawić w lodówce do stężenia. Ptysie w miejscu uszów naciąć ostrym nożykiem i wcisnąć w nie czekoladowe kółka

Candy Pandas
KUBANKA 632

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.       SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła(...)łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE:   Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.   Krem

słodki bratek
Czekoladowe babeczki majonezowe 177

czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto

VioletoweKucharzenie
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 169

skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza(...)spiecze się  a w środku będzie surowa. Po kilku minutach od upieczenia wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym 183

zrobienia. Zapraszam...  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego  Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki

Kubki smaku
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 173

POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA: - 1 opakowanie DECORADA karmel Delecta Trufle posyp obficie posypką o smaku karmel Delecta.    PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół

SMYKWKUCHNI
Piegowate trójkąty 144

ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych

Pełny talerz
Sernik jagodowo-malinowy 115

sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem  niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły.  Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st..C   i piec  przez 85-90 minut. Pozostawić po upieczeniu(...)piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć owoce i listki melisy. Smacznego

Gosia gotuje