ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1076/1520)

Delikatny tort musowy 262

kakao w gorzkiej czekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 ml śmietany 30% 200 gr białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny'; document.write(" "); Składniki na wysoką tortownicę 23 cm lub niższą 25-26 Składniki na czekoladowy spód: 85 gr masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 200 gr gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru drobnego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Gorzką czekoladę, masło, kawę rozpuścić w miseczce

moj przepis na
Węgry: Gundel palacsinta 223

rzeczywiście, choć na nieszczęście zdarzyło się to po śmierci księcia, największy węgierski szef kuchni, wspomniany wyżej Karol Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO(...)cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. cukru pudru 5 łyżek śmietany 30% (ja użyłam kwaśnej 18% i też wyszły przepyszne) 1 kieliszek rumu 2 łyżki masła Sos czekoladowy: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kieliszek rumu   Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki na farsz wymieszać na jednolitą pastę i posmarować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik Oreo 97

Sernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (tortownica o średnicy 26 – 28 cm) Składniki: 40 ciastek Oreo 200 g masła (1 kostka) 1/3 szklanki cukru pudru 900 g serka waniliowego(...)piach. W garnku roztopić 100 g masła (½ kostki) i przelać do pokruszonych ciasteczek. Całość wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. Na spód formy (tortownica 26-28 cm) wysypać połowę czekoladowej kruszonki i ugnieść. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Zagotować mleko. Do gorącego mleka dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Drugą połowę masła zmiksować, następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik Oreo 1345

Sernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (tortownica o średnicy 26 – 28 cm) Składniki: 40 ciastek Oreo 200 g masła (1 kostka) 1/3 szklanki cukru(...)garnku roztopić 100 g masła (½ kostki) i przelać do pokruszonych ciasteczek. Całość wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. Na spód formy (tortownica 26-28 cm) wysypać połowę czekoladowej kruszonki i ugnieść. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Zagotować mleko. Do gorącego mleka dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Drugą

KuchniaWeDwoje.pl
ciasto kasztanek z brzoskwiniami 55

olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 45 min. w ok. 175 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przecinamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej przecinać dzień po upieczenia. składniki na krem(...)następnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na min. 6 godz. Mascarpone przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy schłodzoną masę czekoladową i miksujemy na sztywny krem. Opcjonalnie dodajemy cukier puder. Pozostałe czekoladki ciekamy na drobne kawałki, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką. Pierwszy blat biszkopta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy gotowy krem (pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto wiśniowe z makiem 66

Ciasto wiśniowe z makiem przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. To moja propozycja na pyszne ciasto, które swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego.  Ciasto wiśniowe z makiem to idealny wypiek na święta, a także inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo proste do zrobienia, zapraszam na przepis! CIASTO WIŚNIOWE(...)słoik wiśni drylowanych w zalewie (700 g) 600 ml płynu (syrop z wiśni + woda) KREM 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietanki kremówki wiórki kokosowe Wykonanie BISZKOPT Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy

Alle Dobre!
Ciasto bananowiec 600

mąki • 100 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie • 1/2 szklanki zaparzonej kawy • 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowego Kawowy krem budyniowy • 700 ml mleka • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 1 budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 op. cukru wanilinowego(...)wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać

KUCHNIA POLSKA
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 153

serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie(...)nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna

Podróż w kulinaria
Sernik z suszonymi śliwkami 132

jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek – Polecam śliwkę suszoną HELIO Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło roztapiamy i studzimy. Do pokruszonych herbatników dodajemy masło oraz nutellę(...)mąki i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy twaróg, śmietankę oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na herbatniki. Kilka śliwek odkładamy do ozdobienia ciasta. Pozostałe kroimy na ćwiartki i delikatnie wciskamy w masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º. Pieczemy ok 60-65 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku

Fascynacje Ani
Sernik migdałowy 140

Sernik migdałowy odkryłam trochę przez przypadek, szukając ciasta na święta. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdały, więc to połączenie wydawało mi się jak najbardziej na miejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami Sernik wychodzi raczej zbity i ciężki(...)należy do kategorii „puszystych”. Do tego polewa czekoladowa jeszcze bardziej podkręca smak. Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm (w nawiasie podam składniki na foremkę 20×20 cm): Spód: 150 g herbatników maślanych 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła Masa serowa: składniki muszą być w temp. pokojowej 500 g sera z wiaderka (600g) 100 g masła

Relaxtime
Tort malinowy z mascarpone 153

cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka czerwona 3 szt, maliny świeże lub mrożone 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania, czekoladowe drażetki z kolorową polewą, do nasączenia: woda 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce(...)proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób

kulinarne odsłony pati
Oponki serowe 1507

oponki jest naprawdę mnóstwo. Inaczej smakują oponki serowe, które w swoim składzie zawierają ser, jak sama nazwa mówi. Inny smak mają także oponki bez sera, które można wzbogacić polewą czekoladową. Ważne jest to, aby przygotowane oponki posiadały odpowiedni i charakterystyczny dla nich kształt, czyli kółeczka z dziurką. Zachowując ten kształt, można korzystać z różnych przepisów na oponki, aż w końcu(...)przygotowania oponek serowych. Oponki serowe z tego przepisu są bardzo puszyste i delikatne. Pięknie rosną podczas smażenia, a co najważniejsze są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko wymieszać wszystkie składniki, wykroić z ciasta oponki i smażyć. Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne domowe oponki serowe. Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują

Przepiski.pl
Ciastka Pająki 85

pokojowej (115 g) masło orzechowe (160 g) jajko (1 szt. rozmiaru M) wanilia w proszku dostępna tutaj lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)  DEKORACJA : czekolada deserowa (130 g) kulki czekoladowe maltesers (24 szt.) dostępne tutaj cukrowe oczka (48 szt.) dostępne tutaj PRZYBORY : mikser szpatułka miarka waga buteleczka z dozownikiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak zrobić tanie ciasteczka pająki pokazane jest(...)wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników. Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk) Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy kulki ( każda kulka to 30 g) Każdą kulkę spłaszczamy lekko i układamy w foremce

RITA food channel
Ciastka pełnoziarniste 102

cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też, polecam! Print Ciastka pełnoziarniste .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciastka z mąki pełnoziarnistej. Course Desery Cuisine Polska Keyword mąka pełnoziarnista Prep Time(...)otrąb pszennych 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Instructions W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę,  następnie dodać jajko, cynamon i mąkę, całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, blat podsypać mąką, rozwałkować

SprawdzonaKuchnia.pl
Caramel Brownie Tower 457

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy

SMYKWKUCHNI