Pyszny deser z Milky Way , ciasteczkami owsianymi, twarogiem i mascarpone. Desernik. Składniki: 500g twarogu mielonego 250g mascarpone 160g cukru 150g batoników Milky Way 210g ciasteczek owsianych
Olcia gotuje!Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam
Wędrówki po kuchniWitam kochani w tym roku z okazji Dnia Matki przygotowałam bardzo pyszny i pięknie wyglądający torcik. Co najważniejsze, jest bez pieczenia :) Robi się go bardzo łatwo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAch osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w
Domowe ciastaTrochę słońca w jesienną pogodę przesyłam wam w postaci tych oto słoneczek ryżowych. Mango curd jest niebiańskie. Jak będzie tak wyjadać jak ja to obawiam się
wesoła kuchniaZnalazłam babę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba. Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj
Moje Małe CzarowanieLatem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica
słodki bratekTarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość
Domowa cukiernia EwySERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki
Mentor Smakuczekoladę ” na samej górze swojej listy rzeczy do zrobienia. Tym samym będziecie mieli pewność, że chociaż jeden punkt będziecie mieli z głowy;) fot. Izabela Magdalena Babka czekoladowa (super czekoladowa) Składniki: 120 g gorzkiej czekolady + tabliczka na polewę 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sprawdzamy patyczkiem - jak suchy, babka jest dobra - polać babki polewą. Polewa
Kuchnia smakówczekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie: 75 ml wody 15g cukru 1 cytryna dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky) Ganache czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 100g czekolady (dowolnej; u mnie mleczna) 15g masła Dodatkowo: ozdoby wg uznania Upiec biszkopt Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić(...)masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor
Di gotujeskładniki się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty na dwie połowy. Na połówkach, które będą spodami ciastek rozprowadzamy jeszcze ciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę. Drugą połówkę ciastka, stroną która będzie wierzchem ciastka zanurzamy w jeszcze płynnej czekoladzie i kładziemy na połówkę z kremem. Dodatkowo możemy ozdobić czekoladą. Gotowe ciastka(...)prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki w czekoladzie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoTekst przeczytasz w 3 min Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo-jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też na upieczone gofry . Jeśli chodzi o ciasto na gofry, to jest to ciasto na proszku do pieczenia, czyli szybkie do przygotowania i co najważniejsze do upieczenia i zjedzenia od razu. Gofry z jagodami [feast_advanced(...)będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. 🥣 Ciasto Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, można porównać je do ciasta naleśnikowego. Oczywiście różni się od ciasta naleśnikowego tym, że jest bardziej gęste i zawiera dodatek proszku do pieczenia. Do ciasta postanowiłam dodać porcję jagód leśnych, dzięki temu gofry same w sobie są bardzo
SprawdzonaKuchnia.plrazy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne. W normalnej sytuacji napisałabym(...)stole. Kluski są smaczne, miękkie i nadziane pysznym nadzieniem. Do okraszenia wystarczy podsmażona cebulka. Pyszności! Szybkie ciasto, karpatka i fit babka Ciasto, które przygotujesz w kilka chwil, użyjesz owoców jakie masz pod ręką, oprószysz cukrem pudrem i gotowe. Nie bez powodu nazywa się " ciasto jadą goście ", bo jesteś w stanie zrobić je w czasie, kiedy Twoi goście do Ciebie jadą
MamaOskarkaŻółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem i łyżkę octu Miksujemy. Delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, zamykamy i wstawiamy do gotującej się wody, tak aby woda do 3/4 zakrywała formę. Obciążamy formę. Gotujemy (na wolnym ogniu) pod przykryciem 1 godz(...)wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą. Autor przepisu: Kasia Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam. Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 27 . 12 . 2012 | 07:26 Moja domowa masa makowa 500g maku 3-4 szklanki mleka 150-200g drobnego(...)masłem i posypałam migdałami w płatkach. Wyłożyłam część ciasta na dno tortownicy łyżką i celowo go nie wyrównywałam. Starałam się tylko, aby dno tortownicy było całe pokryte ciastem. Wyłożyłam przygotowaną masę makową, również jej nie wyrównując. W powstałe nierówności położyłam kleksy ciasta i wyłożyłam na nie resztę masy makowej. Pozostałym ciastem przykryłam wierzch maku i wyrównałam. Piekłam około godziny
Leśny Zakątekopcjonalnie 1/3 szklanki odżywki białkowej (32 g) 1/4 łyżeczki soli kilka kropel aromatu waniliowego *Najlepiej użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów (typu chrunchy). **Można wykorzystać również kropelki czekoladowe. Czas przygotowania: 30 + 20 minut pieczenia Liczba ciastek: około 15 ciasteczek o średnicy 5 cm Przygotowanie Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz jajko i dokładnie miksujemy (można zrobić to również ręcznie(...)Następnie dodajemy słodzik i/lub odżywkę białkową oraz szczyptę soli dla podbicia smaku. Na koniec siekamy czekoladę dodajemy ją do masy i krótko mieszamy do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki a następnie układamy je na blaszce w 2 cm odstępach . Ciastka pieczemy w 180 stopniach (górna grzałka + termoobieg) dopóki się lekko nie zarumienią – około 12 minut
WegePrzepisnaturalny. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części wmiksowałam gorzkie kakao. Do formy silikonowej z kominem wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne i ciemne i tak do skończenia ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę z ciastem umieściłam w dużym garnku wypełnionym wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z ciastem. Garnek przykryłam i gotowałam ciasto(...)przykrywałam folią aluminiową. Babkę gotowałam na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i przestudziłam w formie. Dopiero potem wyjęłam je na talerz. Zimną śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam żeby czekolada się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy zastygnie, można
Waniliowe Improwizacjerazy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne. W normalnej sytuacji napisałabym(...)stole. Kluski są smaczne, miękkie i nadziane pysznym nadzieniem. Do okraszenia wystarczy podsmażona cebulka. Pyszności! Szybkie ciasto, karpatka i fit babka Ciasto, które przygotujesz w kilka chwil, użyjesz owoców jakie masz pod ręką, oprószysz cukrem pudrem i gotowe. Nie bez powodu nazywa się " ciasto jadą goście ", bo jesteś w stanie zrobić je w czasie, kiedy Twoi goście do Ciebie jadą
MamaOskarkawiele osób szuka teraz dobrego przepisu na wielkanocną babkę. Ja chyba znalazłam przepis idealny na babkę cytrynową. Znalazłam go na stronie: http://2laskiwanilii.blogspot.com/2016/02/cytrynowa-babka-z-biaek.html, szukając przepisu na jakieś ciasto z białek, których nazbierało mi się z różnych wypieków, a które mroziłam sobie w pojemniczku, żeby się nie zmarnowały. Do tej pory robiłam już zebrę na białkach i babkę trójkolorową(...)piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam
Waniliowe Improwizacjejajka klasy M 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru zwykłego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo do podania: ulubione owoce, np. borówki, banany, kiwi polewa czekoladowa, miód, syrop klonowy lub cukier puder bita śmietana lub jogurt naturalny zamiast owoców można użyć ulubionego dżemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na placki z mascarpone: Wszystkie składniki na placki (mascarpone(...)pszenną tortową, mleko, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę za pomocą miksera lub blendera. Masa powinna wyjść dość gęsta. Ciasto odstawić na około 15-20 minut, by nieco odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię, najlepiej taką do naleśników, która nie wymaga tłuszczu do smażenia. Nakładać małe porcje ciasta (u mnie
Kulinarne PrzebojeJutro Dzień Mamy, warto z tej okazji upiec mamie pyszne ciasto, a takim ciastem może być na przykład oszukany sernik, ale przygotowany w trochę inny sposób niż zawsze ;) Składniki na tortownice 18 cm na 24 podwajamy składniki spód ciasteczkowy: 120 g herbatników maślanych 60 g masła roztopionego masa serowa: 1 jogurt grecki 400 g 2 jajka kl L 1/3 szkl(...)cukru 1 budyń waniliowy (40 g) 60 ml oleju rzepakowego 2 czubate łyżki kajmaku polewa czekoladowa: 4 łyżeczki cukru 15 g masła/margaryny 2 czubate łyżeczki kakao Spód ciasteczkowy 1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek". Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem
Gotowanie...to proste !Kiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam! Stworzyłam przepis na czekoladowe kulki. Dodałam również cynamon. Płatki nie są bardzo słodkie – dodałam minimalną ilość cukru, który możesz zamienić na inny słodzik (na przykład ksylitol). Zapraszam // Składniki (ok. 3 porcje(...)proszku do pieczenia 150 ml letniej wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cynamonu 30 g cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrób ciasto – będzie dość twarde. Gotowe ciasto zawiń w foliowy woreczek i odczekaj 20 minut – dzięki temu łatwiej będzie Ci formować kulki. Po tym czasie uformuj kulki (odrywaj po troszkę
Via Gustopieczenia, sodę oczyszczoną, rozpuszczone kakao, mąkę szymanowską Polskie Młyny. Dokładnie wymieszać. 3. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Piec w temp.180* około 40 minut. 5. Gdy Ciasto kończy się piec powtarzamy czynność po raz kolejny by mieć dwa blaty. KREM: SKŁADNIKI: 125ml mleka 2/3 szkl. cukru kryształu 16 g cukru waniliowego 220g masła 2,5 szk mleka(...)niebieskiego) WYKONANIE: 1.Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia. 2.Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko w proszku oraz mleko przegotowane. 3.Dokładnie wymieszać. 4.Wyłożyć na blat czekoladowy, wyrównać krem, przykryć drugim blatem. 5.Udekorować wedle uznania. 6.Całość wstawić do lodówki aby masa stwardniała
Dziś Ja gotujePyszny sernik bez pieczenia z mascarpone, galaretką i malinami. Ciasto jest łatwe do zrobienia, o umiarkowanej słodyczy i wyglądzie, który niewątpliwie zachęca do jedzenia. Sernik z serka mascarpone świetnie smakuje latem podany na deser. W porze letniej najczęściej przygotowuję serniki bez pieczenia, do których wykonania nie muszę wkładać wiele pracy. Tym razem sernik zrobiłam z serka mascarpone i aromatycznych malin(...)galaretce. Kremowa postać mascarpone świetnie połączyła się z lekko chrupiącym czekoladowym spodem i galaretką z malinami. Zamiast mascarpone można użyć zwykłego sera kremowego z wiaderka, ale smak będzie już nieco inny, chociaż również bardzo smaczny. To samo, jeśli chodzi o maliny, można je zastąpić innymi ulubionymi owocami, polecam jednak użyć malin, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Maliny są bardzo delikatne
Kuchcik gotujekulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na mniejsze porcje. Każdą z części ciast niezbyt cienko rozwałkuj na stolnicy lub innej płaskiej powierzchni (np. stole). Wykrawaj z niego foremkami ciastka. Układaj je na blasze i piecz partiami przez 10-15 minut w temperaturze(...)ciasteczka przełóż z blachy na płaski talerz lub metalową kratkę i odstaw do przestygnięcia. Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. dużym słoju. Przed podaniem udekoruj lukrem lub polewą czekoladową
blog.moje-pasje.infokuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego(...)raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta
Kuchnia od dwojgamąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto naleśnikowe, pamiętając aby mąkę przesiać wcześniej przez sito. Ciasto odstawiamy. Gdyby było za gęste dodajemy trochę wody. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej(...)cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki, smarujemy serem i polewamy ciepłym sosem czekoladowym posypując na koniec na bogato wiórkami kokosowymi. Ja dorzuciłam jeszcze klika płatków migdałów do dekoracji. Naleśniki są przepyszne i bardzo syte! Polecam wszystkim mamą :) ponieważ każde dziecko kocha czekoladę
W Moim Magicznym DomuSkładniki (15 szt.): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 1/4 szklanki oliwy z oliwek 350 ml jogurtu greckiego krem czekoladowy Przygotowanie: Przygotuj foremkę na muffinki wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175 o C. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce. Odłóż. W drugiej misce dokładnie(...)składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno
Kulinarna (nie)codziennośćbogate w białko, bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach :) Czekoladowe z kawałkami kakao. Oblane naturalnym jogurtem bananowym. Pycha! Składniki: 1 jajko 1 miarka (20 g) białka ryżowego czekoladowego (użyłam Sun Warrior) 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej 1 łyżeczka ziaren kakao 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego Jogurt bananowy: jogurt naturalny(...)wymieszaj w misce. Patelnię mocno nagrzej i nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na nieco mniejszej mocy po ok. 1 minucie. Przewróć w momencie pojawienia się pęcherzyków na cieście. Podawaj z jogurtem wymieszanym z połową rozgniecionego banana i rodzynkami
Zdrowie na języku :Pdolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością(...)oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko
Jak gotować i nie zwariowaćciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam... Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki(...)płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu
Kubki smakuzapach unosi się w całym domu podczas pieczenia tych ciasteczek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Zanurzone w czekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam! Składniki: 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 125 g mąki pszennej mała szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)mlecznej czekolady Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, delikatnie podsypując mąką pszenną. Wykrawać gwiazdki. Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Domowa cukiernia EwyCiasto na śniadanie? Dlaczego nie :) Jeśli tylko jest pełnoziarniste, niesłodzone oraz bez tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie lub deser(...)Dyniowe Marchewkowe Czekoladowe Bananowe Jaglane kakaowe Czekoladowe bez mąki Serniczek Bounty Składniki: 1 jabłko 1 jajko 3 łyżki mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych ewentualnie miód do posłodzenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłko pokroić na drobną kostkę. Wymieszać
Chocolate Muffin BlogMakowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat
KreatywnePinyKolejny ciekawy pomysł na zbliżający się dzień mamy. Tym razem czekoladowo-orzechowe babeczki z kwiatkami marshmallows. Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows Przygotowanie : Mokre(...)składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach. W środek można włożyć kolorowe cukierki bądź posypkę
Magiczne Życie Martyminut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy. Nadzienie: Śmietankę(...)dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez
Poezja smakuMyślałam, że niektóre z przepisów będą zdecydowanie wyżej, innych z kolei w ogóle nie spodziewałam się na tej liście:) A wy co sądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń) MIEJSCE(...)wyświetleń) MIEJSCE VII SCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń) MIEJSCE VIII MLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia) MIEJSCE IX CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA (980 wyświetleń) MIEJSCE X POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (937 wyświetleń
My Culinary Art