czworakach... Bo to jest.... Koktajl przetrwania! Oto jego sekretne składniki, możecie modyfikować ilość wedle własnych upodobań -ja nie podałam miar/wag celowo -mandarynki słodkie, bezpestkowe -winogrono czerwone -winogrono zielone -jabłka -nać...selera -gruszka -błonnik witalny-babka płesznik+łuska babki jajowatej -listki mięty-opcjonalnie, ale byłoby miło -młody jęczmień Skworcu -miód rzepakowy Miody Polskie -szklanka filtrowanej wody Wszystkie składniki
Z Kuchni Do KuchniSkładniki pałki indycze, 2-3 sztuki jabłko, 1 duża sztuka marchewka, 1 średnia stuka cebula, 1 duża sztuka Składniki na marynatę olej, 100ml czosnek, 3 ząbki rozgniecione lub starte musztarda, 2 łyżki papryka słodka, 1 łyżeczka zioła prowansalskie, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżka pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki(...)pałki. Opiekamy z każdej strony po 5 minut na średnim gazie. Trzeba uważać ponieważ musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już
Gotowanie moimi oczamiSkładniki seler, 1 mała sztuka jabłko, 1 sztuka żurawina, 2-3 łyżki jogurt naturalny, 200g sól, pieprz Przygotowanie Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy żurawinę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mąka, około 1kg jajka, 2 szt olej, 100ml woda ciepła, 500ml sól, 1 łyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno(...)być elastyczne i miękkie. Odkładamy na 15 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy obrane i pokrojone w drobniutką kostkę jabłko, oraz obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażymy kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę(...)chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy
Gotowanie moimi oczamiśmietany 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Posypka: 1/2 kostki masła 10 dag wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni i jabłka Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i żółtka. Do ubitych jaj dodać zmiesza n ą mąk ę z mąką ziemniaczaną i proszkiem
Darcia w kuchniupodobała sobie moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo. Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana, że nie będzie mi smakować. Jakoś tak ten aromat jaśminu(...)pewno pomoże w problemach żołądkowych ale nie tylko, pijąc ją regularnie na pewno będziemy piękni i młodzi. Zawiera to, co najlepszego w naturze: koper włoski, szałwię, lukrecję, miętę, jabłko, imbir, tymianek. Samo zdrowie. Moim zdecydowanym faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu. W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziecko zbulwersowane przyszło ze szkoły, bo dzieciaki dostają na drugie śniadanie ciastka (chodziło jej to te wszystkie reklamowane misie, pysie i inne badziewia) a ja daję jej ostatnio tylko jabłka, zrehabilitowałam się i upiekłyśmy na jutro ciastka do szkoły, tak żeby wszystkie dzieciaki jej pozazdrościły ;-). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką
greenscarfwilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g
Karo in the Kitchenrodzinie nie było tradycji jadania jej tego dnia. Pierwszy raz miałam okazję ją przyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi gęsi ze skórą 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy garść suszonej żurawiny 8-9 śliwek suszonych sól pieprz świeży rozmaryn (2-3 gałązki) majeranek Kasza gryczana z żurawiną 3/4 szklanki ugotowanej kaszy(...)Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W naczyniu umieszczamy pozostałe składniki: suszone śliwki i żurawinę, wyfiletowaną pomarańczę, pokrojone w plastry jabłko, sok z pomarańczy, rozmaryn oraz tłuszcz wytopiony ze smażenia gęsi. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Następnie wyciągamy mięso z piekarnika
Mango PapajaSmoothie, którego smak kojarzy mi się z późną jesienią lub nawet początkiem zimy. Połączenie późnych polskich jabłek, gruszek wyjętych z kompotu z odpowiednimi dodatkami, żeby smoothie było sycące i pełne witamin i wartości odżywczych
Milion Smakówczyli w jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsurówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado - nektar z agawy Kapustę bardzo cienko szatkujemy na szatkownicy. Lekko oprószamy solą himalajską i wygniatamy. Odstawiamy(...)minut, aby zmiękła. Odlewamy nadmiar soku, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Do kapusty trzemy na tarce jarzynowej jabłko ze skórką – mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy do kapusty – mieszamy. Surówkę skrapiamy olejem z awokado
mojewypiekiinietylkoNowa, prosta, ciekawa smakowo wersja surówki z kiszonych ogórków. Składniki: -5 kiszonych ogórków -mała cebula -średnie, słodkie jabłko -pieprz, olej Ogórki kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w cienkie półplasterki. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu, skrapiamy olejem, jeszcze raz mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej
Maminek kulinarny