użyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. Ja ostatnio dostałam słodziutką konfiturę z jabłek i malin która pasowała tu idealnie :) 0/5 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki z pestek dyni 1/3 szklanki mąki ryżowej łyzeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 2 jajka Jajka
Mienta blogSkładniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera i ok. 10 cm pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań
Maminek kulinarnyuzyskania pożądanej konsystnecji. Wkładać do słoików bardzo gorącą masę. Zakręcać szczelnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Dżem z dyni i pigwy Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców Muffiny z dynią i pigwowcami
Weekendy w domu i ogrodzierąk smakują najlepiej, chociaż wydaje się, że przecież robimy dokładnie to co one. To proste danie, jest dla mnie małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk
Smakuj życie!bazie zmielonego mięsa białych ryb. Składniki: torebka ryżu 4-6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa puszka kukurydzy konserwowej opakowanie surimi z paluszków krabowych 1 jabłko świeży zielony ogórek (opcjonalnie) 200g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) Ugotowałam torebkę ryżu. Gdy wystygł, dodałam pokrojonego ananasa i kukurydzę konserwową. Pokroiłam na plasterki paluszki krabowe(...)dodałam następnie pokrojone w drobną kostkę jabłko. Można dołożyć również zielonego świeżego ogórka. Doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam składniki z dwoma łyżkami majonezu. Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu. Sałatka szybka i smaczna! Polecam
potrawyregionalnedobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki
potrawyregionalnewpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Jedzmy więc pory bo zdrowe;) Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem. Składniki: por biała część 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Większą - białą część i mniejszą zieloną pora drobno pokroiłam. Na tarce o grubych(...)oczkach starłam marchew i na końcu jabłko bo ono szybko ciemnieje. Wymieszałam jogurt naturalny z majonezem i musztardą. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Smacznego
potrawyregionalnedużej blasze ( i na taką podaję składniki ). Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo. Zapraszam również na inne drożdżowe ciasta CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru
potrawyregionalneŚledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy(...)Pokroiłam śledzie w paseczki Dodałam do nich posiekaną drobno cebulę Starłam jabłko na tarce o grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami
potrawyregionalnektórej można znaleźć tyle składników naraz. Samo zdrowie! Składniki: ugotowana pietruszka ugotowany seler ugotowana marchew kawałek białej części pora kukurydza konserwowa groszek (ja nie dodałam) ogórek kiszony ugotowane jajka jabłko majonez/jogurt musztarda dijon sól pieprz Ilość składników zależy od ilości sałatki. Dodawałam kolejno,drobno pokrojone: pietruszkę i seler marchewkę pora kukurydzę konserwową ogórek kiszony (obrany ze skórki) jajka jabłko Składniki
potrawyregionalnetyle,dopóki nie powstała charakterystyczna kruszonka. Posypałam nią ciasto. Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Smacznego! Polecam również: ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami ciasto drożdżowe z borówką amerykańską ciasto drożdżowe ze śliwkami ciasto drożdżowe z rabarbarem
potrawyregionalnekapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej, uprzednio wykroiwszy z nich(...)grube białe części. Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew Dodałam starte jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim surówkę. Smacznego
potrawyregionalnepodczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej
potrawyregionalnenajbardziej związane z rozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki
potrawyregionalneSmacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalne