jabłka - 25490 przepisów (strona:1090/1700)

Deska serów - jak przygotować i jak podawać 223

warto umieścić na desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło  Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa 200

tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko

Smakołyki Asi
Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców 191

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości(...)Kamis 2 łyżki sosu balsamicznego świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis kilka liści laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć

Smakołyki Asi
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 112

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały

Smakołyki Asi
Surówka z pora 103

Świetny dodatek do obiadu choć ja lubię zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :) Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 duży por 1 duże kwaśne jabłko 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku łyżka oleju  Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut(...)czasie odcisnąć sok. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać olej i przyprawić do smaku. Odstawić na pół godziny aby smaki się przegryzły

Smakołyki Asi
Sowa śniadaniowa ze świeżymi owocami 114

sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać aromat i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony.  Dekoracje: plasterki jabłka - skrzydełka piórka i oczka - plasterki banana źrenice - rodzynki nosek i kokardka - mrożona truskawka Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 114

spokoju...  Bo marchew niesamowicie pasuje do jesiennej aury, bo sezon na nią właściwie nigdy się nie kończy, bo na dodatek doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis

Kuchnia Ellie
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 176

Naprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam  Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi .  Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej

Grunt to przepis!
Duszona ,czerwona kapusta 159

przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy(...)się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz

Ogrodnik w podróży
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 359

będzie miał dobrą strukturę. Te 7 albo 8 jajek z przepisu możesz spróbować zastąpić 3 mniejszymi lub 2 większymi bananami albo dwiema szklankami pure z owoców (np. jabłek). Na sam koniec obiecana instrukcja przygotowania mąki lnianej . Możesz ją uzyskać miksując w malakserze lub blenderze siemię lniane. Taka mąka jest dość gruboziarnista, ale w zupełności wystarczy do przyrządzenia chleba. Źródłem

PaleoSMAK
Kokosowy ryż 120

przygotowany ryż idealnie smakuje z dowolnym sosem owocowym lub podany (zapieczony) np. z jabłkami. Składniki: 25 dag ryżu 20 dag wiórek kokosowych 1 szklanka mleka szczypta cynamonu szczypta soli 3-4 goździki Wykonanie: Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem, pół na pół z wodą  i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy przez sito mleczko kokosowe. Po czym zalewamy mleczkiem kokosowym ryż

Tradycyjna Kuchnia
Babeczki kwiatki jabłkowo gruszkowe. 84

Zapraszam! Składniki;   30 dag mąki pszennej 20 dag twardego masła cukier waniliowy 3 łyzki cukru pudru 2 łyzki śmietany 1 żółtko     Nadzienie; 2 gruszki 2 jabłka 3 łyzki cukru kryształu 3 łyzki wody (około) białko do posmarowania babeczek cukier puder do posypania     Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię

Radość kipiąca uśmiechem.
Chlebek bananowo-figowy czyli Slodki Czwartek odc.93 160

banany 2 duże jajka 150 g mąki razowej pszennej ( u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 1 łyzka maku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 jabłko deserowe 50 g całych migdałów Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Naczynie w którym będziemy piec wykładamy zgniecionym i nawilżonym papierem do pieczenia. 200 g fig rozdrabniamy malakserem razem z olejem(...)jogurtem, wanilią, bananami i jakiem. Miksujemy na gładką maskę. Dorzucamy mąkę, proszek, mielone migdały mak oraz kurkumę. Ścieramy jabłko i łączymy z masą. Masę przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy i posypujemy reszta migdałów. Siekamy je najpierw dość grubo. Pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Chlebek bardzo długo zachowuje świeżość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 128

najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła od ręcznego ubijania majonezu, przy czym jej trochę pomagałam, szczególnie w doprawianiu no i ręcznym tarciu kapusty, marchwi i jabłka. Zaś mój przepis na surówkę znajdziecie tutaj . Na poniższym zdjęciu z dramstikami uwieczniła mnie Iza. Na koniec zostaliśmy poczęstowani rewelacyjnym w smaku kremowym sernikiem szefa kuchni. Co prawda Sebastian

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię