oleju. Są po prostu pyszne!!! Dlatego dziś... Pasta śledziowa z chrzanem łatwe 10 minut wychodzi tak 150 ml Składniki: * 200 gramów śledzia * łyżka chrzanu * łyżeczka śmietany * 1 starte jabłko opcjonalnie * łyżeczka majonezu * ugotowane na twardo jajko Do dzieła!!! Wymoczonego wcześniej śledzia kroimy w drobniutka kostkę. Jabłko ścieramy na drobnej tarce. Jajko kroimy drobniutko. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na minimum
sierotka maRysia w kuchniplus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki - usunąć nasiona * 3 duże cebule * 4 jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne * 1 paczka rodzynek 15 dag (można troszkę więcej) * 2 papryczki ostre lub łyżka ostrej papryki Marynata * 3/4 szklanki cukru (można więcej jeśli pomidory są kwaśne
sierotka maRysia w kuchniJakiś czas temu zakochałam się w żurawinie - to był mój poważny nałóg co prawda zdrowy ale za to jaki kosztowny... raz na jakiś czas łapię niesamowitą ochotę na suszone jabłka - w tym roku już się zabezpieczyłam przed tą chwilą i w lecie nasuszyłam sobie ogromna ilość tych pyszności :-)Rodzynki - oj to jest mój problem od wielu lat - nie potrafię
sierotka maRysia w kuchnijestem... jem je sporadycznie, głównie z naleśnikami itp. jednak są wyjątki... i tymi wyjątkami mogę się zajadać prosto ze słoiczka Do wyjątków należą smażone wiśnie i jabłka mojej Cioci, dżem pomarańczowy którym obdarowuje mnie Oksana, dżem dyniowo-pomarańczowy na który przepis jest TUTAJ i własnie moje nowe odkrycie - dżem śliwkowy z czekoladą i bailaysem. Pyszność po prostu! Słodki
sierotka maRysia w kuchnizimę w słoiki - wyszedł przepyszny intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego
sierotka maRysia w kuchnisałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę, położoną na rogu kamienicy. Schodzimy w dół do klimatycznej piwniczki. Trochę się boję
Right Behind The Kitchentrzcinowego drobnego 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ok. 150-180 ml ciepłej wody 120 g masła, stopionego, ostudzonego 2 lekko ubite jajka 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę 50 g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady) 50 g płatków migdałowych Wykonanie: Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Mąkę(...)migdałami i solą. Dodać cukier i cynamon. W osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka. Dolać do miski z suchymi składnikami. Następnie dodać pokrojone jabłko, czekoladę i ponownie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy ciasto (ciasto jest dość rzadkie). Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut
Sto kolorów kuchniWytłoczyny, które mi zostały po zrobieniu soków jabłkowych na zimę wykorzystałam między innymi do upieczenia ciasteczek owsianych. Jabłek wcześniej nie obierałam, więc wytłoczyny zawierały kawałki skórek. Nie stanowiło to jednak żadnego problemu. Dodałam jeszcze dwie łyżki masła orzechowego, które uwielbiam. Ciasteczka wyszły pyszne. Starszy syn zabrał je na zbiórkę dla młodych skautów. Podobno zniknęły błyskawicznie, chłopcy chwalili, a niektórzy
Wiem co jemszklanki wsypać 1 łyżkę ziarenek, na nie dać 3 łyżki kremu jabłkowego, na to 3 łyżki jogurtu i tak na przemian do wykończenia składników - wypada, że na wierzchu są jabłka. Górę posypać ziarenkami
Cakes By KejtOstatnio, nie mam kiedy pisać, ale tak na szybko zrobiłam telefonem zdjęcie swojego dzisiejszego jedzenia, może kogoś zainspiruje ;) Dzisiaj mam sporo swoich ostatnich pomidorów (dojrzewającyh w kartonach), oprócz tego jabłka i owoc kaki. Trafił mi się równiez kawałek bananowca (wg tego przepisu), bo koleżanka zrobiła :) Udało mi się również wczoraj wieczorem zrobić sobie szybkie sushi bo na obiad był
Co na wege obiad?tylko do gotowania, ale również wybrałam dużą, 2 kilogramową na dżem - dynię bananową. Idealnie się sprawdziła, jej smak jest delikatny, nie jest mączna i idealnie komponuje się z jabłkami. Będzie to idealne nadzienie do naleśników w zimowe poranki :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćniektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania sałatkę / surówkę z selera naciowego. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji opcjonalnie 1 mała pigwa starta na drobnej tarce Sprzęt ostry nóż tarka do jarzyn Przygotowanie(...)Seler naciowy i jabłko (umyte, ale ze skórką) kroimy w kosteczkę. Jeżeli dodajemy pigwę, to należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smaczna Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataużyciem świetnych mąk takich jak jaglana, ryżowa i ostatnio moja ulubiona – z pestek dyni, wychodzą przepyszne! Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. Ja ostatnio dostałam słodziutką konfiturę z jabłek i malin która pasowała tu idealnie :) 0/5 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki z pestek dyni 1/3 szklanki mąki ryżowej łyzeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 2 jajka Jajka
Mienta blogSkładniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera i ok. 10 cm pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań
Maminek kulinarnyuzyskania pożądanej konsystnecji. Wkładać do słoików bardzo gorącą masę. Zakręcać szczelnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Dżem z dyni i pigwy Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców Muffiny z dynią i pigwowcami
Weekendy w domu i ogrodzie