imbir - 9508 przepisów (strona:489/634)

Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 216

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami

Kulinarne przygody Gatity
Keks herbaciany 233

mąka – 2 szklanki- masło klarowane – 3 łyżki- jajko – 2 sztuki- cukier – 1 szkl- konfitura owocowa – 3 łyżki- soda – 1 łyżeczka- cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta- orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.Dodajemy masło, konfitury i herbatę.Dobrze mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników

Ostra na Słodko
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 288

Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór

Kulinarne przygody Gatity
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 251

 Świąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci

Mała Cukierenka
Pasztet z dzika 170

Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki 450

margaryny600 g mąki110 g cukru250 g miodu2 jajka10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernikaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kawy mielonej0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką

Made By Mom And Son
Piernik z suszonymi śliwkami 304

łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajkakarmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie

Smakołyki Bereniki
KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM / KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDING 311

Süßisigkeit darstellen.KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM.na 12-14 babeczekmokre:2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanka olejusuche: 1 szklanka cukru2 niepełne szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaopo 2/3 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo:1,5 opakowania budyniu400 ml mlekaBudyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok.Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki (suche) mieszam razemw osobnej misce. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z MARCHEWKI / WÜRZIGE KAROTTESUPPE. 224

osób3 średnie marchewki1 papryczka pepperoni  1 cebula1-2 ząbki czosnkuok. 0,6 - 0,7 litra bulionu warzywnego Winiary olej roślinnysól, pieprzprzyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, estragon, imbir Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju w rondlu. Kroję w bardzo drobną kostkę pepperoni, wrzucam do cebuli. Marchewkę obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondelka,chwilę

W kuchni Karmel-itki
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 269

MerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich- 50g obranych orzechów nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek  Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej

Sajkofanka smaku
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 664

samodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/2 łyżeczki goździków w proszkuczubata łyżka przyprawy korzennejszczypta soli Lukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy

Słodka Strona
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 362

Następnie za pomocą ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy sushi na 2-3 centymetrowe porcje.Przykładowe łączenia składników:paluszek krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórek  Do sushi warto podać:- marynowany imbir  który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.- wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy

Słodka Strona
Sushi - Temaki 260

części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu.  Przykładowe łączenia składników:paluszek krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórek   Do sushi warto podać:- marynowany imbir  który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.- wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy- inne

Słodka Strona
Shoarma z Kurczaka 26357

Shoarma z Kurczaka - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki

Słodka Strona
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 208

Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej

Moje pyszne gotowanie