Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte) 210miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki: na przyprawę "Pumpkin Pie Spice": 4 łyżki cynamonu, 3 łyżki imbiru mielonego, 2 łyżki gałki muszkatołowej, łyżka zmielonych gożdzików, szczypta kardamonu na Pumpkin Spice Latte: 1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" szklanka mleka 2 łyżeczki cukru brązowego espresso 2 łyżki puree
wyzwania kuchenne
Koktajl bananowo-jabłkowy z cynamonem - PYCHAAAA!!!! 332Mniam mniam! Ach!!! Zatem do dzieła! Składniki: 2 banany 2 małe jabłka 1 duży jogurt naturalny typu greckiego 5 migdałów bądź 2 łyżeczki płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1 łyżka otrębów pszennych/owsianych/orkiszowych Jabłka i banany obieramy. Wszystko pięknie mieszamy i miksujemy. Voila!!! Smacznego! Bon Appetit! Enjoy
Restauracyjka Literacka
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 313szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa) 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego ok 3 łyżeczek świeżo zmielonego pieprzu (u mnie kolorowy) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Restauracyjka Literacka
Marokańska sałatka ziemniaczana. 358smaku. 7 małych ziemniaków 1 papryka żółta lub czerwona Sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki wody 3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 0,5 łyżeczki zmielonego kminku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej papryki 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1 pęczek posiekanej dymki 2 łyżki posiekanej
Kulinarny karnet Christophera
Figi w sosie karmelowym. 199Składniki: 2 świeże figi 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kawałeczek kory cynamonu 1 plasterek świeżego imbiru 1 goździk 2 łyżki wody garść malin 2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem
Kulinarny karnet Christophera
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 268Składniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki 2 gruszki obgotowane lub ze słoika 2 owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem
Kulinarny karnet Christophera
Udko z kurczaka z cytrusami. 249zewnątrz być miękki, a w środku chrupki. Udko podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika. P.s. Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony
Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowy groch czekoladowy. 221mąki 50 g posiekanej czekolady 2 łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości
Kulinarny karnet Christophera
Chowder w stylu "Manhattan". 207ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia
Kulinarny karnet Christophera
Bouillabaisse z jajkami. 159Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków 2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia 3 łyżki oliwy 4 jajka Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać
Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 158cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć. Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić
Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 229liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin 3 goździki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego pieprz ,cukier ,sól do smaku Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę
Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 221wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml mleka sól, gałka muszkatołowa Zrobić zasmażkę z mąki
Kulinarny karnet Christophera
Kulebiak drożdżowy z rybą. 159Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy
Kulinarny karnet Christophera
Bakaliowy piernik. 195jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną
Kulinarny karnet Christophera