imbir - 9508 przepisów (strona:490/634)

Pierniczki świąteczne 170

dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki:1 kg mąki pszennejkostka margaryny 250 g300 g miodu400 g cukru pudru2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoprzyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy

upichcic
Piernik na Boże Narodzenie 449

świątecznej herbaty ;)Składniki:2 szklanki mąki pszennej250 g masła3 jajkaszklanka cukrusłoik powideł śliwkowych około 250 g2-3 łyżki miodu3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia i sodyprzyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy do piernikastarta skórka z pomarańczyorzechy, bakalieSposób przyrządzenia:W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:masłomiódpowidła śliwkowekakaoprzyprawy korzenneNastępnie odstawiamy do wystygnięcia.Do rozpuszczonych składników

upichcic
Szybkie, zdrowe i smaczne czyli idealne śniadanie...dla łasucha 184

jajko zetnie się, wtedy na wierzchu rozsmarowujemy ulubiony dżem lub konfiturę, brzegi zakładamy do środka i zsuwamy na talerz. Ja użyłam najprostszej gruszki uduszonej we własnym soku z dodatkiem imbiru, którą przygotowałam jesienią i zawekowałam. Jeśli mamy kwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane omlety w zupełności zaspokajają mój głód :)Jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sushi - moje pierwsze własnoręcznie zrobione 194

Sushi pierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 208

mleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem",4 herbatniki.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Grzaniec Strażacki" - aromatyczna herbata owocowo - ziołowa 213

Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca herbata

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 241

chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa młoda kapusta.Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 206

kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,1 łyżeczka mielonego imbiru,1 łyżeczka słodkiej papryki,duża szczypta ostrej papryki,3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki,1 średnia marchew,odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.Mięso zmielić maszynką ze średnim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 318

Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie

Food Square
Sałatka Londyn-Tokio 163

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 157

zdominuje smak łososia.Na owocową salsę:1 mango, pokrojone w kostkępół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki2-3 szalotki, drobno posiekane1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka

Food Square
Barbecue 193

Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny mielony -imbir mielony -kminek mielony -kolendra -ziele angielskie -pieprz cytrynowy -sól morska (2 łyżki) -cukier (łyżka) -przyprawa warzywko (2 duże łyżki)     Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy

Maminek kulinarny
Razowe muffinki dyniowe 155

sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Skandynawskie ciasteczka korzenne 115

Przepis(nieco zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.Składniki:150g miodu110g masła100g cukru375g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4

Smakowity Blog Kulinarny