Spicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christopherałyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki octu ryżowego4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)przygotowanieWymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty i marynować przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.Rozgrzać piekarnik do 160st.CWyj
Stare GaryBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje
Stare GaryII240 g wieprzowiny kl. III (ścięgnista)160 g cielęciny (łopatka) przyprawy1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka gorczycy mielonej 1 łyżeczka cukru1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego20 g pieprzu zielonego z zalewy ( to mój dodatek)10 g mąki ziemniaczanej30 g mleka w proszku dodatkowosól peklująca w ilości przewidzianej przez producentaosłonki
Stare Garybardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!składnikidynia Hokkaido - 800 g250 g ziemniaków4 ząbki czosnku2 małe cebule2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać
Stare GaryTaka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Jeżeli
Stare Garyszklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet ryżowy- 5 łyżek* cukier- 2 łyżki** imbir- szczyptaPaluszki:Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm.Wszystkie składniki- oprócz natki z pietruszki- wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.Natkę posiekać, dodać
Kraina Miodem Płynącapszennej 200g masła o zaw. tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka
Sajkofanka smakuPasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny. Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też
Kto ugości moich gości?Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki
Mechanik w kuchniKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterCookies with sunflowerSkładniki.25 dag mąki żytniej5 dag cukru brązowego15 dag miodu20 dag masła1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka goździków1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej
Kulinarny karnet Christopheragotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach2 liście laurowe1 ziarenko ziela angielskiego5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach4 gwiazdki anyżoweszczypta soliDodatkowo:100 g opłukanych suszonych śliwek250 ml porto1 cebula, pokrojona w kostkę250
My Culinary ArtDynia gosci u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawia sie w sprzedazy az do wykonczenia zapasow w handlu.Wyprobowalam ja ze wszystkimi mozliwymi dodatkami imbirem,sokiem pomaranczowym,jablkiem itd.Uwazam jednak ,ze curry najlepiej komponuje sie ze smakiem dyni.Zreszta wyprobujcie sami.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej dyni Hokkaido1 cebula1 zabek czosnku2 lyzki oliwy2 lyzki pestek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jablkowy wspomagaja metabolizm bialek,a takze tluszczow oraz reguluja poziom kwasow zoladkowych. Marchewka z calym bogactwem witamin i blonnika swietnie uzupelnia naszego drinka.Jesli lubicie dodajcie kawalek swiezego imbiru,ktory dodatkowo podkreci jego smak .Latem dodatek brzoskwini nada koktajlowi wyjatkowy smak. Skladniki na dwa duze pucharki:polowka ananasa1 jablko1 marchewka 1/2 banana-dla zlagodzenia ostrego smaku ananasadodatek wody opcjonalny Przygotowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!