gałki muszkatołowej, 3 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu, 3 1/2 łyżki mielonego cynamonu, 5 łyżek mielonych goździków, 4 łyżki mielonej gałki muszkatołowej, 4 łyżki mielonej kozieradki, 4 łyżki mielonego imbiru, przechowuj w szczelnym pojemniku Przygotowanie: Zgodnie z instrukcjami z The Lebanese Kitchen, jeżeli zdecydujesz się użyć świeżych liści winogron , najpierw zblanszuj je przez 3 minuty we wrzątku. Następnie odsącz
Chilli Czosnek i Oliwadodałam suszone pomidory - zupełne szaleństwo). Podejrzewam, że charakter sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;) Składniki curry sok z 1 limonki skórka z połowy limonki 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 2 grillowane papryki ze słoika 1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej
W kuchni wieczorempietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra pieprz czarny lubczyk imbir gorczyca kurkuma kminek oregano tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól, Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyciskaczu do cytrusów. Po zagotowaniu marchwi i cebuli zmiksować całość, dodać sok z pomarańczy i doprawić do smaku(sól, pieprz, cukier) Na chłodniejsze dni można dodać troszkę imbiru Smacznego
Konrad Gotujekapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru sól, cukier i pieprz do smaku 2 łyżki białego sezamu Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie
Czerwień i błękitwafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli 1 łyżka aromatu waniliowego Do szerokiego garnka o grubym spodzie wsypujemy cukier. Podgrzewamy nie mieszając, aż nastąpi proces karmelizacji- cukier stopi się i przybierze złoty odcień (ważne
Zapiski Młodej Żonynaleśników. Jest słodki, kremowy, a przede wszystkim zdrowy! Krem miodowy (jeden mały słoiczek) 160g miodu 50g masła 60g mleka skondensowanego niesłodzonego opcjonalnie przyprawy: tymianek, cynamon, przyprawa do piernika, imbir Miód i masło rozpuściłam w rondelku, ciągle mieszając dodałam mleko i gotowałam przez kilka minut, aż do uzyskania kremu o gładkiej, dość gęstej konsystencji. Czas zakończenia gotowania zależy od tego jaki
Zapiski Młodej Żonysernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd 3 cytryny 200g cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jaja 2 żółtka Cytryny dobrze wyszorować* i zetrzeć skórkę. Przekroić na połowy i wycisnąć sok. W rondelku
Zapiski Młodej Żonyusmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki
SzczyptaSmaQwolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu sherry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Placuszki 6 małych ziemniaków 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka
Zakręcony Widelecmąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym
Pyry na Gaztego sami możemy modyfikować proporcje składników pod swój gust. SKŁADNIKI: 2 ziarna kardamonu 3 laski kory cynamonowej (po około 10cm) 2 anyże gwieździste 1/2 gałki muszkatołowej płaska łyżeczka mielonego imbiru WYKONANIE: Wszystkie składniki umieścić w młynku do kawy i rozdrobnić na pył. najlepiej zużyć na bieżąco lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku
Pyry na Gazjest dosyć suchy, ale bardzo dobry w smaku. :) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa
Na słodko lub wytrawnieserka kremowego philadelphia (lub twarogu 3-krotnie mielonego na serniki) 1 i ½ szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka zmielonego imbiru Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę a następnie wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wierzch: 2 szklanki gęstej kwaśnej
Na słodko lub wytrawniemiazgę) 1 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka
Kuchnia w opałach