imbir - 9508 przepisów (strona:478/634)

Penne z sosem z grillowanych warzyw 181

Składniki: 1 większa czerwona papryka 2 cebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne   Przygotowanie:  Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię

Gaździnka warzy
Kurczak z selerem naciowym, imbirem i cytryną 229

Składniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki

Gaździnka warzy
Galaretka drobiowa 168

Składniki: 2 golonka z indyka 1 skrzydełko z indyka cebula 2 marchewki 2 pietruszki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku sól pęczek natki pietruszki Klarowanie wywaru (proporcje do 1 litra) 2 łyżeczki octu 2 białka  8 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu

Gaździnka warzy
Pizza z leśnymi grzybami 176

łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać 1-2 łyżki gorącej wody spod

Gaździnka warzy
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 146

mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru Marynatę przygotować mieszać wszystkie składniki. Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty is a post from: naRuszcie.pl The post Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 149

szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest

KUCHARNIA
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 138

delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo jest już na wyciągnięcie ręki. Teraz trzeba tylko uspokoić rozgrzane zmysły. Gorące fale powoli stygną szykując podniebienie na prawdziwą

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 152

buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami - smakowały po prostu cudownie.  O przepisie na konfitury przypomnijcie mi w sezonie - teraz wciąż

KUCHARNIA
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 181

jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na:  Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik  RABARBAR NA CIEŚCIE FILO  1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo  3-4 łyżki stopionego masła 3 łaski rabarbaru 3-4 łyżki cukru trzcinowego cukier puder do posypania

KUCHARNIA
A to było tak... 130

Dzięki najbardziej wymyślnym przyprawom mogłyśmy do woli doprawiać prezenty według indywidualnych preferencji gotujących czy też osób, do których miały trafić jadalne podarki.  Pachniało wanilią, cynamonem, chili, pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami.  Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 179

PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 3 duże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego  0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 247

miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 157

szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 228

oczywiście pozytywnie) to niezwykle bogata i różnorodna oferta Piątnicy . Wśród bakalii mają takie perełki, jak suszone wiśnie (boskie - uczestnicy wyjadali je garściami!), berberys, miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie doskonałe okazały się przyprawy i orzechy. Wśród produktów Piątnicy znajdziecie takie cuda, jak nasiona chia, ksylitol, suszoną marchew, mnóstwo herbat i kasz. Z tego

KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 287

czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy

Ostra na Słodko