gorzkiej czekolady - 1 szklanka mąki - 0,5-2/3 szklanki cuku - 80g miodu - 3 łyżki (płaskie) kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta soli - gotowa polewa Dr.Oetker'a Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce
CookYourselfczerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi pomidorami: - suszone
CookYourselfroztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - szczypta mielonej gałki muszatołowej Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Gofrownicę porządnie rozgrzać i delikatnie posmarować dowolnym tłuszczem (ja użyłam resztek, które zostały po stopieniu masła). Wylewać porcję
CookYourselfkawy, pumpkin spice latte' Składniki: - 100g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 4-5 goździków - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego - 1 szklanka brązowego cukru - 1 szklanka wody W garnku zagotować szklankę wody i dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu
CookYourselfok.30-40 sztuk): - 1 jajko - 100g masła - 200g brązowego cukru - 200g płynnego miodu - 450g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 2-3 łyżeczki cynamonu Masło, miód i brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier
CookYourselfdolać ale tylko by niewiele przykryć brokuły. Kiedy już nasze warzywa będą miękkie zdejmujemy z gazu. Za pomocą blendera, miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ser i przyprawy (pieprz, imbir, kurkuma), to co każdy lubi. Tak przygotowaną z Zupę podajemy z grzankami lub można ją zjeść bez niczego. Smacznego
Panda i jej światszybko zjeść coś pożywnego a za razem dobrego. Do omlet możecie dodać tak naprawdę to co lubicie. Składniki : 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 1 pomidor Majeranek Imbir w proszku Przygotowanie Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy kukurydzę i pokrojone pomidora, dodajemy tez przyprawy ( według uznania). Chwilę podsmażyć. W misce wbijam jajka i musimy je utrzepać
Panda i jej światdomowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-) PRZYPRAWY . Używajmy dużej gamy przypraw, szczególnie tych wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy by w ciągu dnia wygospodarować czas na wspólną aktywność fizyczną, np. spacer rodzinny po obiedzie. DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach
Życie na widelcudługie, zimowe popołudnia jak i na ciężkie, poniedziałkowe poranki. I do tego obłędnie pachnie cynamonem! Składniki: 1,5 szklanki wody 2 łyżeczki mielonej kawy 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1. Wodę zagotowujemy. 2. Dodajemy kawę i przyprawy, dosypujemy kakao. 3. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. 4. Odstawiamy na chwilę
Powiedz dietom nielimonki 3/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Flądry oczyścić, umyć i osuszyć czystą ściereczką lub mocnym ręcznikiem papierowym. Sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 15 minut do lodówki. Mąkę wysypać na talerz. Przygotować dwa głębokie naczynia. W pierwszym roztrzepać jajko z 2 łyżkami oleju sezamowego, a w drugim
Pełny talerzwystarczyć 3 łyżki przyprawy. Ja swoją przyprawę wykorzystam już dziś do piernika staropolskiego. Wieczorem zapraszam po przepis. Składniki: 50 g cynamonu 15 goździków 1 mała gwiazdka anyżu 10 g imbiru 8 g czarnego pieprzu wymieszanego z zielonym 2 gałki muszkatałowe (ok. 14 g) 10 g ziaren kardamonu 10 g ziela angielskiego 5 g ziaren kolendry Wszystkie składniki rozdrobnić w blenderze
Pełny talerzsajgonek: 6-8 grzybów mun 200 g newelli wędzonej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 6-8 liści kapusty pekińskiej płatki chili wg uznania 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 12 arkuszy papieru ryżowego Grzyby przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Newellę pokroić na kawałki Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić
Pełny talerzłyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane) 1 szalotka (obrana) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu
Pełny talerzcałych nasion gorczycy 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki całych nasion kolendry 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki lub więcej do smaku 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 liście laurowe, rozkruszone 2 laski cynamonu, podzielone na połówki przygotowanie Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć
Stare Gary