kaczych nóg, marynata: skórka otarta z 2 pomarańczy, sok z 2 pomarańczy, 1 łyżka startego świeżego imbiru, sól, 3 pomarańcze 200 ml białego półwytrawnego wina, łyżka miodu Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny. Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz
królestwo garównapęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony zastawa
królestwo garówkaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka
królestwo garówmłoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta
królestwo garówtopinambur jest tak rzadko dostępny w polskich sklepach, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego łatwość hodowania i odporność na niskie temperatury. Pociesza mnie fakt, że te podobne do korzenia imbiru bulwy powoli zaczynają wracać do łask. Kiedy ostatnio ujrzałam topinambur w jednym z supermarketów, pełna radości natychmiast podbiegłam i zaczęłam, ku przerażeniu stojącego obok męża, masowo pakować bulwy do torebek. Dzięki
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie
Kuchnia po mojemumięsa 1 większa pierś z kurczaka chili mielone sól do panierki mąka (ok. szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego imbir mielony do smaku woda Przygotowanie: Mięso myjemy. Pierś kroimy na małe, dość cienkie kotleciki. Solimy i dość obficie posypujemy chili z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne
Kuchnia po mojemupełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury: Składniki: 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych) mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir) sól, pieprz biały ok 50 ml wody Przygotowanie: Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin - najlepiej całą noc do lodówki. Części kurczaka układamy
Kuchnia po mojemukurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia
Kuchnia po mojemulektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony, szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, szafranem dla koloru
Kuchnia po mojemusmaczne danie z kilku tylko składników. Składniki: pierś indyka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kolendru 1 łyżeczka imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 goździki pół łyżeczki sproszkowanej chili pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kardamonu 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebule pokroić w drobną
Mama Gotujeziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać lub wykorzystać ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem
Mama Gotujeporcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 3 l), jeśli
Mama Gotujeząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 250 ml bulionu 250 ml wytrawnego lub półwytrawnego wina sól oliwa Składniki na ciasto: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej
Mama Gotuje