imbir - 9508 przepisów (strona:475/634)

Krem z kukurydzy 139

warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Wrzucamy do gotującego się bulionu KROK 2 Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię

smacznieinatemat
Sosy piwne do dań z grilla 198

Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu

naRuszcie
Krem z dyni z dodatkiem cydru 152

humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut

Zawsze głodna!
Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 536

klatce, że miał dostęp do trawy, widział słońce i siadał sobie na grzędzie. Doprawiłem go przyprawą tandoori masala, w której skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A  upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 199

ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować (potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać

W SMAK
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 249

chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type

Poezja smaku
Jak wzmocnić odporność? 154

fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy, warto sięgać także po takie produkty jak czosnek*, cebula, miód (nigdy nie rozpuszczamy go w gorącym płynie), imbir, aloes, jeżówka, tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody

Powiedz dietom nie
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 142

sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy i odstawiamy

Powiedz dietom nie
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 134

pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie

Powiedz dietom nie
Pieczone udka z kurczaka 225

zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju  folia aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić

Kuchcik gotuje
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 227

szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego

Pyry na Gaz
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 203

wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę

Szybko Szybkowar
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 250

kokosowego  1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru  1 łyżka wody  Do podania:   ryż basmati

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 212

łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

My Culinary Art