imbir - 9508 przepisów (strona:497/634)

Koktajl bananowo-jabłkowy z cynamonem - PYCHAAAA!!!! 291

Mniam mniam! Ach!!! Zatem do dzieła! Składniki: 2 banany 2 małe jabłka 1 duży jogurt naturalny typu greckiego 5 migdałów bądź 2 łyżeczki płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1 łyżka otrębów pszennych/owsianych/orkiszowych Jabłka i banany obieramy. Wszystko pięknie mieszamy i miksujemy. Voila!!! Smacznego! Bon Appetit! Enjoy

Restauracyjka Literacka
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 276

szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa) 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego ok 3 łyżeczek świeżo zmielonego pieprzu (u mnie kolorowy) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Restauracyjka Literacka
Marokańska sałatka ziemniaczana. 324

smaku. 7 małych ziemniaków 1 papryka żółta lub czerwona Sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki wody 3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 0,5 łyżeczki zmielonego kminku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej papryki 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1 pęczek posiekanej dymki 2 łyżki posiekanej

Kulinarny karnet Christophera
Figi w sosie karmelowym. 156

Składniki: 2 świeże figi 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kawałeczek kory cynamonu 1 plasterek świeżego imbiru 1 goździk 2 łyżki wody garść malin 2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem

Kulinarny karnet Christophera
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 239

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki 2 gruszki obgotowane lub ze słoika 2 owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem

Kulinarny karnet Christophera
Udko z kurczaka z cytrusami. 217

zewnątrz być miękki, a w środku chrupki. Udko  podawać z sosem cytrusowo selerowym, posypane prażonymi migdałami, orzechami piniowymi, pestkami słonecznika. P.s.  Lubię do sosu zetrzeć trochę świeżego imbiru, bo jestem od niego uzależniony

Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowy groch czekoladowy. 191

mąki 50 g posiekanej czekolady 2 łyżki kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości

Kulinarny karnet Christophera
Chowder w stylu "Manhattan". 169

ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów 200 g (15-20)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia

Kulinarny karnet Christophera
Bouillabaisse z jajkami. 129

Tygodniu. 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże 4-5 ziemniaków   2 cebule zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang., 1/4 łyżeczki chilli i szafranu 1/2 łyżeczki startego imbiru sól ,pieprz świeża bazylia 3 łyżki oliwy 4 jajka Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać

Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 128

cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć. Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki na okrągło z fetą. 190

liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy. 1 puszka pomidorów pelati 1 duże jabłko winne 1 mała cebula 2 łyżki rodzynek po pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin 3 goździki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego pieprz ,cukier ,sól do smaku Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę

Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 180

wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek   "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150ml mleka sól, gałka muszkatołowa Zrobić zasmażkę z mąki

Kulinarny karnet Christophera
Kulebiak drożdżowy z rybą. 123

Farsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy

Kulinarny karnet Christophera
Bakaliowy piernik. 155

jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 176

śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki

Kulinarny karnet Christophera