imbir - 9508 przepisów (strona:500/634)

Sałatka curry 486

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo...kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Odpowiadają mi takie smaki. Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam.  Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku

Olikowa kuchnia
Chow mein 372

olej do smażenia  sos 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka sosu Sambal 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy

Niezły Młynek
Chutney śliwkowy 198

mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli 70 ml octu winnego 100 g cukru 100 g rodzynek 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka kardamonu spora szczypta mielonych goździków szczypta pieprzu kajeńskiego Wykonanie: Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem

Kulinarne przygody Gatity
Domowa przyprawa do piernika 220

poszczególnych przypraw. Zachęcam do przygotowania takiej mieszanki przypraw korzennych w zaciszu własnej kuchni ! Domowa przyprawa do piernika Składniki: 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 1 łyżeczka ziarenek  1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub 1 łyżeczka ziarenek 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z polewą 229

trzcinowego cukru 75 g cukru zwykłego 150 g startej drobno marchewki 150 g ananasa 150 ml oleju rzepakowego 50 g wiórków koksowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków Polewa 100 g serka śmietankowego 30 g masła 50 g cukru pudru Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dolewamy powoli

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie 193

cukru białego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka tartej marchwi 1 szklanka rodzynek 1 szklanka oleju Przyprawy: 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilii. ½ łyżeczki mielonych  goździków ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki gałki  muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a  w drugiej te mokre. Następnie łączymy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 293

duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z owocami i kruszonką 178

cukru   25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 224

kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory 286

makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka wanilii Dżem śliwkowy

Kulinarne przygody Gatity
89.Szybko, prosto i pod chmurką: czyli clafoutis z pomidorkami koktajlowymi, peperoni czereśniową, czarnymi oliwkami i nie ty 264

twarogowego Capresi  pół szklanki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera 1 duży ząbek czosnku świeżo zmielona sól i pieprz odrobina świeżo starej gałki muszkatołowej, kurkumy i suszonego imbiru masło do wysmarowania formy *jako dodatek (nasza propozycja): ugotowana zielona fasolka szparagowa polana roztopionym masłem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Pomidorki koktajlowe

Symfonia Smaków
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 193

słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki . Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było

Symfonia Smaków
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 752

hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy

Kolizje Smaków
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 167

łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki

Moniki Smakołyki
Sos śliwkowy - moja prosta wersja 154

Składniki : 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru ( jeśli śliwki mniej słodkie to dodać trochę więcej - według swojego smaku ) 1 -2 łyżeczki oleju 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku ewentualnie 1 łyżeczka wódki - ja nie dodawałam

Proste Potrawy