szczypta soli wanilia Składniki na krem: ½ puszki kremu kokosowego ½ szklanki oleju kokosowego 300 ml mleka migdałowego łyżka ksylitolu 3 łyżki tapioki laska wanili Dodatkowo: kakao, kawa do posypania. Przygotowanie herbatników: W garnku podgrzewamy mleko i olej kokosowy, gdy olej się rozpuści dodajemy sok z cytryny. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki. Wlewamy do niej wcześniej lekko podgrzane mleko i mieszamy
PaleoLifealejki…och, jak dobrze tu być! Zwiedzamy wybrane miejsca, ale wiosenna przyroda przyciąga nas bardziej. Siadamy na wolnej parkowej ławce, pijemy ulubioną herbatę z termosu, chrupiemy herbatniki i chłoniemy ten piękny czas. A tu skansenowe migawki. Spacer kończymy w restauracji „Frykówka” na starówce (Rynek 3), gdzie zatrzymujemy się na obiad i kawę. Wybraliśmy to miejsce
Raj dla Podniebieniamasę makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzić konfiturą. Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy kopiate łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi. Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz otartą skórką z pomarańczy.Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Artykuł Deser makowo-piernikowy z konfiturą
Raj dla Podniebieniamnie i z całą powagą zapytał: „Poważnie? A ja myślałem, że ty dopiero zaczynasz. Przecież tobie to pisanie to tak szybko idzie…” Składniki spód 150g herbatników maślanych 4 łyżki zaparzonej herbaty earl grey 1 łyżka oleju masa serowa 1kg twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej sok z 1/2 cytryny skórka otarta
Raj dla Podniebienianakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami. Łączył nas wtedy wszystkich w ten świąteczny czas. Życzę Wam miłych przygotowań w tym kwietniowym czasie! Składniki spód 150- 170 g herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru
Raj dla Podniebieniatoffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Pooolecam! (1 porcja) 3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie ) 1/2 banana (dużego) 2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych (polecam Braci Koral ) sos toffi (domowy lub gotowy) (*) Dodatkowo (opcjonalnie): bita śmietana prażone chipsy kokosowe (do nabycia
Di gotujePrzy wtorku i pięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150 g masła masa jabłkowa: 3 szklanki musu z jabłek 3 galaretki cytrynowe masa serowa: 3/4 szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku
Z Majeczką w kuchniNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany
Różne smaki w kuchniszkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;) Rabarbar
Smakołyki AsiZapraszam na pyszny serniczek aromatyzowany prawdziwą wanilią. Ja swój zrobiłam na biszkopcie ale można go zrobić również na gotowych biszkoptach lub herbatnikach. Składniki: 250 g ricotty 20 g mlecznej cekolady 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka
słodkie i nie tylko historie kulinarneIdealny na upały, łatwy i szybki w wykonaniu.... Za tydzień spróbuję wersji z truskawkami. Sernik można zrobić na spodzie z herbatników, zarówno glutenowych jak i bezglutenowych. Ja zrobiłam eksperyment i wykorzystałam groszek ptysiowy, który za długo zalegał w spiżarce.... Z podanych składników wychodzi duża tortownica - 29 cm. Składniki na spód: 200 g groszku ptysiowego 2 łyżki miodu - można oczywiście
Ze smakiem bez glutenumała zmiana, bo oryginalnie do ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie
Anioszek w kuchniSkładniki: 150 g kremowego serka śmietankowego 2 – 2 i 1/3 łyżki syropu amaretto 50 ml zaparzonej kawy – u mnie COLOMBIA SUPREMO – 100% Arabica CoffeNation około 4 waniliowe herbatniki waniliowe bez cukru* sos czekoladowy listki świeżej mięty *ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru Przygotowanie: Na dno pucharka kruszymy
Słodkie okruszkipyszny i delikatny deser z galaretek i twarożku,idealny do kawki i bardzo prosty do zrobienia-polecam Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub kilka herbatników 1 opakowanie galaretki kiwi 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 kg sera sernikowego Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wrzątku, odstawić by ostygły i zaczęły tężeć. Na dnie tortownicy(średnica
Swojskie jedzonkojakiegoś czasu miałam straszną ochotę na blok czekoladowy. Chodził za mną i chodził aż w końcu go zrobiłam ;) Lekko go odchudziłam. Zamiast cukru dodałam ksylitol a zamiast herbatników ekspandowane ziarna amarantusa, żyta i gryki od Cenos. Nie jest bardzo fit ale kawałeczek do kawy nie zaszkodzi ;) 250 g masła 130 ml mleka lub wody 2/3 szkl ksylitolu 4 łyżki
Smakołyki Asi