Blok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku
Kolorowa kuchnia Elkiśrednicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Sucharki miksujemy na pył i dolewamy do nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami. Takim "piaskiem" wykładamy dno tortownicy i wkładamy do zimnego miejsca. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany
MamaOskarkaSkładniki: 150 g masła 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g mleka w proszku 200 g herbatników garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Wodę i masło podgrzać, jak … Czytaj dalej Blok czekoladowy
czarrna od kuchniDziś proponuję Wam szybki deser, z dodatkiem chrupiącej morwy i herbatników. Morwa biała ma wiele cudownych właściwości, m.in.wyróżnia się wysoką zawartością błonnika. SKŁADNIKI kilka kruchych ciasteczek, 150 g jogurtu typu greckiego, ulubiony dżem, morwa biała suszona WYKONANIE Ciasteczka kruszymy, układamy na dnie pucharków. Następnie kładziemy warstwę jogurtu, a na to kilka łyżeczek ulubionego dżemu (użyłam domowej konfitury
słodki bratekWyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków. Składniki: Spód: 200g ciastek herbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam
Via Gustobył... Ja, to co innego! :) Zaczęłam od ' Golden Wholegrain Plain Flour ', relatywnej nowości z rodziny Marriage's, bo wypromowanej tylko w 2015 roku; przeznaczonej do wypieku ciast i herbatników i zawierajacej więcej włókna, niż tradycyjne maki: " A sweeter, milder flavour and lighter colour than traditional wholemeal flour ". Składniki: (na 20 małych sztuk, lub może 12-15 większych
Lejdi of the housenajważniejsze, taka pełna warzyw i ryżu (lub innej kaszy) miska zapewni energię na pewno na co najmniej kilka godzin - odpada pojadanie złapanych w przelocie paczków, czy batoników, albo i herbatników... Pomysł zaczerpnięty z bloga Avocado a day . Składniki: (na 1 hojna miskę) szklanka ugotowanego brazowego ryżu 1-1.5 szklanki różyczek brokuła 1 szklanka ugotowanej w domu
Lejdi of the houseniesamowicie łatwego i z dostępnych składników, to z przyjemności ą zadowolę się opakowaniem p ączków. Na przykład... Albo tabliczk ą czekolady. Z nadzieniem karmelowym najlepiej. Czy też opakowaniem herbatników. Podsumowujac: nie pogardzę czymkolwiek niezdrowym, byle było poręcznie i szybko... Z podanych proporcji wychodz ą 2 hojne porcje. Ale ich ilość można spokojnie podwoić - wtedy nie trzeba będzie
Lejdi of the houseRolada wafolowa od zawsze w moim domu była nazywana słodką kaszanką. Składniki: 8 wafli 1 paczka herbatników 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 galaretka owocowa (rozpuścić w 1 szklanka wody), 100g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 100g żurawiny suszonej 4 wafle namoczyć w ścierce. Margarynę rozpuścić z cukrem i kakaem, wystudzić. Do tego dodać żurawinę, orzechy
Słodki ZakątekPyszny rozpływający się w ustach sernik, pieczony w kąpieli wodnej zrobił ostatnio furorę ! SPÓD: 1 szkl. pokruszonych herbatników ¼ szkl. Stopionego masła 1 łyżka cukru MASA SEROWA: 1 wiaderko sera twarogowego 1 szkl. cukru 2 jajka ¾ szkl. śmietany Ziarenka z 1 laski wanilii GALARETKA: 1 owoc mango 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE: SPÓD: 1.Herbatniki kruszymy i mieszamy z cukrem i roztopionym
Marcepanowa kuchniaśmietany kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej 6 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Krem podpatrzony na blogu: Mała cukierenka - zapraszam :) DODATKOWO: Paczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy
Marcepanowa kuchniacałkowitego ostygnięcia. Wstaw na parę godzin do lodówki. Czekoladę połam na kawałki i razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej, pokryj sernik. Mój wypiek pokryty jest dodatkowo startymi herbatnikami. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania herbatników korzennych (każde 600 g)* 1000 ml śmietanki 36%, schłodzonej 300 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej 3/4 szklanki cukru pudru kilka kropel zapachu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 50 ml likieru
kulinarnyswiatdomiCiasto znalazłam na blogu Marty , a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty. Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu
Kuchenne aromaty