kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko(...)niestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Kuchenna Kontrrewolucyazapasów. Oto przepis. Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej 10 dag mrożonych podgrzybków 1 duża cebula sól, pieprz 2 liście laurowe kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego Łopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę(...)złoty kolor. Dodajemy do garnka. Grzyby kroimy. Jeśli łebki grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comDawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a
Stare Garymorska 1 łyżeczka, papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki, woda 4 szklanki, śmietana 18% 1/2 szklanki, mąka kukurydziana 3 łyżki, koperek mrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę(...)wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!! (b)#myabition(/b) - zniżka
W Mojej Kuchni Lubięwspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak(...)jest w forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem) 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych
Poezja smakurodzina jeść coś musi. Zatem dzielnie z pociągającym nosem wyruszyłam do kuchni sprawdzić co też tam mogę znaleźć. Będąc już na miejscu stwierdziłam, że mam ochotę na gulasz węgierski z chrupiącymi plackami. Ochota bardzo dziwna, bo nie przepadam za wieprzowiną. Jednakże szybko doszłam do wniosku, że jeśli mam ochotę na jedzenie to znaczy, że zdrowieje. Podniesiona tą myślą zaczęłam szukać(...)placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być
Kolizje Smakówsobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie :) Kiedy już wracam przemarznięta, lubię zjeść coś smakowitego i treściwego. Taki gulasz na przykład. Raz ugotujesz garnek i jesz przez trzy dni, a po każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie(...)dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas gdy z piekarnika wydobywać się będą torturujące Was zapachy. Przeżyłam to, wiem co piszę :)Składniki:1kg łopatki wieprzowej3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm)1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm)1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2
W kuchni wieczoremWspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost(...)się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka 1 duża cebula 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 2 małe ziemniaki 2 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: suszonego
cool and mintypracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso(...)zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki. Podawać z ogórkiem kiszonym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy(...)danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy
Kuchnia MagdaLenyForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy(...)danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka mielonego kminku łyżeczka oregano łyżeczka cząbru łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zupy gulaszowej z cukinią: Łopatkę umyć, pokroić i włożyć do garnka z litrem gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, gotować pod przykryciem około 60 minut. Gdy mięso zacznie się gotować, należy zdejmować(...)pomidory i posiekany koperek lub pietruszkę. Gotować jeszcze przez kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupa gulaszowa dobrze smakuje podana z chrupiącym pieczywem. Zobacz również: gulasz po meksykańsku
Kuchcik gotujegolonki wieprzowej tylnej ze skórą 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony) 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wp 40 dag łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu mięsno-warzywnego 4-5 ząbki czosnku świeżego 5 listków laurowych 15 ziaren ziela angielskiego sól pieprz czarny i biały kolendra sproszkowana (nie cała łyżeczka(...)godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek,i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz,tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce(ja kroiłam),wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą,pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,kolendrą i dolewamy półtora szklanki wywaru odcedzonego
Swojskie jedzonkorozchodziły się po mieszkaniu, a my z łyżkami w dłoniach czekaliśmy na rozgrzewający posiłek. Potrawy slow-cooked nie są najlepszym pomysłem na późną kolację! Ale warto było czekać, bo gulasz wyszedł cudowny. Ciemne piwo spowodowało, że mięso skruszało i stało się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem(...)polecam na spotkania w gronie rodziny i znajomych. Wspólne gotowanie, a później cieszenie się posiłkiem w towarzystwie jest świetnym sposobem na jesienną chandrę. :) * SKŁADNIKI na 4 osoby 500 g łopatki wołowej 500 g dyni 1 duża cebula 1 butelka ciemnego piwa 250 ml bulionu wołowego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 owoce jałowca 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka
Food Squarevotes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę(...)być, a jakby jest… chyba mam ostatnio jakieś deja vu.. a ty ? składniki na około 3-4 słoiki o pojemności 0,5 l: 0,5 kg łopatki, chudej i nie poszarpanej 3 cebule średniej wielkości 8-10 pieczarek 4 ząbki czosnku musztarda chrzanowa kawałek wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny
Ogrodnik w podróży