Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenkogoś podejrzę, czasem coś mnie natchnie w telewizji. Tym razem natchnęła mnie Kuchnia Plus i przepis na niesamowicie aromatyczne Vindaloo. Raczcie się. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)pokrojoną w większą kostkę paprykę, doprawiamy solą, mieszamy. W międzyczasie jeżeli jest potrzeba można mięso podlać dodatkową niewielką ilością wody. Ostatecznie mięso nie ma pływać w sosie jak w gulaszu, ma to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu. Artykuł Wieprzowina Vindaloo z papryką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykogoś podejrzę, czasem coś mnie natchnie w telewizji. Tym razem natchnęła mnie Kuchnia Plus i przepis na niesamowicie aromatyczne Vindaloo. Raczcie się. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)pokrojoną w większą kostkę paprykę, doprawiamy solą, mieszamy. W międzyczasie jeżeli jest potrzeba można mięso podlać dodatkową niewielką ilością wody. Ostatecznie mięso nie ma pływać w sosie jak w gulaszu, ma to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu
Kardamonovydość masywna, lecz doskonale wyważona. Trudno byłoby ją przewrócić, nawet gdyby zahaczyło się rączkę, przez nieuwagę. Nie przesuwa się niebezpiecznie na płycie kuchenki, nawet podczas silnego mieszania sosu, czy gulaszu. Ponadto jej wysokie 7 cm brzegi, ułatwiają gruntowne wymieszanie przygotowywanej potrawy. Rączka patelni nie nagrzewa się podczas smażenia. Patelnia wyposażona jest w pokrywę ze stali nierdzewnej i hartowanego, żaroodpornego szkła(...)wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent zapewnia, iż kilkuwarstwowa powierzchnia patelni wykonana jest z najwyższej jakości stopu Silumin i pokryta szlachetną powłoką w wyniku czego, jest wyjątkowo trwała i odporna na ścieranie. Stwierdza
Be Fit Be Strongskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie cebule* 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* papryka słodka i ostra mielona* sól, pieprz* 2 kostki bulionowe* olej do smażeniana kluseczki* 1 jajko* ok. 10 dag mąki pszennejSposób wykonaniaPokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę(...)przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej wody).Całość doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając
Mix smakusycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka(...)nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewając wody. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu. Następnie chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać jeszcze ostrej papryki. Wszystko zależy od tego, jak pikantną potrawę chcecie uzyskać
Passions hobbies lifeprzedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają dodatkowo termometr, który(...)jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą, co tu dużo gadać, obejrzyjcie zdjęcia. Przepisy na dwie poniższe potrawy zamieszczę już wkrótce
Proste-przepisy.plprzedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają dodatkowo termometr, który(...)jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą, co tu dużo gadać, obejrzyjcie zdjęcia. Przepisy na dwie poniższe potrawy zamieszczę już wkrótce
Proste-przepisy.plsushi kimbap z grzybami portobello , koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori , słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku , zupa ogórkowa na zimno , koreańska pikantna zupa z makaronem , koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany ), koreański pączek wytrawny , mizerię po koreańsku , wegańskie kimchi , kimchi bokumbap . Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku , kiszone buraki , zupę(...)smażymy na średnim ogniu aż spód będzie ładnie zarumieniony i chrupiący. Wówczas przewracamy naleśnik na drugą stronę, dolewamy oleju na brzegi wokół naleśnika, jeśli dotychczasowy się wchłonął, podnosimy naleśnik łopatką, żeby olej dostał się pod naleśnik i smażymy drugą stronę aż się ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno pokrojony, a właściwie to podzielony łopatką na kawałki jak pizza
Lamarida.plStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso, które ma w sobie trochę tłuszczu, wytopi się on w czasie pieczenia i nawilży mięso, sprawiając że będzie wyjątkowo soczyste. Z tego względu szykując szarpaną wieprzowinę warto wybrać łopatkę, karkówkę lub niezbyt chudą szynkę. Czym doprawić takie mięso? Sposobów przyprawiania wieprzowiny jest mnóstwo i niemal każdy, kto ją przygotowuje ma swoją własną mieszankę przypraw. Poniżej prezentuję wam mój ulubiony(...)wrapach i tortillach. Może też być ciekawym dodatkiem do ramenu . Warto w tym wypadku puścić wodze fantazji. szarpana wieprzowina Przepis: szarpana wieprzowina Składniki: szarpana wieprzowina 1-1,5 kg łopatki lub karczku Marynata: 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki
okolicepalnika.plSkładniki: KLOPSIKI: łopatka bez kości 1/2 kg, jajko 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kasza manna 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki ZUPA: woda 2,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, koperek suszony 2 baldachimy, pomidory 2 kg mocno dojrzałe, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony(...)minuty dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsię na wymyślne kombinacje – już najprostsze składniki w rękach zdolnego kuchmistrza potrafią ściągnąć rzesze zmarzniętych klientów, wypatrujących z utęsknieniem porcyjki czegoś ciepłego. Jedną z potraw pasujących do kategorii gulaszy w V odsłonie The Elder Scrolls jest Apple Cabbage Stew, który w grze można ugotować z jabłka, kapusty i soli. Po tym prostym składzie łatwo wywnioskować, że jest to coś(...)cydrze CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ nóż i deska duży garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda kapusta – 1 główka (2 kg) jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt. musztarda sarepska – 2 łyżeczki cydr jabłkowy – 300 ml boczek wędzony
Nerds Kitchenproponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra(...)ciasto : wbijam jajko solę go, dodaje ok.3-4 łyżki mąki i trochę wody, miksuję ( ma być bardzo gęste ). Ciasto nabieram na zwilżona małą łyżeczkę i wrzucam do gotującego się gulaszu. Powstają większe kluseczki. Po wrzuceniu kluseczek całośc gotuje na wolnym ogniu ok.3 minut. I danie jest gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród