gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:27/43)

Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 114

łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać

Cooking for Emily
ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 138

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule

JejKuchnia
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 143

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek

Kraina Miodem Płynąca
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 107

gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 114

gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz szegedyński 624

każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego(...)koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy

Trzeci talerz
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 241

syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa

Kuchnia Paulettes
ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE 96

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól

JejKuchnia
Gulasz wieprzowy z groszkiem 131

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki

Pyry na Gaz
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 143

pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać wyciśnięty w prasce czosnek, pokrojoną paprykę, majeranek, kostkę rosołową, kucharka i wymieszać mieszankę przypraw do strogonowa zalać 1 szklanką wody i odstawić na 10 minut, wlać do gulaszu, wlać 3 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z kiszoną kapustą 78

Gulasz nie wymaga dużo pracy, ale jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Jest to danie jednogarnkowe i można je podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą. Jest wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Ja dzisiaj zrobiłam go z dodatkiem kiszonej kapusty. Takie danie zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g łopatki 300 g kiszonej(...)garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszać.  6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do gulaszu. Kapustę przesiekać i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Gotuj jak szef kuchni. Praktyczne Porady 83

kuchennego. Sonda z cyfrowym wyświetlaczem lub w formie łopatki jest niezbędnym sprzymierzeńcem dla udanego gotowania mięsa, temperatury czekolady, przy jednoczesnym poszanowaniu łańcucha chłodniczego. Niezbędny dla każdego szanującego się kucharza! Niezbędne akcesoria Wreszcie, kucharz amator lub pasjonat, czym byłaby twoja kuchnia bez prawdziwych naczyń kuchennych? Od rondla z pokrywką, poprzez patelnię, gulasz i delikatesy, wszystkie dostępne w różnych rozmiarach, są niezbędne

ProstePesto.pl
Zupa gulaszowa 115

żadna wanilia. Po "złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą. A magicznym składnikiem jest mielony kminek. Ja, wróg kminku, sypię go w wersji mielonej bez opamiętania. Im więcej, tym lepiej. Dzieci nie widzą, nie wiedzą, a zupę tak przyprawioną uwielbiają. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej ok. 2 l wody 1 cebula 1czerwona papryka

bistro mama
zupa gołąbkowa 170

mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 147

prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu na Węgrzech ( nawiasem były to niezapomniane, romantyczne wakacje). Byłam nim tak zachwycona, że zaczęłam go przygotowywać cyklicznie u siebie w domu. Sprawdza się na rodzinnych imprezach, bo zawsze prawie każdy prosi o dokładkę J Także ten, myślę, że musi być dobry… SKŁADNIKI: ( 4-5 porcji ) ok. 600 g szynki wieprzowej, lub łopatki wieprzowej(...)godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odstawić. Po godzinie gotowania gulaszu, dorzucić pieczarki i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę doprawić jeszcze solą i pieprzem, oraz opcjonalnie dorzuć płatki chilli, jeśli potrawa jest mało ostra

Calzonella.com