gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:22/43)

Gulasz wieprzowy z cynamonem 62

niecodziennego. Od razu wiedzieliśmy, że to będzie naprawdę COŚ. Dla niedowiarków, cynamon i goździki w tym gulaszu zupełnie nie przeszkadzają. Jest coś w tej potrawie naprawdę wciągającego. Po spróbowaniu jednej łyżeczki, ma się ochotę na kolejną.  Składniki: 750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki) 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 250 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą.  Artykuł Gulasz wieprzowy z cynamonem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 244

Sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki mąki(...)bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz  podałam z kaszą jęczmienną

Monia miesza i gotuje
Gulasz czeski zwyczajny 175

pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona(...)mięso zmięknie. Może to potrwać od 45-u minut do 1,5 h.  4. Mąkę rozrób z 1/3 szklanki wody i szczyptą soli, wlej do gotującego się gulaszu, dobrze wymieszaj i gotuj  jeszcze 2 -3 minuty. Gotowe! Gulasz najlepiej smakuje z knedlikiem; na zdjęciu widzicie mój knedlik bawarski, z pieczywa ługowego, czyli z precli. ;) Przepis na ten wyjątkowy

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 175

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej

Wanilia i Kardamon
Gulasz wieprzowo czosnkowy 137

dziś pamiętam smak gulaszu z dużą ilością czosnku jaki robiła moja babcia. Miło było powrócić do smaków i wspomnień z nimi związanych. Składniki 800 g łopatki wieprzowej 12 ząbków czosnku cebula łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka oleju czubata łyżka mąki 600 ml bulionu wołowego kilkanaście ziaren ziela angielskiego łyżeczka mielonej kozieradki łyżka mielonej słodkiej papryki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 167

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy

Smakowy Raj
Gulasz myśliwski. 247

wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła

Kuchnia Beaty
Gulasz wołowy z chorizo z wolnowaru 121

dzięki temu całość była lekko pikantna. Jak zwykle, mięso wstawiłam do wolnowaru późno wieczorem, rano gulasz był gotowy. Po południu wystarczyło mięso podgrzać, ugotować kaszę i można było zajadać. Polecam! składniki 3-4 porcje ok 600 g wołowiny (u mnie łopatka) 3 małe cebule pokrojone w półplasterki 100 g kiełbasy chorizo ostrego, pokrojone w półplasterki 2 - 3 łyżeczki papryki(...)samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dołożyć do mięsa razem z tłuszczem który puściła. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Gulasz podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Kopytka z Gulaszem Węgierskim 153

Gdyby gulasz okazał się za gesty - dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie.  Kopytka:   Ziem niaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy(...)niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odk rawamy skosem kluseczki , tworząc charakterystyczne "romby" . Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe kopytka polewamy przygo towanym gulaszem lub wykładamy je obok sosu . M ożemy podać z ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Domowa przyprawa do wieprzowiny 107

wieprzowiny przyda się nie tylko przed świętami. Ta idealna mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego pasuje do karkówki, łopatki, szynki wieprzowej, schabu i pieczonego boczku. Na blogu znajdziesz też przepis na pieprz ziołowy z PRL , a poniżej przepis na przyprawę do gulaszu wieprzowego oraz przyprawę do pasztetu. Przygotujesz je z ogólnie dostępnych składników. Jedynym wyjątkiem jest wchodzący w skład przyprawy

Cztery Fajery
Boeuf Strogonow 122

Boeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow lub węgierska zupa gulaszowa to niemal obowiązkowe dania na każde ważne spotkanie rodzinne lub towarzyskie. W oryginalnej wersji Boeuf Stroganow przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak jej wadą jest to, że twardnieje podczas podgrzewania(...)moim zdaniem recepturze pochodzącej z wydanej w 1963 roku książce Kuchnia Polska Rosyjski Boeuf Stroganow to pożywny gulasz z wołowiny z ogórkiem kiszonym i pieczarkami.   Boeuf Strogonow 60 dag polędwicy (może być od "głowy") lub 80 dag rostbefu, udźca albo łopatki około 5 łyżek oleju, ale nigdy oliwy z oliwek 1 czubata łyżka mąki 1 duża cebula około pół

Cztery Fajery
Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką 195

Uwielbiam gulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny! 600 g łopatki wieprzowej 4 cebule 7 dużych pieczarek 2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu

VioletoweKucharzenie
Karkówka wieprzowa w sosie własnym 101

ulubionym dodatkiem będzie po prostu w sam raz! Oczywiście można ten sos przygotować też z łopatki wieprzowej, ale naszym zdaniem karczek wieprzowy w tym wypadku nie ma sobie równych! Czy karkówka wieprzowa pokrojona w kostkę i duszona we własnym sosie to gulasz? Każdy Węgier powiedziałby zapewne, że nie… Węgrzy używają do przygotowania gulaszu mięsa wołowego, cielęciny, baraniny lub dziczyzny

Kuchnia Na Wypasie
Gulasz z batatami 165

końcu nadeszło nieuniknione, czyli chłodne, jesienne dni. Na rozgrzewkę zaserwowałam na obiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe(...)wody. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do lekko już miękkiego mięsa i dusić do momentu, aż również zmiękną (około 10 minut). Na koniec z gulaszu wyciągnąć zielony kawałek pora i doprawić, w szczególności wędzoną papryką, bo nadaje ona całego charakteru potrawie

Passions hobbies life
Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 90

Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej  2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę

Szefowa kuchni