Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnywraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest(...)garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)800 g ziemniaków2 duże cebule2 ząbki czosnku3 średnie lub 2 duże marchewki2 małe czerwone papryki
Słodko-Słony Świat IlonyGulasze i wolnowar chyba nigdy mi się nie znudzą i to niezależnie od pogody. Tym razem poprosiłam córkę o wrzucenie łopatki do gara, dodanie kilku przypraw i włączenie na 6 h. Efekt był genialny, bo nie szczędziła przypraw i wyszło coś naprawdę dobrego a jednocześnie bardzo prostego. Polecam szybki, mocno paprykowy gulasz. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdodatków, najbardziej moje serce podbił tymianek, przez co króluje on w moich potrawach, idealnie komponując się z czosnkiem i przyrumienioną cebulką. Pychota!!! Składniki na gulasz po polsku 0,8-1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, gulaszowe)- należy od niego odkroić tłuszcz 40 dag cebuli 5-7 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku świeżego (ewentualnie łyżeczka suszonego) przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka
Rozpustne gotowanieAromatyczny, rozgrzewający gulasz po węgiersku. Proste danie jednogarnkowe, które można podać z chlebem lub kaszą. Idealnie sprawdzi się na imprezkach. Składniki: 500 g łopatki olej 2 większe cebule 4 duże ząbki czosnku 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól pieprz
Smak mojego domuGulasz w stylu węgierskim. Wędzona papryka, warzywa, łopatka wieprzowa.. sam zapach sprawia, że wszyscy pędzą do kuchni
AniaGotuje.plTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy
chleba naszegozjeść coś porządnego i pysznego na obiad. Polecamy Wam gulasz wołowy z czosnkiem i cytryną, który pochodzi z książki „Księga mięsa” :) Składniki na gulasz wołowy: – 1 kg pręgi wołowej lub łopatki – 2 cebule cukrowe – 4 łyżki oleju roślinnego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 200 ml mocnego
Kuchenne Wariacjenaprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się zakupić kark i łopatkę z sarny i stąd ten pyszny gulasz. Dla podniesienia walorów smakowych marynowałam mięso w jarzębiaku domowej roboty a dodatkowo podałam z grzybami leśnymi. Dla mnie rozkosz ale każdy niech sam oceni czy dziczyzna
Moje Małe Czarowanieświnki rasy puławskiej, podobno najlepszą. Rzeczywiście mięso jest kruchutkie i rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była zachwycona! Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 1 cebula • 1 łyżka papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki papryki ostrej • sól, pieprz do smaku • 2 puszki czerwonej fasoli(...)smaku i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. • Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zagęścić nią gulasz. • Dodać odcedzoną fasolę. • Podawać z kaszą lub kluseczkami. My jedliśmy z galuszką
To co kochamsię przepis, który chciałabym wam pokazać dzisiaj. Gulasz cebulowy idealnie sprawdzi się w roli niekłopotliwego i łatwego do zrobienia obiadu. Za jednym razem możecie przygotować go więcej, tak aby mieć obiad na kilka dni. Do zrobienia tego gulaszu potrzebujecie zaledwie 3 podstawowych składników, które już same w sobie zagwarantują świetny smak gulaszu. Reszta zależy od tego, co akurat posiadacie(...)cała robota za wami. W przypadku gulaszu dobrze jest stosować zasadę im dłużej tym lepiej – gotujcie go długo na niewielkim ogniu, a odwdzięczy wam się wyjątkowym smakiem i rozpływającym się w ustach mięsem. Pycha! Przepis na gulasz cebulowy Składniki na gulasz cebulowy: Składniki podstawowe: 800 g wieprzowiny gulaszowej (np. łopatki lub szynki) 2 dojrzałe jabłka 2 duże cebule Dodatkowo
okolicepalnika.plporcji kalorii, oraz wspomagających witamin, by mógł skutecznie przeciwstawić się niekorzystnym warunkom pogodowym. Postanowiłem przygotować danie, które będzie swego rodzaju odmianą kulinarną dla miłośników klasycznych gulaszy, czy zup typu "flaczki". Oprócz białka zwierzęcego z łopatki wieprzowej, do mojego pomysłu kulinarnego użyłem fasoli "piękny jaś". Bedzie zatem pożywnie i zdrowo, bo nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy(...)także magnez i fosfor. Kto zatem chce zjeść zdrowo i do syta, ma szansę to osiągnąć, wykorzystując mój przepis. Pełną listę niezbędnych produktów, oraz sposób przygotowania tego gulaszu znajdziecie jak zawsze w zamieszczonym linku. <WJ> Składniki: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenDzisiaj przepis na mięsny obiad, ja najbardziej lubię taki zestaw z kaszą lub ziemniakami , a do tego buraczki. Lubicie taki obiad? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gulasz wieprzowy z kaszą Składniki 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz olej 1 łyżka mąki Instrukcje Mięso kroimy w drobną kostkę, część(...)całość dusimy do miękkości. Czas duszenia jest bardzo różny, wszystko zależy od jakości mięsa. Jeśli sos jest zbyt gęsty, w trakcie duszenia dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy do smaku. Artykuł Gulasz wieprzowy z kaszą pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamprzez 5 dni z głowy miałem przygotowania obiadów. Wcale mi się nie znudził, ale po tym jego jeszcze nie przygotowywałem :D Idealny gulasz wołowy z pieczarkami - przepis: 900 g wołowiny z łopatki 100 g mąki 2 średnie cebule 3 większe marchewki Puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) 400 g pieczarek Puszka gotowanej czerwonej fasoli 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela
Kuchnia ŁukaszaBardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :) inspiracja tutaj składniki
Stare Gary