gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:9/43)

Najprostsza zupa gulaszowa 331

wiem jak u was ale ja zawsze w lodowce mam zapas mięsa na gulasz. Jest to najczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu nie ma za bardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem 89

które są najsmaczniejsze o tej porze roku, a czosnek niedźwiedzi jest w pełni swej wegetacji. Tak więc warto pobawić się w zbieractwo i przygotować, wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom, jaki by nie wyszedł Placki można oczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni(...)niedźwiedziego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1,5 łyżki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa ( w wersji wege, polecam bakłażan ) 4-5 boczniaków 1 cebula mały kawałek wędzonej słoniny lub boczku ( mniej więcej, wielkości 2 pudełek od zapałek

Ogrodnik w podróży
Gulasz węgierski 327

Gulasz węgierski robię najczęściej wtedy gdy smażę placki ziemniaczane. Bardzo pyszne połączenie, każdemu w domu smakuje. Przepis na placki ziemniaczane https://pieprzyczfantazja.pl/2020/08/placki-ziemniaczane/Trzeba chwilkę poczekać aż gulasz się ugotuje, ale smakosze tego dania wiedzą, że warto poczekać 🙂Do jego zrobienia używam różnych części mięsa wieprzowego, często robię z łopatki wieprzowej, jest to mięso właściwie najczęściej przerabiane na [...] Artykuł Gulasz węgierski

Pieprzyć z Fantazją
Mamy bardzo dobry przepis na gulasz wieprzowy. Dużo aromatycznego sosu i mięciutkie mięso 1894

prawda gulasz to węgierskie danie narodowe, gotuje się go jednak praktycznie w całej Europie, choć nie wszędzie tak samo. Od dawna mamy sprawdzony przepis na tę pyszną i pożywną potrawę. Spróbujcie, jaki jest dobry. Przepis na gulasz Składniki: około kilograma łopatki lub karkówki wieprzowej, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki w proszku, szklanka ciemnego piwa, 2 szklanki wody

Kulinarna Polska
Łopatka sznurowana w musztardzie 224

pory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z gulaszem 629

już w ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami

Na Ciasteczkowych Papierach
Jesienny obiad - placek zbójnicki 239

placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty(...)kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy na gaz garnek z 2 szklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka

Brzuszki Łakomczuszki
Gulasz z ciecierzycą 83

można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.   Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na gulasz z ciecierzycą: 1 kg łopatki wieprzowej 300 g ciecierzycy 300 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 dużego(...)łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki majeranku pieprz naturalny do smaku Jak zrobić gulasz z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu

Kuchcik gotuje
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 184

który położyłem na rozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze(...)papryką ostrą gdy nie czujemy "mocy". Rozdzielając i dusząc paprykę w dwóch etapach uzyskamy z jednej stronę naturalny zagęstnik sosu, a z drugiej ciekawszą konsystencję na podniebieniu. Jeśli gulasz wyszedł Wam zbyt rzadki - możecie go zagęścić. Zamiast typowej zasmażki, proponuję w miseczce połączyć odrobinę mąki kukurydzianej z płynem z garnka. Dodać pulpę do garnka i zagotować by pozbyć się smaku

Right Behind The Kitchen
Gulasz z fasolką na winie 194

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świeżonka 165

Świeżonkę pamiętam z lat dziecinnych, kiedy to jeszcze na wsiach odbywało się tradycyjne świniobicie i uzupełniało w ten sposób zapasy na cały rok. Pamiętam ten smak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leniwa wieprzowina 131

Leniwa wieprzowina Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe . Niewiele potrzeba do wykonania tej

Ogrodnik w podróży
Placki po węgiersku 338

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki po węgiersku podawane z gulaszem wieprzowym, śmietaną i świeżym szczypiorkiem to danie, które kojarzę z czasów dzieciństwa. Jako dziecko wolałam same placki, bez gulaszu, dopiero po pewnym czasie doceniłam cudowny smak całego dania. Chrupiący placek podany z dodatkiem aromatycznego gulaszu węgierskiego smakuje naprawdę obłędnie. Sam zapach wywodzący się z kuchni podczas przygotowywania tego dania jest(...)niż w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych. Najlepiej użyć do ich przygotowania patelnię o średnicy około 20-22 cm. Gulasz węgierski Gulasz węgierski to kolejny etap w przypadku przygotowania placków po węgiersku. Do jego wykonania najlepiej wybrać mięso wieprzowe, zazwyczaj wybieram łopatkę, lub szynkę. Tak przygotowany gulasz po węgiersku możemy również podawać z tradycyjnymi ziemniakami czy ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Przepiski.pl
Gulasz wieprzowy 122

Zapraszam Cię po mój najlepszy przepis na gulasz wieprzowy . To jeden z ciekawszych pomysłów na pyszny obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Zobacz  koniecznie jak przygotować pyszny i aromatyczny gulasz.  - prosto, szybko i smacznie - dużo porad oraz zdjecia krok po kroku - gulasz możesz zrobić na łopatce, szynce lub karkówce

AniaGotuje.pl
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką 128

Składniki: * 70 dag łopatki wieprzowej bez kości * papryka czerwona * 2 marchewki * duża cebula * natka pietruszki * olej do smażenia * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz

Kulinarne przygody
gulasz pomorski 89

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól

Darcia w kuchni