gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:11/43)

DOMOWA, WIEJSKA BIAŁA KIEŁBASA 277

zamrozić. Można również mrozić nie sparzoną ale wówczas na krótszy okres czasu.  Ilości mięs mogą się oczywiście różnić, ważne by była wśród nich łopatka (by dobrze związała kiełbasę), mogą być kawałki na gulasz, itp. łącznie 4kg na jedną porcję. Składniki: - 2kg mięsa z łopatki - 1kg boczku - 1kg karkówki - 3 łyżeczki (z górką) dobrego czarnego pieprzu - 3 łyżki soli (najlepiej

Smaczne Zdrowe
Bigos polski 208

smaku. Dać więcej czy mniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych

królestwo garów
Pomidorowy gulasz wieprzowy 231

kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka smalcu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z pieczarkami i papryką 717

moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka

O kuchni z uczuciem
” Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką 179

„Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką Zimowy garnek , to potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie

Ogrodnik w podróży
Gulasz wołowy na piwie 236

się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku. Do gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec

Poezja smaku
Gulasz kozacki 164

Gulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek(...)Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 133

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz

Danka Pichci
Korzenny gulasz wieprzowy na piwie 186

Zimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa gulaszowa węgierska z kluseczkami 151

ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek lub słonina, przyprawy. I żeby zupa była ostra jak węgierska papryka . Ja z braku wołowiny zrobiłam na łopatce wieprzowej, więc tak naprawdę to tylko udawany, węgierski gulasz, ale pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane po węgiersku 100

pierwszy, wyjdą przepyszne. Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski 500 g szynki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)laurowy 3 ziela angielskie Składniki na placki ziemniaczane ok. 2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia śmietana Wykonanie – gulasz węgierski Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie dodać szczyptę chilli. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę

Alle Dobre!
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 198

Witam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz  do smaku -zioła(...)łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa gulaszowa 205

była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa do gulaszu, u mnie(...)Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz  1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut.  3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka

Szefowa kuchni
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 182

testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy: 1 kg wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso(...)było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad.  Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając go do testów. Slowcooker, czyli wolnowar  wszystko robi  za nas, nie musimy mieszać i pilnować, że coś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 200

zbójnicku, placki po cygańsku lub placki drwala. Dziś pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku – składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -1 czerwona papryka -3 średniej wielkości marchewki -2 średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka(...)gotowania wrzucić pieczarki i koncentrat do sosu. Mąkę rozmieszać z wodą (około pół szklanki wody) i powoli wlać do sosu aby się zagęścił. Dokładnie wymieszać. Co ciekawe tym razem gulasz zrobiłam w garnku próżniowym. Dzięki niemu czas przygotowywania mojej potrawy skrócił się o ponad 30 minut! Co więcej zmniejszyła się też ilość zużytej energii (w moim przypadku gazu), gdyż

Arbuziaki