gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:7/43)

Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką 80

Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż(...)podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli nie lepsze niż od razu po ugotowaniu. [caption id="attachment_9443" align="aligncenter" width="1200"] Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką[/caption] Składniki na gulasz po węgiersku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g boczku wędzonego 2 cebula sporej wielkości papryka czerwona średniej wielkości marchew 2/3 szklanki passaty pomidorowej półtora szklanki bulionu sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz po meksykańsku 177

gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka. Gulasz po meksykańsku oczywiście musi być odpowiednio pikantny, u mnie składniki podane są na umiarkowaną ostrość (2,5 w skali(...)kuponami rabatowymi z różnych sieci sklepów. Tym razem po porównaniu różnych ofert, dobre jakościowo produkty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ .   Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego

Kuchcik gotuje
Gulasz buraczany 200

Uwielbiam mięsko i gulasz jest jednym z moich ulubionych dań. Dziś zachciało mi się go w czerwonej wersji z pomidorami malinowymi i burakiem. I love it! Gulasz buraczany Drukuj przepis Składniki 0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy(...)gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką

CoolinarniePL
Gulasz z pieczarkami 172

mnie, jest często przygotowywane również w Waszych domach. Jeśli chodzi o przyprawy i  inne użyte składniki, można je dostosować do swoich upodobań. U mnie tym razem gulasz jest zrobiony z łopatki wieprzowej i pieczarek, ale w sezonie mogą to być również grzyby leśne. Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu(...)odrobiną tłuszczu. Mięso podsmażać na patelni partiami, aby nie wyciekały z niego soki. W średniej wielkości garnku zagotować około 1/2 litra wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i podsmażoną łopatkę (woda ma zakrywać mięso). Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut. Obrać marchew i selera, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa. Obrać cebulę i czosnek, drobno

Kuchcik gotuje
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 156

cieszy, jak wykorzystanie w daniu własnoręcznych zbiorów. Dziś smak jesieni i zapach lasu przypomniał mi staropolski gulasz z dodatkiem grzybów leśnych i aromatycznych przypraw. Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy łyżka masła 300 ml wody od gotowania grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego(...)ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy do nich kmin rzymski, sól

Kierunekuchnia
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 175

szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki(...)sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej  koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą.  Podsmażamy na patelni

Bon Appetit Małgorzaty
Feijoada w wersji uproszczonej 186

się ostatnimi czasami zastrzyku fasoli najchętniej w postaci feijoady . Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej. Składniki:  0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego  0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona(...)Przygotowanie:  Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa.  Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy.  Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami.  Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku

Smaki Brazylii
Przepis na najlepszy placek po węgiersku. Nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w domu 98

można się zrazić. Tymczasem placek to naprawdę pyszne danie. Najlepszy, jaki jedliśmy, wyszedł z naszej własnej kuchni. Mam dla was sprawdzony przepis. Przepis na placka po węgiersku Składniki gulaszu: około kilograma łopatki lub karkówki wieprzowej, 3 cebule, 1 mała papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki w proszku, szklanka ciemnego piwa, 2 szklanki wody, łyżeczka musztardy, łyżka mąki pszennej(...)ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia. Do podania kwaśna śmietana, pasta z ostrych papryczek i natka pietruszki. Z podanych składników przygotujesz 4-5 placków. Jak zrobić placka po węgiersku? Gulasz Mięso pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i utrzymując dość duży ogień smaż je przez kilka minut bez mieszania – chodzi

Kulinarna Polska
Placek nie do końca po węgiersku. 197

paczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk   Na gulasz:  -> 1 kg łopatki wieprzowej  -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku  -> 3 papryki czerwone  -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka(...)pieprzu i lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam.   Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony.  Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placki ziemniaczane po węgiersku. 153

filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej(...)ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.
Cesarska kolorowa zapiekanka z łopatki i warzyw 201

Szukacie pomysłu na zagospodarowanie wieprzowej łopatki, a macie dość gulaszu czy pieczeni? Polecam pyszne i niestandardowe danie, czyli kolorową zapiekankę, łopatkę przekładaną warzywami w pysznym sosie. Danie eleganckie, syte, idealne na codzienny obiad, jak i obiad rodzinny, bardziej wystawny. Do tego proste i niedrogie. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek po cygańsku 252

stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany(...)mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody ). Gdy mięso będzie miękkie odlewamy część sosu, dodajemy ( do odlanej części ) śmietanę i mąkę, całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy ). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest

Smaki Ewy
Gulasz z grzybami w chlebie 116

spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra(...)bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy i zagotuję. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam

wesoła kuchnia