gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:26/43)

Gulasz/sos myśliwski 263

Gulasz/sos myśliwski Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy z cebulą 177

Gulasz czyli sosik z mięska wieprzowego tym razem w sosie cebulowym. Sosik można podać z kaszą lub ziemniakami. U mnie tym razem ziemniaczki i domowe ogóreczki z czosnkiem ze słoiczka. składniki: 700 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka 3-4 średnie cebule sól,pieprz olej do smażenia woda lub bulion 1 łyżeczka mąki ryżowej Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć

Monia miesza i gotuje
Strogonow 137

danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza nazwisku rosyjskiego generała. Do połączenia smaków doszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy. 4 porcje 3 h składniki: 500 g łopatki wołowej 1 cebula 1 łyżka mąki(...)patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy grzyby. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego pozostałe przyprawy wg uznania. Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla. Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem

Ania i Marcin gotują
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 227

dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam w piwie, jednak jeśli macie pewność, że jest odpowiednio skurszałe można ten etap pominąć i dodać piwo po prostu do duszenia. Składniki na 4 porcje: 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka(...)godziny, co jakiś czas podlewając bulionem. Seler naciowy umyć, pokroić na kawałki. Oczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z kopytkami ziemniaczanymi lub kaszą i piwem oczywiście. Smacznego

Pełny talerz
Meksykańska zupa gulaszowa 297

jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka papryka mielona,łyżeczka przyprawy do gulaszu,sól, pieprz.  Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać

Z miłości do słodkości
A’la Strogonow 110

samym końcu) oraz używam około 500 g wołowiny. Zupka na samej wieprzowinie, jak ta na poniższym zdjęciu, (łopatka + polędwiczka) też jest moim zdaniem bardzo dobra. 1 kg mięsa (z założenia powinno być mięso wołowe, u mnie tym razem 1 kg łopatki wp i 1 polędwiczka wp) 300 g małych pieczarek 3 cebule 6-7 ogórków konserwowych lub 3-4 ogórki(...)wodą. Jeśli wybierzecie mięso wołowe na gulasz, wówczas postępujcie jak w przepisie. Dodatkowo pod koniec duszenia mięsa wołowego dodaję do niego około 1,5 łyżki spirytusu, który sprawia,że mięso kruszeje i jest bardziej miękkie. Jeśli zaś zdecydujecie się na wersję mieszaną (500g wołowego i 500 g polędwiczki wieprzowej, czy nawet łopatkę + polędwiczkę), najlepiej podsmażyć wpierw mięso wołowe (lub łopatkę

Smaki Na Talerzu
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 261

jeden z madziarskich przepisów na gulasz. Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów(...)usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście minut. Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem, kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Wieprzowina po meksykańsku 142

kukurydzą . Nic dziwnego , gdyż są to najbardziej popularne w tym kraju dodatki . Niemniej jednak w Meksyku jada się także sporo mięsnych , pikantnych potraw . Mi kojarzą się one z gulaszami , ale ich smak jest zdecydowanie inny , dzięki unikalnej kombinacji przypraw i dodatków takich jak czekolada . Polecam wypróbować fajna zabawa dla dzieciaków w stylu poznaj smaki świata i odskocznia od kuchni codziennej(...)przeszkodzie żebyście przygotowali łagodniejszą wersję tego dania . Naprawdę warto ta potrawa jest pyszna i szczerze powiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku

Ogrodnik w podróży
Gulasz z mięsa mielonego 120

mąż i syn bardzo lubią gulasz z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym. Gulasz z mięsa mielonego świetnie smakuje z ziemniakami,kaszą lub ryżem.   Dosłownie w 30 minut przygotujemy obiad naprawdę smaczny i syty.  Przepis oczywiście od mojej mamy. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (ja kupuję w kawałku karczek lub łopatkę i sama mielę

Przepisy mojej mamy
GULASZ WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 159

jednym garnku to rewelacyjne rozwiązanie . Dlatego dziś polecam Wam mój gulasz z warzywami, mężowi bardzo smakowało a jemu naprawdę trudno dogodzić. Jedynie zdjęcia nie wyszły tak jakbym chciała 😕 tak czasami bywa,że mimo moich starań jest dosyć kiepsko. Cóż nie jestem fotografem. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka  1 marchewka 1 pietruszka  2 cebule 2 ząbki

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 127

łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać

Cooking for Emily
ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI 149

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule

JejKuchnia
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 158

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek

Kraina Miodem Płynąca
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 125

gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 132

gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz szegedyński 640

każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego(...)koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania