gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:29/43)

Karkówka duszona z kapustą 133

kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć wszystko

O kuchni z uczuciem
Ragoût miesno-warzywne 209

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej

Pyry na Gaz
FORSZMAK 272

innym wydaniu. Uruchomiłam więc internet, żeby moją książkową wiedzę wzbogacić o tradycję tej potrawy. No i dowiedziała się, że najpopularniejszy jest forszmak lubelski -  Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami wędlin, doprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba.Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych(...)Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :)Składniki:1kg łopatki20 dkg boczku4 kiełbasy śląskie5 ogórków kiszonychkoncentrat pomidorowyliść laurowyziele angielskie1l bulionusłodka paprykaostra paprykaolej do smażeniaopcjonalnie łyżka kwaśnej śmietanyWykonanie:Łopatkę kroimy z dużą kostkę. Podsmażamy na oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy

Walijskie Pichcenie
Gulasz z piekarnika 129

Pyszny gulasz z piekarnika to super propozycja na treściwy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad :). Polecam podawać z ziemniakami z wody i ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki

Blog kulinarny S9.PL
MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 184

WYKONANIE: ŁATWE  PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50

JejKuchnia
pyszny gulasz łopatkowy z pieczarkami,marchewką i z liśćmi curry i czubricą... 198

smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęścić gulasz mieszając, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 168

trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej

Kuchnia z widokiem na ogród
Boeuf Strogonow 164

przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Poza tym w Polsce często używa się nazwy skróconej „Stroganow” lub „Strogonow„ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strogonow to nic innego jak pewnego rodzaju gulasz z wołowiny, którego głównym składnikiem jest polędwica, którą kroi się w paski. Obowiązkowo pojawia się tutaj także cebula u pieczarki, a w co niektórych przepisach ogórki kiszone (u mnie również(...)dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boeuf Stroganow – Składniki: ok. 600 g wołowiny (oryginalnie polędwica wołowa, ale może być też rostbef, ligawa, łopatka lub udziec) 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego) 250 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone

Kulinarne Przeboje
Wieprzowina z żętycą 148

serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło. Delikatne i kruche. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l wody 1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu) 1 szklanka słodkiej śmietany 2 łyżki mąki 4-5 ząbków czosnku 1 duża cebula 4 ziarna ziela(...)angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu. Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką

R'n'G Kitchen
potrawka cielęca z zielonym groszkiem 150

                   potrawka cielęca z groszkiem  Delikatny smak cielęciny w połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką

Miód i pieprz
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 256

Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe(...)Składniki:        600 g wieprzowiny (u mnie łopatka)         2 marchewki         2 pietruszki         2  cebule         2 ziemniaki         czerwona papryka         4 łyżki przecieru pomidorowego

Walijskie Pichcenie
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 206

gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się w ustach... mmm...próbowałam go odtworzyć, niestety z pamięci, bo mojego Taty już z nami nie ma, ale chciałabym, aby moja córka mogła zapamietać takie wyjątkowe smaki i zapachy z dzieciństwa, jakie i ja posiadam. Zapraszam :) Składniki: pół kilograma mięsa wołowego (najlepiej chuda łopatka

ChilliJemy
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 150

Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni(...)francuskiej i trzeba ją traktować z szacunkiem :) Składniki: ok. 1 kg wołowiny dobrej jakości (łopatka, krzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest

Pociąg Do Kuchni
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 139

Gulasz wieprzowy kiedy jest gotowany powoli i na małym ogniu w towarzystwie piwa typu porter lub stout (np. Guinness) zaczyna przypominać charakterem gulasz wołowy. Sos staje się ciemny i esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się(...)jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę?  Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek

zadanie-gotowanie
Gulasz wołowy z papryką 66

wiem ile razy zabierałam się za publikację gulaszów. Bo gotować, gotowałam, jak najbardziej. Czasami robiłam zdjęcia, które do niczego się nie nadawały, czasami obiad robiłam wtedy, gdy już było za ciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny(...)Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić na bloga potrawę, która chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. To miał być chyba 1000 przepis, więc powiedzmy, że miał być wyjątkowy. Tak się na niego napaliłam, tak się

Kardamonovy
Gulasz pasterski 196

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.  Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny(...)łopatki  wieprzowej 6 średnich  pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście laurowe 4 ziarenka

Wanilia i Kardamon
własna wędzona kiełbasa paprykowa 232

dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane(...)składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej

Miód i pieprz
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 234

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa(...)Starego Wielbłąda. Składniki  - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania