gulasz z kasza - 1152 przepisów (strona:33/77)

Gulasz po węgiersku, inaczej niż nasz polski 155

małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim jest to obowiązkowy składnik )Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, zostawić najlepiej na noc. Jak nie macie czasu to wystarczy kilka godzin(...)razie potrzeby. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki inaczej 327

też je kiedyś zrobię. Nie mogłam jednak trafić na botwinkę, która by się do tego nadawała, aż do czasu…. Składniki: torebka kaszy jęczmiennej pęczak (mojej ulubionej ostatnio) 400 gram ugotowanego mięsa (u mnie cielęcina z gulaszu) mała cebula 10 szt. pomidorków daktylowych pół szklanki bulionu ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku 14-20 liści

Mama z miasta
Gulasz z sarniny 152

gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera

O kuchni z uczuciem
„Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek 215

pauzę od mięsa . Biały gulasz jest wtedy jedną z najsmaczniejszych propozycji obiadowych . Delikatne warzywa i pieczarki , otulone kremowym sosem z nutką czosnku… hm..mało jest tak dobrych rzeczy Gulasz z cukinii o tej porze roku ma także jedną zaletę , jest sezon na to warzywo , więc jest tani . Jest ono nieziemsko plenne , a ta potrawa pozwala ja rozsądnie(...)jeszcze chwilkę , około 3 -4 minut po czym zagęszczamy sos mąką do lubianej konsystencji . Gotowe , serwujemy z pieczywem czosnkowym lub grzankami Ryż lub kasza tez będą świetnym uzupełnieniem dania . Smacznego !   Artykuł „Biały” wegetariański gulasz z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON 155

pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis   pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g wędzonego boczku - 50g masła - 2 łyżki oleju

Smaczne Zdrowe
Indyjski gulasz 175

Jest to gulasz na indyjską nutę mojego autorstwa i muszę się przyznać że wyszedł pyszny. Podany z kaszą czy ryżem będzie znakomity. Lubicie takie dania? czy wolicie kawał dobrego mięska? Jeśli jednak lubicie to zapraszam na moja propozycję, aromatyczną a mięsko mięciutkie, polecam. Indyjski gulasz. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz wieprzowy z boczniakami 139

Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.  Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 205

papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle(...)zwarte, ale nie twarde. Nieco lepkie. Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej,  aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 185

chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte

cool and minty
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 96

Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawałam z kaszą gryczaną.  Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 158

Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem czarnym i ziołowym. Podawałam z kaszą gryczaną.  Można podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami a jak ktoś lubi z pajdą chleba. Obowiązkowo ogórek kiszony bądź ulubiona surówka

Pieprzyć z Fantazją
Udka kurczaka z marchewką i selerem naciowym w delikatnym sosie 218

młodą marchewką i selerem naciowym to pomysł na smaczne i aromatyczne danie. Podczas gotowania powstanie bardzo smaczny sos, który możecie zagęścić mąką. Taki gulasz z udek świetnie smakuje podany z ryżem czy też kaszą.  Składniki na 3-4 porcje: 2 szklanki wody 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry) 3 łodygi selera naciowego 4 młode

Ugotować
GULASZ Z JELENIA 164

ogniu około 1 godziny. Po tym czasie mięso jeszcze może być twarde, dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę, dolewamy płyny, ponownie dusimy około 1 godziny. Gulasz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą, makaronem, kluskami lub pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz z indyka z kurkami 182

dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu koło 10-15 minut pod koniec duszenia podawać z kaszą, ryżem lub kluskami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z komosy ryżowej i awokado 178

właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy

mojewypiekiinietylko
Obiad bez mięsa - gulasz warzywny 220

Pysznie, aromatycznie i sycąco. Takie danie bezmięsne proponuje na dzisiejszy obiad lub kolację.    GULASZ WARZYWNY PĘCZAK z WARZYWAMI Składniki: 1/2 kalafiora 100 g kaszy pęczak 300 g małych pieczarkek 1 cebula 1 marchewka oliwa do smażenia 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz i oregano  do smaku Przygotowanie: Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kalafiora dzielimy

Bon appetit mon amie
Zupa meksykańska 161

pieczywem.  Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa

Simply Food
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 190

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz z piersi z kurczaka w sosie śmietanowym i wyśmienitą kaszą jęczmienną  Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z wołowiny podlewany winem 195

ostatnio na obiad był gulasz wołowy podlewany czerwonym winem, a do tego bardzo zdrowa kasza jaglana. Bardzo lubię takie obiady, które praktycznie same się robią, od czasu do czasu trzeba tylko zamieszać. Jedynym minusem jest czas, takie mięsko musi ok. 2 godzin się dusić, żeby było mięciutkie. Składniki:  1 kg wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 szklanki

Aga w kuchni
Gulasz z szynki z pomidorową nutą 226

zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;)  Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu. 1 kg chudej szynki wieprzowej  Marynata:   Przyprawa czerwona do mięs  Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia  Pomidory

Takie tam pichcenie