domu z urlopu w Polsce dostałam dość sporo grzybów suszonych, które uwielbiam i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. I w ten właśnie sposób powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków. Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :) Składniki: * 1/2 kg żołądków drobiowych * solidna garść suszonych grzybów * 2 liście laurowe
Zrób to smaczniemięso będzie miękkie. W przypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny
Gospodyni Miejskajednogarnkowe w postaci gulaszy czy potrawek, zarówno w formie jarskiej czy mięsnej. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki, smaczny i prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z ulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 8 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych(...)przyprawy oraz koperek i gotujemy jeszcze około 10 minut. W mniejszym naczyniu mieszamy dokładnie mąkę z odrobiną wody tak by się rozpuściła. Wlewamy do garnka i zagotowujemy – wtedy gulasz powinien zgęstnieć. Letni gulasz zaprawiamy jogurtem naturalnym. Smacznego
Życie ze smakieminnym makaronem, za którym przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo(...)sałatką tuż przed spożyciem. Izraelski kuskus niestety nie jest łatwo dostać, więc bez wyrzutów sumienia możecie go zastąpić drobnym makaronem, np. orzo (w kształcie ryżu) czy muszelkami, kaszą quinoa, perłową lub bulgur . Z kolei za moghrabieh rozglądajcie się w sklepach z produktami tureckimi i arabskimi lub w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie występuję pod nazwą "kasza kuskus perłowa". Mój
Chilli Czosnek i Oliwakoniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego
Ratunku obiadzdecydowanie częściej zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów : kwas foliowy, witaminę E, witaminy
Kuchnia EllieGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych
na moim stole...wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy paprykowej ( niekoniecznie ) 2 łyżeczki przecieru 2 łyżki papryki słodkiej(...)miękkości. Na koniec dodajemy kiełbasę, doprawiamy wszystko do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęszczamy go1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z plackami, kaszą, makaronem, pieczywem itp. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam
Kulinarne Fantazje Marioliżyciu. Było to ładnych parę lat temu i choć wysilam się i skupiam, nie przywołuję w pamięci nic, prócz pewności, ze smakowały mi bardzo;) Przygotowując gulasz najczęściej jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować
Smaki Na Talerzupapryką, ogórkiem i fetą Sałatka z kuskusem, czerwoną fasolą i papryką Gulasz z cukinii z ziemniakami i fasolą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą
Moja smaczna kuchniaprzyprawy, przykrywamy i dusimy 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem do smaku i posypujemy zieleniną, np. natką pietruszki. Taki gulasz można podawać samodzielnie lub z dowolną kaszą. Ja podałam z upieczonymi plastrami ziemniaków i surówką z marchewki i jabłka
Kulinarne przemysleniaProponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru
Maminek kulinarnyzrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego
Kraina Miodem Płynącaszybkie w przygotowaniu, a do tego nie brudzimy innych naczyń Dziś polecam wam gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto . Idealny obiad dla całej rodziny. Gulasz możecie podać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem, ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet sam z zestawem surówek. Spróbujcie. Zachęcam Was również do odwiedzin strony Greckie Przysmaki, gdzie znajdziecie dużo dobrej jakości produktów
Słodkie okruszkipodać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzDelikatny gulasz z żołądków drobiowych. Doskonale smakuje z kaszą czy ziemniakami. Składniki 800 g żołądków drobiowych 1 cebula liść laurowy 4 ziela angielski ok. 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany koperek sól pieprz olej do smażenia 1. Cebulę obieramy i kroimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyGulasz z szynki z pomidorami. Podałam z kaszą i surówką z młodej kapusty . Prawda, że smaczny obiad? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj . Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża
O kuchni z uczuciemzupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej, warzywnej dobroci jest gotowa
Grunt to przepis!miękkości mięsa z 40 minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAromatyczny gulasz do idealny dodatek do ziemniaków, makaronu, kaszy, czy ryżu. Najlepiej smakuje z ulubioną sałatką. Składniki 300 g mięsa gulaszowego 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzaserwować na świątecznym stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza. SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny Skworcu 2 liście
słodki bratekpołowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z kaszą i buraczkami. Smacznego
Magia jedzenia.ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodać do mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek i fasolę. Podawać z kaszą i buraczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do galarety drobiowej , robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz. Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą wszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona mała papryka 1 cebula
Walijskie PichcenieChciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć
Kuchnia Beatyzahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami jak i z kaszą
Kuchnia w opałach